W zdecydowanej większości przypadków jest to coś wytrawnego ale zdarzają się też takie przebudzenia, kiedy nic innego poza słodkością nie wchodzi w grę ;)
I dziś stawiam przed Wami absolutnie fantastyczne i przepyszne śniadaniowe oponki!
Pełnowartościowe, sycące i słodkie, chociaż...bez grama cukru w cieście, za to w przepysznym sosie truskawkowym na bazie konfitury i z kleksem jogurtu naturalnego.
To jest jedna z tych śniadaniowych rozpust, które przeznaczone są na weekend lub wolne dni, a najlepiej smakują podane do łóżka, lub przy stole w ulubionej piżamie i grubych skarpetkach ;)
Wiecie, wtedy można naprawdę poczuć luz i całą oponkową pyszność otoczoną ciepłym, truskawkowym sosem.
Trochę wykrawania, trochę gotowania i odrobina podsmażania zapewni Wam pyszne, zdrowe i niecodzienne poranne doznania smakowe...i każda sekunda przygotowań jest tego warta! ^^
Śniadaniowe oponki w sosie truskawkowym
Potrzebujesz:
- 80g daktyli
- 30g mielonych migdałów
- 180g mąki pszennej
- 20g otrąb
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 70ml wody
- olej do smażenia
Sos truskawkowy:
- 1/3 szklanki wody
- 5 łyżek konfitury truskawkowej Łowicz
- jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
1. Do robota kuchennego wrzuć daktyle i mocno rozdrobnij.
2. Dodaj mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, otręby, jajko, sól i wodę - miksuj tak długo, aż składniki połączą się w ciasto.
3. Wyłóż ciasto na blat wysypany mąką i wyrabiaj przez 2min.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1cm i wycinaj szklanką kółka, w każdym zrób palcem dużą dziurkę.
5. Wrzucaj oponki do garnka z gotującą się wodą i gotuj 2,5min z każdej strony.
6. Odsącz ugotowane oponki i przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem.
7. Smaż z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
8. Wlej na patelnię z oponkami wodę i dodaj konfiturę truskawkową- całość wymieszaj tak, aby sos oblepił oponki.
9. Podawaj ciepłe z dodatkowym kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Breakfast donuts in strawberry sauce
Ingredients:
- 80g of dates
- 30g ground almonds
- 180g of wheat flour
- 20g bran
- 2 spoons of baking powder
- 1 egg
- pinch of salt
- 70ml of water
- Oil for frying
Strawberry sauce:
- 1/3 glass of water
- 5 tablespoons strawberry jam Łowicz
- natural yogurt
Method:
1. Put the dates into the food processor and crush them finely.
2. Add ground almonds, flour, baking powder, bran, egg, salt and water - mix until ingredients combine into a dough.
3. Place the dough on a flour-covered board and knead for 2 minutes.
4. Roll out the dough to a thickness of about 1 cm and cut out donuts with a glass, make a big hole in each one using your thumb.
5. Put the donuts in a pot with boiling water and cook 2.5 minutes on each side.
6. Strain cooked donuts and put it on a frying pan with hot oil.
7. Fry on both sides until they become golden and crispy.
8. Pour the water into the frying pan and add the strawberry jam - mix everything so that the sauce sticks to the donuts.
9. Serve warm with an extra blot of natural yogurt.
Enjoy!
W akcji: #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Intrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
UsuńDzień rozpoczęty takim śniadaniem nie może być zły :) :)
OdpowiedzUsuńotóż to! :)
UsuńBardzo lubię takie śniadania, może słodkości bardziej na drugie śniadanie niż pierwsze. W weekend, gdy nigdzie mi się nie spieszy, lubię coś takiego stworzyć. Z chęcią wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadania są własnie najlepsze na weekendy, kiedy czas robi się z gumy ;) Bardzo mi miło, dzięki! :)
Usuń