Ostatnimi czasy wodzę widelcem po bliskowschodniej części mapy, która opływa w różnorodność przypraw i wielowymiarowych smaków, jak rozgrzewająca Harira z Maroka, czy kremowe Curry rybne inspirowane hinduską kulturą, dlatego pozostając wciąż w tamtych rejonach przedstawiam pączki arabskie! :)
Delikatne i lekko wilgotne w środku dzięki dodatkowi jogurtu i chrupiące na zewnątrz.
Oblane syropem cukrowym pełnym kruszonych migdałów i lekkiego cytrynowego posmaku stają się absolutnie wspaniałym, słodkim przysmakiem mieszczącym się w dłoni :)
Ich konsystencja surowego ciasta przypomina bardziej nasze racuchy, niż pączki, jednak ułatwia to pracę z ciastem przy pomocy miksera i łyżki.
Łatwe, pyszne i fantastyczne z gorącą kawą, która zimą smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo, gdy za oknem hałdy śniegu i mroźny wiatr.
Szykujcie drożdżowy zaczyn, kruszcie migdały i wybierzcie się w słodką podróż podszytą klimatem Bliskiego Wschodu! :)
Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze
Potrzebujesz:
- 30g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki letniej wody/mleka
- szczypta soli
- 300g mąki pszennej
- 250ml gęstego jogurtu naturalnego
- olej do głębokiego smażenia
Migdałowy lukier:
- 110g cukru
- 25g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 90ml wody
- 2 krople aromatu migdałowego
Sposób przyrządzenia:
1. Drożdże rozgnieć z łyżką cukru i zalej letnią wodą/ mlekiem - mieszaj do rozpuszczenia się drożdży.
2. Drożdżowy zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10min. w ciepłe miejsce.
3. Wsyp do miski mąkę i sól, wlej jogurt i drożdżowy zaczyn - wyrabiaj do powstania jednolitej masy, można mikserem.
4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min.
5. Rozgrzej olej w garnku i smaż pączki na złoto z obu stron, nakładając porcję ciasta (1 łyżka) na gorący tłuszcz.
6. Pączki odkładaj na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Migdałowy lukier:
1. W małym rondelku umieść cukier i wodę - gotuj do rozpuszczenia cukru.
2. Dodaj mielone migdały, sok z cytryny i migdałowy aromat - gotuj 5min.
3. Maczaj pączki w ciepłym syropie lub je nim polej.
Smacznego!
Arabic donuts in almond icing
Ingredients:
Almond icing:
Method:
1. Mash yeast with sugar and pour over lukewarm water / milk - mix until the yeast is dissolved.
2. Leave the yeast mixture to rise for 10 minutes in a warm place.
3. Place the flour and salt into the bowl, pour the yogurt and yeast mixture - knead until a homogeneous mass is formed, you can use a mixer.
4. Put the dough in a warm place to rise for 30 minutes.
5. Heat the oil in a pot and fry the donuts until gold on both sides, applying a piece of cake (1 tablespoon) on hot fat.
6. Put donuts on a paper towel to remove fat excess.
Almond icing:
1. In a small saucepan, place sugar and water - boil to dissolve the sugar.
2. Add ground almonds, lemon juice and almond flavor - cook 5 minutes.
3. Dip the donuts in warm syrup or pour them over.
Enjoy!
3. Wsyp do miski mąkę i sól, wlej jogurt i drożdżowy zaczyn - wyrabiaj do powstania jednolitej masy, można mikserem.
4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min.
5. Rozgrzej olej w garnku i smaż pączki na złoto z obu stron, nakładając porcję ciasta (1 łyżka) na gorący tłuszcz.
6. Pączki odkładaj na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Migdałowy lukier:
1. W małym rondelku umieść cukier i wodę - gotuj do rozpuszczenia cukru.
2. Dodaj mielone migdały, sok z cytryny i migdałowy aromat - gotuj 5min.
3. Maczaj pączki w ciepłym syropie lub je nim polej.
Smacznego!
Arabic donuts in almond icing
Ingredients:
- 30g of fresh yeast
- 1 tablespoon of sugar
- 4 tablespoons lukewarm water / milk
- pinch of salt
- 300g of wheat flour
- 250ml of thick natural yoghurt
- deep frying oil
Almond icing:
- 110g of sugar
- 25g ground almonds
- 2 teaspoons of lemon juice
- 90ml of water
- 2 drops of almond flavor
Method:
1. Mash yeast with sugar and pour over lukewarm water / milk - mix until the yeast is dissolved.
2. Leave the yeast mixture to rise for 10 minutes in a warm place.
3. Place the flour and salt into the bowl, pour the yogurt and yeast mixture - knead until a homogeneous mass is formed, you can use a mixer.
4. Put the dough in a warm place to rise for 30 minutes.
5. Heat the oil in a pot and fry the donuts until gold on both sides, applying a piece of cake (1 tablespoon) on hot fat.
6. Put donuts on a paper towel to remove fat excess.
Almond icing:
1. In a small saucepan, place sugar and water - boil to dissolve the sugar.
2. Add ground almonds, lemon juice and almond flavor - cook 5 minutes.
3. Dip the donuts in warm syrup or pour them over.
Enjoy!
W akcji:
Wyglądają mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńtakie właśnie są :) bardzo dziękuję :)
UsuńJa robie zazwyczaj serowe ale w tym roku skusil mnie Twoj przepis😉
OdpowiedzUsuńbardzo polecam :) warto urozmaicać sobie słodkości :)
UsuńTen migdałowy lukier musi nadawać pączkom rewelacyjny posmak. Chyba się skuszę...
OdpowiedzUsuńto prawda! sprawia, że pączki wskakują na zupełnie inny poziom! :D
UsuńPyszne pączusie!
OdpowiedzUsuńZabieram jednego do kawy...
proszę się częstować! :)
UsuńO proszę do dziś znałam tylko serowe, a tu taka niespodzianka! Muszę koniecznie wypróbować, to może być nowe doświadczenie pełne smaku!
OdpowiedzUsuńzapewniam, że naprawdę warto się skusić i wynieść karnawałowe słodkości na piedestał :D
UsuńAle cudne zdjęcia! 💙 a na paczusia chętnie się skuszę!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) i ogromnie zapraszam! :)
UsuńPrzepis na topie �� ale jeszcze nie widziałam takiej wersji ��
OdpowiedzUsuńw takim razie zachęcam do wypróbowania :)
Usuńapetyczne pączusie i ten lukier - bajeczny :)
OdpowiedzUsuńdzięki, bardzo mi miło! :) polecam!
Usuń