Jeżeli zamierzacie świętować ten dzień także w domowym zaciszu i przy domowych pysznościach, a szukacie jeszcze pomysłu na jakąś zaskakującą nowość na tłusto czwartkowych paterach, to polecam te puszyste trójkąty!
Oto Mandazi!
Kokosowe pączki prosto z gorącej Afryki, w której niektórych częściach (Kenia, Tanzania) serwuje się je na śniadanie :)
Są puszyste, lekko chrupiące z wierzchu i idealnie mieszczą się w dłoni!
Kokosowe z lekko majaczącym w tle kardamonem.
Moim zdaniem najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem i małą kawą, która świetnie pasuje do kokosowego posmaku pączków :)
A zatem, zapraszam na afrykańskie szaleństwo z trzema rogami i kokosem! :D
Mandazi kokosowe
Potrzebujesz:
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 10g świeżych drożdży / 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 2/3 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do oprószenia
Sposób przyrządzenia:
1. W dużym kubku wymieszaj letnią wodę z cukrem i drożdżami - mieszaj do rozpuszczenia się drożdży/cukru.
2. Drożdżowy zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15min.
3. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
4. Wlej mleczko kokosowe i zaczyn drożdżowy - wyrabiaj ciasto przez 5-10min do całkowitego połączenia składników i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
5. Blat podsyp mąką i wyłóż wyrośnięte ciasto i ponownie wyrób - podsyp więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub nie da się go wałkować.
6. Podziel ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na dysk grubości 0,5mm.
7. Każdy dysk podziel na 6 trójkątów.
8. Smaż na złoty kolor z obu stron na głębokim tłuszczu.
Smacznego!
Coconut Mandazi
Ingredients:
- 1/4 cup of brown sugar
- 10g of fresh yeast / 1.5 teaspoons of dry yeast
- 2/3 glasses of lukewarm water
- 1/2 glass of coconut milk
- 1 and 3/4 cup of flour
- 3/4 cup of rice flour
- 1 teaspoon of ground cardamom
- 3 tablespoons coconut flakes
- oil for deep frying
- powdered sugar for sprinkling
Method:
1. In a large cup, mix the lukewarm water with sugar and yeast - mix until the yeast / sugar dissolves.
2. Set aside yeast mixture in a warm place for 10-15min.
3. In the bowl, mix all dry ingredients.
4. Pour in dry ingredients coconut milk and yeast mixture - knead the dough for 5-10 minutes to completely combine the ingredients and leave in a warm place to rise for 1 hour.
5. Top the work surface with flour and put out the dough and knead again - add more flour, if the cake is too thin or can not be rolled.
6. Divide the dough into 4 pieces and roll out each of them to a 0.5mm thick disc.
7. Divide each disk into 6 triangles.
8. Fry until golden on both sides in deep oil.
Enjoy!
W akcji:
muszę koniecznie spróbować:)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam! :D
UsuńMuszą być pyszne! Na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńsą naprawdę smaczne :) polecam ogromnie:)
Usuń