środa, 27 lutego 2019

Mandazi - kokosowe pączki z gorącej Afryki

Ostatnie momenty pozostały na przygotowania do tłustego czwartku!
Jeżeli zamierzacie świętować ten dzień także w domowym zaciszu i przy domowych pysznościach, a szukacie jeszcze pomysłu na jakąś zaskakującą nowość na tłusto czwartkowych paterach, to polecam te puszyste trójkąty!
Oto Mandazi!
Kokosowe pączki prosto z gorącej Afryki, w której niektórych częściach (Kenia, Tanzania) serwuje się je na śniadanie :)
Są puszyste, lekko chrupiące z wierzchu i idealnie mieszczą się w dłoni!
Kokosowe z lekko majaczącym w tle kardamonem.
Moim zdaniem najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem i małą kawą, która świetnie pasuje do kokosowego posmaku pączków :)
A zatem, zapraszam na afrykańskie szaleństwo z trzema rogami i kokosem! :D








































Mandazi kokosowe
Potrzebujesz:

  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 10g świeżych drożdży / 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Sposób przyrządzenia:
1. W dużym kubku wymieszaj letnią wodę z cukrem i drożdżami - mieszaj do rozpuszczenia się drożdży/cukru.
2. Drożdżowy zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15min.
3. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
4. Wlej mleczko kokosowe i zaczyn drożdżowy - wyrabiaj ciasto przez 5-10min do całkowitego połączenia składników i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
5. Blat podsyp mąką i wyłóż wyrośnięte ciasto i ponownie wyrób - podsyp więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub nie da się go wałkować.
6. Podziel ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na dysk grubości 0,5mm.
7. Każdy dysk podziel na 6 trójkątów.
8. Smaż na złoty kolor z obu stron na głębokim tłuszczu.

Smacznego!




























Coconut Mandazi
Ingredients:
  • 1/4 cup of brown sugar
  • 10g of fresh yeast / 1.5 teaspoons of dry yeast
  • 2/3 glasses of lukewarm water
  • 1/2 glass of coconut milk
  • 1 and 3/4 cup of flour
  • 3/4 cup of rice flour
  • 1 teaspoon of ground cardamom
  • 3 tablespoons coconut flakes
  • oil for deep frying 
  • powdered sugar for sprinkling
Method:
1. In a large cup, mix the lukewarm water with sugar and yeast - mix until the yeast / sugar dissolves.
2. Set aside yeast mixture in a warm place for 10-15min.
3. In the bowl, mix all dry ingredients.
4. Pour in dry ingredients coconut milk and yeast mixture - knead the dough for 5-10 minutes to completely combine the ingredients and leave in a warm place to rise for 1 hour.
5. Top the work surface with flour and put out the dough and knead again - add more flour, if the cake is too thin or can not be rolled.
6. Divide the dough into 4 pieces and roll out each of them to a 0.5mm thick disc.
7. Divide each disk into 6 triangles.
8. Fry until golden on both sides in deep oil.

Enjoy!










































W akcji: Karnawałowe słodkości

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...