niedziela, 10 lutego 2019

Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze

Karnawał trwa, a zatem i na blogu nie może zabraknąć pysznych inspiracji na ten czas szalonych zabaw.
Ostatnimi czasy wodzę widelcem po bliskowschodniej części mapy, która opływa w różnorodność przypraw i wielowymiarowych smaków, jak rozgrzewająca Harira z Maroka, czy kremowe Curry rybne inspirowane hinduską kulturą, dlatego pozostając wciąż w tamtych rejonach przedstawiam pączki arabskie! :)
Delikatne i lekko wilgotne w środku dzięki dodatkowi jogurtu i chrupiące na zewnątrz.
Oblane syropem cukrowym pełnym kruszonych migdałów i lekkiego cytrynowego posmaku stają się absolutnie wspaniałym, słodkim przysmakiem mieszczącym się w dłoni :)
Ich konsystencja surowego ciasta przypomina bardziej nasze racuchy, niż pączki, jednak ułatwia to pracę z ciastem przy pomocy miksera i łyżki.
Łatwe, pyszne i fantastyczne z gorącą kawą, która zimą smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo, gdy za oknem hałdy śniegu i mroźny wiatr.
Szykujcie drożdżowy zaczyn, kruszcie migdały i wybierzcie się w słodką podróż podszytą klimatem Bliskiego Wschodu! :)







































Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze
Potrzebujesz:
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki letniej wody/mleka
  • szczypta soli
  • 300g mąki pszennej
  • 250ml gęstego jogurtu naturalnego
  • olej do głębokiego smażenia
Migdałowy lukier:
  • 110g cukru
  • 25g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 90ml wody
  • 2 krople aromatu migdałowego
Sposób przyrządzenia:
1. Drożdże rozgnieć z łyżką cukru i zalej letnią wodą/ mlekiem - mieszaj do rozpuszczenia się drożdży.
2. Drożdżowy zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10min. w ciepłe miejsce.
3. Wsyp do miski mąkę i sól, wlej jogurt i drożdżowy zaczyn - wyrabiaj do powstania jednolitej masy, można mikserem.
4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min.
5. Rozgrzej olej w garnku i smaż pączki na złoto z obu stron, nakładając porcję ciasta (1 łyżka) na gorący tłuszcz.
6. Pączki odkładaj na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Migdałowy lukier:
1. W małym rondelku umieść cukier i wodę - gotuj do rozpuszczenia cukru.
2. Dodaj mielone migdały, sok z cytryny i migdałowy aromat - gotuj 5min.
3. Maczaj pączki w ciepłym syropie lub je nim polej.

Smacznego!








































Arabic donuts in almond icing
Ingredients:

  • 30g of fresh yeast
  • 1 tablespoon of sugar
  • 4 tablespoons lukewarm water / milk
  • pinch of salt
  • 300g of wheat flour
  • 250ml of thick natural yoghurt
  • deep frying oil

Almond icing:

  • 110g of sugar
  • 25g ground almonds
  • 2 teaspoons of lemon juice
  • 90ml of water
  • 2 drops of almond flavor

Method:
1. Mash yeast with sugar and pour over lukewarm water / milk - mix until the yeast is dissolved.
2. Leave the yeast mixture to rise for 10 minutes in a warm place.
3. Place the flour and salt into the bowl, pour the yogurt and yeast mixture - knead until a homogeneous mass is formed, you can use a mixer.
4. Put the dough in a warm place to rise for 30 minutes.
5. Heat the oil in a pot and fry the donuts until gold on both sides, applying a piece of cake (1 tablespoon) on hot fat.
6. Put donuts on a paper towel to remove fat excess.

Almond icing:
1. In a small saucepan, place sugar and water - boil to dissolve the sugar.
2. Add ground almonds, lemon juice and almond flavor - cook 5 minutes.
3. Dip the donuts in warm syrup or pour them over.

Enjoy!










































W akcji: Karnawałowe słodkości

16 komentarzy:

  1. Ja robie zazwyczaj serowe ale w tym roku skusil mnie Twoj przepis😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam :) warto urozmaicać sobie słodkości :)

      Usuń
  2. Ten migdałowy lukier musi nadawać pączkom rewelacyjny posmak. Chyba się skuszę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda! sprawia, że pączki wskakują na zupełnie inny poziom! :D

      Usuń
  3. Pyszne pączusie!
    Zabieram jednego do kawy...

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę do dziś znałam tylko serowe, a tu taka niespodzianka! Muszę koniecznie wypróbować, to może być nowe doświadczenie pełne smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam, że naprawdę warto się skusić i wynieść karnawałowe słodkości na piedestał :D

      Usuń
  5. Ale cudne zdjęcia! 💙 a na paczusia chętnie się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na topie �� ale jeszcze nie widziałam takiej wersji ��

    OdpowiedzUsuń
  7. apetyczne pączusie i ten lukier - bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...