wtorek, 15 grudnia 2020

Wigilijny pasztet z suszonych grzybów

Jakie zapachy najbardziej kojarzą Wam się ze Świętami?
Boże Narodzenie to cała gama wyczekanych, charakterystycznych aromatów, pysznie łaskoczących czuły nos.
Są słodkie, cytrusowe mandarynki, otulający ciepłem cynamon, pierniki i suszone owoce.
Wśród nich są także wytrawne aromaty, jak na przykład leśny zapach suszonych grzybów.
Mocny i wyrazisty, a jednocześnie rozlewający po wnętrzu moc przemiłych skojarzeń i odczuć :)
Dlatego dziś na blacie słonecznej kuchni paruje foremka wypełniona po brzegi ciemną, grzybową dobrocią.
Pasztet z suszonych grzybów i fasoli to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian ale i mięsożerców.
Pyszny, łatwy do przygotowania i niecodzienny zachwyci wszystkich gości.
W podstawie aromatyczne suszone grzyby zebrane tej jesieni i czerwona fasola dla umocnienia konsystencji, a do tego kiszona kapusta z glinianego gara, który o tej porze roku zajmuje na balkonie honorowe miejsce.
Całości dopełniają suszone zioła i ciepły akcent gałki muszkatołowej, który wynosi wszystkie smaki na wyższy poziom.
Kiedy pierwszy raz natknęłam się na ten pasztet u Karola Okrasy, wiedziałam, że będzie pysznie!
Podczas pieczenia zapach tych leśnych skarbów unosi się w całym domu.
Wspaniale smakuje z odrobiną chrzanu lub sosem żurawinowym i na pewno świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole.
Moczcie grzyby i smażcie cebulkę, niech rozkosznie unoszą kąciki ust wszystkich jedzących ten pyszny pasztet przy świątecznym stole :)






































Wigilijny pasztet z suszonych grzybów
Potrzebujesz:

  • 1 dużą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 50g bułki tartej
  • 50g suszonych grzybów
  • 100g kiszonej kapusty
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. 4 sztuki suszonych grzybów zmiel z bułką tartą na puder.
2. Pozostałe grzyby namocz i ugotuj do miękkości.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
4. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę i podsmażaj przez 5min.
5. Ugotowane grzyby pokrój w kostkę i dodaj do kapusty - smaż przez kolejne 5-7min.
6. Fasolę odsącz i zmiksuj z jajami na gładką masę.
7. Do zmiksowanej fasoli dodaj podsmażone grzyby z cebulą i grzybową bułkę tartą - dokładnie wymieszaj.
8. Dopraw masę ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
9. Formę keksówkę natłuść masłem i oprósz bułką tartą, następnie przełóż do niej masę grzybową i wyrównaj.
10. Piecz pasztet w 170*C przez 40min.

Smacznego!








































Dried mushrooms pate for Christmas Eve
Ingredients:
  • 1 large onion
  • 2 cloves of garlic
  • 3 tablespoons of vegetable oil
  • 50g of breadcrumbs
  • 50g of dried mushrooms
  • 100g of sauerkraut
  • 2 cans of red beans
  • 3 eggs
  • 1/3 teaspoon of dried marjoram
  • 1/3 teaspoon of dried thyme
  • 3 pinches of ground nutmeg
  • salt and pepper to taste
Method:
1. 4 pieces of dried wild mushrooms blend with breadcrumbs to a powder.
2. Soak the remaining wild mushrooms and cook until soft.
3. Finely chop the onion and garlic and sauté in oil.
4. Add the chopped sauerkraut and sauté for 5 minutes.
5. Dice the cooked mushrooms and add to the cabbage - fry for another 5-7 minutes.
6. Drain the beans and blend with the eggs until smooth.
7. Add the sautéed mushrooms with onion and mushroom breadcrumbs to the blended beans - mix thoroughly.
8. Season with herbs, nutmeg, salt and pepper.
9. Grease the baking tin with butter and sprinkle with breadcrumbs, then add the mushroom mass to it and level it.
10. Bake the pate at 170 * C for 40 minutes.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...