niedziela, 12 maja 2019

Cytrynowe ziemniaki Hasselback ze szparagami, czyli epicentrum wiosennych rozkoszy

To była sekunda, kiedy przeglądając internet natrafiłam na tak przepiękne kartofelki Hasselback, że w zachwycie wybiegłam do warzywniaka, aby zakupić woreczek tych młodych łobuzów.
Wróciłam z naręczem nadprogramowych innych pyszności w postaci zielonych szparagów, rzodkiewek i szczypiorku, ogłaszając domownikom w przelocie, że zajmuję dziś kuchnię.
Ten rodzaj ponacinanych ziemniaków w cienkie plasterki wywodzi się ze szwedzkiego brzegu, a nazwa pochodzi od sztokholmskiej restauracji Hasselbacken, w której zostały zaserwowane po raz pierwszy w 1953 roku.
Od tamtej pory skradły niejedno podniebienie i niejednemu zawróciły w głowie :)
Chrupiący ziemniaczany grzebyk i miękkie, kremowe wnętrze są obietnicą rozkosznego biesiadowania...a ode mnie do tego chrupkie zielone szparagi, dressing cytrynowy z płatkami chilli i jako powiew polskiej wiosny twarożek z rzodkiewką i ogórkiem ♥
W końcu jakby nie patrzeć...to pieczone pyry, a do pyrów gzik musi być! :D
I na ten szwedzko-polski wiosenny obiad Was dziś przeogromnie zapraszam!
Prosto, szybko i przyjemnie!







































Cytrynowe ziemniaki Hasselback ze szparagami
Potrzebujesz:
  • 1,5kg młodych ziemniaków
  • 500g zielonych szparagów
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
Dressing:
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
Twarożek:
  • 350g półtłustego twarogu
  • 100ml śmietany
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1/3 długiego zielonego ogórka
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj.
2. Nacinaj ziemniaki głęboko w poprzek w 2-3mm plasterki tak, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. Powinien powstać ziemniaczany grzebień.
3. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop je olejem i oprósz solą.
4. Piecz ziemniaki w 190*C przez 40min.
5. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju z solą i pieprzem.
6. Upieczone ziemniaki wyjmij z pieca, polej połową cytrynowego dressingu i piecz jeszcze przez 5 min.

Dressing:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Twarożek:
1. Rzodkiewki i ogórka umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Połącz warzywa z rozdrobnionym twarożkiem i śmietaną - dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Podawaj do gorących ziemniaczków.

Smacznego!









































Hasselback lemon potatoes with asparagus
Ingredients:
  • 1.5 kg of young potatoes
  • 500g green asparagus
  • salt and pepper to taste
  • rapeseed oil
Dressing:
  • 6 tablespoons of rapeseed oil
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • zest from 1 lemon
  • 1 teaspoon of garlic powder
  • 1/2 teaspoon of dried chili flakes
  • a pinch of pepper
  • 1 teaspoon of liquid honey
  • 1 tablespoon chopped parsley or chives
Cottage cheese:
  • 350g semi-fat cottage cheese
  • 100ml of cream
  • 3-4 radishes
  • 1/3 of long green cucumber
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Wash the potatoes thoroughly and scrub them.
2. Cut the potatoes deeply into 2-3mm slices so that you do not cut the potato completely. They should have a comb shape.
3. Put potatoes on a baking tray lined with baking paper, grease them with oil and sprinkle with salt.
4. Bake potatoes at 190*C for 40min.
5. Wash the asparagus, cut the hard ends off and fry in a small amount of oil with salt and pepper.
6. Take the baked potatoes out of the oven, pour half the lemon dressing and bake again for 5 minutes.

Dressing:
1. Mix all ingredients.

Cottage cheese:
1. Wash radishes and cucumber and grate them with a large mesh grater.
2. Combine vegetables with minced cottage cheese and cream - mix thoroughly.
3. Season to taste with salt and pepper.
4. Serve with hot potatoes.

Enjoy!



17 komentarzy:

  1. Pyry z gzikiem to ja zawsze chętnie i w podwójnej ilości ;)))
    Hasselback'i uwielbiam! Zaintrygował mnie Twój dressing i na pewno go spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zachęcający przepis 😍muszę go wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna kompozycja!
    Szkoda tylko, że kiedy są sezonowe młode ziemniaki, to nie ma już szparagów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jednak ziemniaki innego sezony także się sprawdzą :)

      Usuń
  4. Uwielbiam je! 😍 muszę upiec, bo dawno u Nas nie było 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. cudnie to wszystko wygląda i z pewnością pysznie smakuje, ja jednak poczekam na młode ziemniaczki, bo to jeszcze nie ich czas

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisane! Przypomniałaś mi super przepis! Jestem bardzo ZA i skorzystam z przepisu ❤️

    OdpowiedzUsuń
  7. Ziemniaki, szparagi - wszystko co kocham ❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. Maria Kozioł16 maja 2019 00:27

    Ohhh ziemniaki hasselback! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...