Jednak, czy próbowaliście je kiedyś połączyć w jedno danie?
Nie chodzi mi tu o żadne omlety, czy francuskie tosty, gdzie trzeba wszystko ze sobą wymieszać ale o połączenie tych składników w całość, jako odrębne elementy dania.
Cilbir, czyli jajka po turecku to pozycja, która właśnie w taki sposób łączy ze sobą jajko, jogurt i masło.
Każdy z tych trzech bohaterów odgrywa w tym przepysznym śniadaniu kluczową rolę! :)
Kremowa chmurka z jogurtu doprawionego czosnkiem i solą, a na niej mięciutkie, delikatne jajka w koszulce wypełnione płynną dobrocią w postaci żółtka.
Całość oblana maślanym sosem chili, który wprowadza małe zamieszanie na podniebieniu i wreszcie świeży koperek, którego zapach jak nic innego przypomina mi ciepłe, wiosenne dni.
Aby wprowadzić trochę różnorodności w teksturze, polecam ogromnie podać jajka po turecku z chrupkimi grzankami lub kromką świeżego pieczywa.
Absolutnie przepyszna rzecz i jedno z lepszych śniadań na świecie :)
Cilbir - jajka po turecku
na 1 porcję
Potrzebujesz:
- 150g jogurtu naturalnego (greckiego) w temperaturze pokojowej
- 1/2 ząbka czosnku
- sól do smaku
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 jajka
- 1/2 łyżki świeżego koperku
- świeży chleb/ grzanki do podania
1. W miseczce umieść jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku (całość można delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej).
2. Na patelni rozpuść masło i podgrzewaj do momentu aż lekko zbrązowieje, następnie dolej oliwy i zdejmij z ognia.
3. Do gorącego masła wsyp płatki chili, wymieszaj i odstaw.
4. Posiekaj koperek.
5. Jajka ugotuj w koszulkach.
6. Do miski wyłóż czosnkowy jogurt, ułóż na nim jajka w koszulce i polej gorącym masłem chili.
7. Posyp całość siekanym koperkiem i podawaj z grzankami lub świeżym chlebem.
Smacznego!
Cilbir - Turkish eggs
for 1 serving
Ingredients:
- 150g of natural (Greek) yogurt at room temperature
- 1/2 clove of garlic
- salt to taste
- 1/2 tablespoon of butter
- 1 tablespoon of olive oil
- 1 teaspoon of chili flakes
- 2 eggs
- 1/2 tablespoon of fresh dill
- fresh bread / toasts to be served
1. Place yoghurt in the bowl with mashed garlic - mix thoroughly and season with salt to taste (all can be gently heated in a water bath).
2. Melt butter in a frying pan and heat until lightly browned, then add olive oil and remove from heat.
3. Put chili flakes into the hot butter, mix and set aside.
4. Chop the dill.
5. Cook the poached eggs.
6. Put the garlic yogurt in a bowl, place poached eggson it and pour over hot chili butter.
7. Sprinkle with chopped dill and serve with toasts or fresh bread.
Enjoy!
Poraz kolejny jestem zaskoczona przepisem �� bardzo tu u Ciebie smacznie �� coś "podkradne" ��
OdpowiedzUsuńdzięki, bardzo mi miło :) częstuj się czym chcesz :)
UsuńJutro robię szakszuke ale w piątek albo w sobotę na pewno poczęstuje rodzinkę jajkami po turecku ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńpolecam! to naprawdę niezwykłe i pyszne połączenie! :D
Usuńo mój boszszsz, ależ to wygląda jak kulinarna rozpusta 😍😍😍😍😍
OdpowiedzUsuńdokładnie to jest to! :D rozpusta na śniadanie <3
UsuńPyszne 😀zjadłabym bez zastanowienia 💓
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
UsuńCudne zdjęcia! A śniadanie zdecydowanie w moim klimacie! 😍😍😍
OdpowiedzUsuńOgromne dzięki! :) Częstuj się :)
UsuńLubię takie dania!
OdpowiedzUsuńCzy to cilbir czy szakszuka.
Nie ma to jak zacząć dzień dobrym śniadaniem! :)
Usuńextra! wreszcie cos innego! zdecydowanie w moj gust
OdpowiedzUsuńsuper, w takim razie zachęcam do spróbowania :)
UsuńO tak tak tak do mnie mów ;-) Biorę każdą porcję bez mrugnięcia okiem, zrobię zrobię !!!!
OdpowiedzUsuńWspaniale! To danie jest warte przyrządzenia! Pycha! :)
Usuńciekawe danie :) w apetycznym wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, bardzo mi miło :)
Usuńale apetyczne!
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
UsuńPrezentuje się obłędnie! Aż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńCudownie, zatem zapraszam do stołu :)
Usuń