Jakie zapachy najbardziej kojarzą Wam się ze Świętami?
Boże Narodzenie to cała gama wyczekanych, charakterystycznych aromatów, pysznie łaskoczących czuły nos.
Są słodkie, cytrusowe mandarynki, otulający ciepłem cynamon, pierniki i suszone owoce.
Wśród nich są także wytrawne aromaty, jak na przykład leśny zapach suszonych grzybów.
Mocny i wyrazisty, a jednocześnie rozlewający po wnętrzu moc przemiłych skojarzeń i odczuć :)
Dlatego dziś na blacie słonecznej kuchni paruje foremka wypełniona po brzegi ciemną, grzybową dobrocią.
Pasztet z suszonych grzybów i fasoli to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian ale i mięsożerców.
Pyszny, łatwy do przygotowania i niecodzienny zachwyci wszystkich gości.
W podstawie aromatyczne suszone grzyby zebrane tej jesieni i czerwona fasola dla umocnienia konsystencji, a do tego kiszona kapusta z glinianego gara, który o tej porze roku zajmuje na balkonie honorowe miejsce.
Całości dopełniają suszone zioła i ciepły akcent gałki muszkatołowej, który wynosi wszystkie smaki na wyższy poziom.
Kiedy pierwszy raz natknęłam się na ten pasztet u Karola Okrasy, wiedziałam, że będzie pysznie!
Podczas pieczenia zapach tych leśnych skarbów unosi się w całym domu.
Wspaniale smakuje z odrobiną chrzanu lub sosem żurawinowym i na pewno świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole.
Moczcie grzyby i smażcie cebulkę, niech rozkosznie unoszą kąciki ust wszystkich jedzących ten pyszny pasztet przy świątecznym stole :)
Wigilijny pasztet z suszonych grzybów
Potrzebujesz:
- 1 dużą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 50g bułki tartej
- 50g suszonych grzybów
- 100g kiszonej kapusty
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
2. Pozostałe grzyby namocz i ugotuj do miękkości.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
- 1 large onion
- 2 cloves of garlic
- 3 tablespoons of vegetable oil
- 50g of breadcrumbs
- 50g of dried mushrooms
- 100g of sauerkraut
- 2 cans of red beans
- 3 eggs
- 1/3 teaspoon of dried marjoram
- 1/3 teaspoon of dried thyme
- 3 pinches of ground nutmeg
- salt and pepper to taste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz