wtorek, 22 grudnia 2020

Wieniec drożdżowy z marcepanem i żurawiną na skandynawską nutę

Od spotkania pod gałązką jemioły dzieli nas już tylko parę dni.
Jeżeli szukacie jeszcze jakiejś pysznej zimowej słodkości na świąteczne dni, to dziś przychodzę właśnie z taką propozycją!
Przepiękny wieniec drożdżowy pełen słodko-kwaśnego nadzienia i cynamonowego aromatu.
Między puszystymi splotami ciasta wiją się różowe wstęgi pełne smaków świątecznej Skandynawii, bo właśnie tam marcepan i żurawina rozpieszczają spragnione podniebienia zimowych łasuchów.
Ten drożdżowy smakołyk nie tylko pięknie się prezentuje ale i wypełnia policzki świąteczną radością :)
Ciężki smak migdałów zamkniętych w marcepanie wspaniale komponuje się z lekko kwaśną świeżą żurawiną.
Całość domyka cynamon, wprowadzając ogrom przytulności i świątecznego klimatu w każdym kęsie.
Brakuje tylko trzaskającego ognia w kominku drewnianej chatki, wysokonogich lasów przykrytych białymi czapami śniegu i odgłosu świątecznych dzwonków ;)
Niech zatem będzie pyszna świąteczna kawa, rozpalone świece i światło lampek choinkowych, śmiech najbliższych ludzi zebranych przy stole i śnieg z cukru pudru, który miękko wylądował na rozkosznym wieńcu z marcepanem i żurawiną.
Chrupcie na szczęście! ♥






































Drożdżowy wieniec z marcepanem i żurawiną
Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 25g świeżych drożdży
  • 250ml letniego mleka
  • 50g cukru
  • 500g mąki pszennej (T450)
  • 1 całe jajko i 1 rozdzielone na żółtko i białko
  • szczypta soli
  • 75g roztopionego masła

Nadzienie

  • 280-300g marcepanu
  • 200g świeżej żurawiny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
Do tego:
  • cukier puder

Sposób przyrządzenia:
Ciasto
1. W letnim mleku całkowicie rozpuść drożdże i cukier.
2. Dodaj mąkę, sól, jajko całe i żółtko jaja i zagnieć wstępnie ciasto.
3. Dodaj roztopione masło, zagnieś dokładnie, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i stanie się elastyczne i jednolite.
4. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1h.
5. Wyrośniete ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na jeden duży lub dwa mniejsze prostokąty o grubości 3-4mm.
6. Posmaruj ciasto nadzieniem, zostawiając około 2cm marginesu na jednym z dłuższych boków.
7. Zwiń całość w roladę wzdłóż dłuższego boku, następnie przekrój roladę wzdłuż na pół tak, aby jeden z konców nie był do końca przekrojony i zapleć.
8. Zaplecione ciasto ułóż w formie wieńca na blasze i zlep oba końce.
9. Posmaruj wieniec białkiem jaja i piecz w 200*C przez 25-30min.
10. Gotowy wieniec oprósz cukreem pudrem.

Nadzienie:
1. Żurawinę umyj, osusz o drobno posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy blendera.
2. Marcepan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. W misce wymieszaj tarty marcepan z żurawiną, cynamonem, jajkiem i cukrem na jednolitą masę.

Smacznego!

























Yeast winter wreath with marzipan and cranberries
Ingredients:

Cake:

  • 25g of fresh yeast
  • 250ml of lukewarm milk
  • 50g of sugar
  • 500g of wheat flour (T450)
  • 1 whole egg and 1 separated into yolk and white
  • pinch of salt
  • 75g of melted butter

Filling

  • 280-300g of marzipan
  • 200g of fresh cranberries
  • 1 egg
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 2 tablespoons of sugar

Additionally:

  • powdered sugar

Method:
Cake
1. Dissolve yeast and sugar completely in lukewarm milk.
2. Add flour, salt, whole egg and egg yolk and knead the dough first.
3. Add the melted butter, knead it thoroughly until the dough absorbs all the fat and becomes elastic and uniform.
4. Put the dough into a greased bowl, cover with a cloth and leave to rise for 1 hour.
5. Put the risen dough on a floured surface and roll it out into one large or two smaller rectangles, 3-4 mm thick.
6. Brush the dough with the filling, leaving a 2cm margin on one of the long sides.
7. Roll the whole up along the longer side, then cut the roulade in half lengthwise so that one end is not completely cut and then braid it.
8. Place the braided dough in the form of a wreath on the baking tray and stick both ends together.
9. Brush the wreath with egg white and bake it at 200*C for 25-30 minutes.
10. Sprinkle the finished wreath with powdered sugar.

Filling:
1. Wash, dry and finely chop the cranberries or crush them with a blender.
2. Grate the marzipan on a fine grater.
3. In a bowl, combine grated marzipan with cranberries, cinnamon, egg and sugar until smooth.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...