poniedziałek, 12 kwietnia 2021

Chlebek bananowy z czekoladą - super puszysty!

Nie wiem, czy to ostatnio jakieś przesilenie wiosenne, czy naprawdę zaczyna mnie doganiać i przygniatać pandemiczna rzeczywistość i ogólny nadmiar stresu...ale jakaś niemoc twórcza i niechęć siedzi mi nad głową.
Pozwoliłam sobie więc na dwa dni totalnego nicnierobienia i wraz z rozluźnieniem i wyhamowaniem przyła ochota na ciasto, które będzie równie pyszne, co niespieszne i przytulne :)
Tak powstał mięciutki i bardzo puszysty chlebek bananowy z czekoladowymi piegami, którym pedzę się z Wami podzielić, bo jest absolutnie przepyszny! :D
Delikatny, idealnie słodki, mięciutki i z wypieczoną skórką, która idealnie równoważy jego puszystość.
WSPANIAŁY!
Można ukroić grubsze kromki, gdy jeszcze paruje i jeść lekko ciepły, kiedy czekoladowe piegi są przyjemnie płynne i rozkosznie muskają słodyczą wargi przy każdym kęsie, rozpływając się na podniebieniu.
Taki chlebek można też zjeść na śniadanie lub podwieczorek z masłem orzechowym i dżemem - wspaniałe połączenie odkryte pewnego poranka.
Do tego całe ciasto zrobicie przy pomocy jednej miski i widelca!
Proste, całkiem szybkie i absolutnie przepyszne ♥
W końcu nie od dziś wiadomo, że banan kocha się w czekoladzie.
I chociaż nie jestem fanką bananowych słodyczy, to na bananowy chlebek zawsze znajdę miejsce, a już szczególnie na tę puszystą jego wersję w towarzystwie kawy lub herbaty w ulubionej filiżance, zanurzając się w końcu w rozkwitającej wiośnie :)

















Super puszysty chlebek bananowy z czekoladą
Potrzebujesz:

  • 400g bananów bez skórki (2 bardzo duże lub 3 średnie)
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150g cukru białego lub jasnego brązowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 100g roztopionego masła
  • 120g jogurtu greckiego naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanej czekolady lub dropsów czekoladowych
Sposób przyrządzenia:
1. Banany umieść w dużej misce i rozgnieć na puree za pomocą widelca lub zblenduj.
2. Dodaj jaja, jogurt i roztopione masło - dokłdnie wymieszaj.
3. Wsyp przesianą mąkę, sodę, sól i dodaj cukier oraz przyprawy - połącz na jednolitą masę.
4. Do ciasta wmieszaj czekoladę - możesz odłożyć część i posypać wierzch ciasta.
5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
6. Piecz  w 180*C przez 60min.

Smacznego!

























Moist chocolate banana bread 
Ingredients:

  • 400g peeled bananas (2 very large or 3 medium)
  • 280g of wheat flour
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 150g of white or light brown sugar
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon of ground nutmeg
  • 100g of melted butter
  • 120g of natural Greek yogurt
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon of vanilla extract (optional)
  • 3 tablespoons of chopped chocolate or chocolate drops

Method:
1. Place bananas in a large bowl and puree with a fork or blend.
2. Add eggs, yogurt and melted butter - mix thoroughly.
3. Add the sifted flour, baking soda, salt and add sugar and spices - combine until smooth.
4. Stir the chocolate into the dough - you can put the part aside and sprinkle the top of the cake.
5. Line the mold with baking paper and pour the dough over it.
6. Bake at 180*C for 60 minutes.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...