wtorek, 27 listopada 2018

Laxpudding - szwedzka zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Pamiętacie Pokusę Jansona?
Ziemniaczaną zapiekankę z sardynkami i anchois serwowaną w Szwecji na święta, która zajmuje drugie miejsce na liście najpopularniejszych postów na blogu (jest tutaj-> klik)?
Dziś kolejna odsłona szwedzkich zapiekanek!
Niezwykle proste i przepyszne comfort food prosto ze szwedzkiego lądu kłania się Państwu w pas!
Niech Was nie zwiedzie nazwa, bo danie nie ma nic wspólnego z kojarzącym się puddingiem ani budyniem.
To wspaniała, kremowa zapiekanka!
Ziemniaczane talarki przełożone warstwami z kawałkami soczystego łososia i solidną porcją świeżego koperku skąpane w delikatnej masie ze słodką śmietanką wieszczą rozpływającą się w ustach pyszność z północy :)
Całość zapieczona w naczyniu dobrze natłuszczonym masłem, które wspaniale podbija smak ryby i ziemniaków.
Laxpudding zachwyca smakiem i prostotą :)
Co prawda, nie jest to danie wspierające obwody naszych talii ale za to rozkosznie łaskocze podniebienia, udowadniając, że ryby + śmietana i masło to spełniona miłość kulinarnej strony całej Skandynawii.
Idealna na zbliżający się czas śniegu i mrozu, kiedy sytość i ciepło chcemy zachować na dłużej, o czym Skandynawowie wiedzą sporo ;)
Spróbujcie!




























Laxpudding 
Potrzebujesz:
  • 700g podgotowanych w całości ziemniaków
  • 250g łososia
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 jajka
  • 300ml mleka
  • 100ml śmietaki kremówki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • masło do natłuszczenia formy
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki pokrój w talarki grubości ok. 0,5cm.
2. Naczynie żaroodporne natłuść masłem - spód i boki.
3. Łososia pokrój niewielką kostkę lub plasterki.
4. Na dnie naczynia ułóż warstwę ziemniaków, następnie rozłóż równomiernie 1/3 łososia i posyp 1 łyżką posiekanego koperku - czynność powtarzaj analogicznie do wyczerpania składników.
5. Do miski wbij jajka i wymieszaj dokładnie ze śmietanką, mlekiem, solą i pieprzem.
6. Zalej przygotowaną zapiekankę.
7. Naczynie przykryj folią aluminiową lub pokrywką i piecz 45min. w 180*C.

Smacznego!








































Laxpudding
Ingredients:
  • 700g cooked whole potatoes
  • 250g of salmon
  • 3 tablespoons of chopped dill
  • 4 eggs
  • 300ml milk
  • 100ml double cream
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • butter for greasing the mold
Method:
1. Cut potatoes into slices approximately 0.5 cm thick.
2. Grease the ovenproof dish with butter - bottom and sides.
3. Cut the salmon into small chunks or slices.
4. Put a layer of potatoes on the bottom of the dish, then spread evenly 1/3 of the salmon and sprinkle with 1 tablespoon of chopped dill - repeat the activity analogically to the exhaustion of the ingredients.
5. Crack eggs into a bowl and mix thoroughly with cream, milk, salt and pepper.
6. Pour the egg mass into prepared casserole.
7. Cover the dish with aluminum foil or lid and bake 45min. at 180*C.

Enjoy!








































W akcji: Kuchnia skandynawska 2018

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam. Pokusę Janssona uwielbiam, więc tę też pewnie bardzo polubię. Może zrobię jeszcze teraz w jakiś chłodniejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie sama nie potrafiłabym wybrać, która lepsza, bo obie są pyszne! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...