poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Kremowy makaron ze szpinakiem, pieczarkami i białym winem

No dobra, jest połowa Kwietnia i ja znam doskonale to przysłowie, że Kwiecień plecień... ale naprawdę zaczynam gubić się w tym pogodowym zawirowaniu.
Wczoraj był pierwszy dzień od tygodnia, kiedy nie padał od rana do wieczora mokry śnieg i nie przeszywała do szpiku deszczowa mżawka.
A nawet wyszło słońce na kilka chwil i pozwoliło ocieplić policzki na spacerze ♥
Marząc wciąż o wyrwaniu się w teren z plecakiem wypełnionym po brzegi piknikowymi pysznościami, wciąż trzymam się ciepłych i bardziej treściwych dań, takich jak ten przepyszny makaron!
Aromatyczny sos na bazie mascarpone i białego wina z charakternym chili i słodką szalotką rozgrzeją i wypełnią wnętrza przytulnością, a jędrne pieczarki, wstążki zielonego szpinaku, suszone pomidrory i cytrynowa skórka odświeżą całość i orzeźwią :)
Do tego jeszcze rzut chrupiących pestek słonecznika lub orzeszków pini, jeśli wolicie i  można zajadać się tą wspaniałością, którą przygotujecie w 20min...a nawet w 15min, jeśli szybkie siekanie nie sprawia Wam trudności ;)
Nawijam na widelec nitki makaronu przeplatanego całą dobrocią sosu i dodatków i czuję, jak pyszność prześlizguje się po języku wprost do wygłodniałego brzucha, gdzie mości się rozkosznie.
Na drzewach coraz większe pączki, powietrze choć częściej wilgotne od deszczu, jest ciepłe i napawa nadzieję na lekkość wiosennych dni, kremowy makaron paruje w miseczkach, umilając czas i łaskocząc podniebienie eksplozją smaków w każdym kęsie.
Siadacje do stołu, może i Wiosna w końcu się rozsiądzie z nami na dobre i pyszne :)





























Kremowy makaron ze szpinakiem, pieczarkami i białym winem
Potrzebujesz:

  • 350-400g suchego długiego makaronu (spaghetti, buccatini, linguine)
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 5-6 dużych pieczarek lub boczniaków
  • 150g świeżych liści szpinaku
  • 100ml białego półwytrawnego wina
  • 100g mascarpone
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki wody po gotowaniu makaronu
  • 2 łyżki oleju
Do tego:
  • prażone pestki słonecznika lub orzeszki pini
  • otarta skórka i sok z cytryny 
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron al-dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki - podsmażaj w głębokiej patelni na oleju do momentu, aż zaczną się rumienić.
3. Posiekaj drobno szalotkę, czosnek i chili i dodaj do zrumienionych pieczarek - zeszklij.
4. Dodaj posiekane suszone pomidory, musztardę, wino i mascarpone - wymieszaj wszystko dokładnie, następnie dodaj liście szpinaku i duś pod przykryciem przez 1min.
5. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
6. Do sosu przełóż ugotowany makaron, podlej wodą z gotowania makaronu i dokładnie wymieszaj.
7. Podawaj makaron posypany pestkami/orzeszkami i skórką z cytryny, skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!







































Creamy pasta with spinach, mushrooms and white wine
Ingredients:
  • 350-400g dry long noodles (spaghetti, buccatini, linguine)
  • 1 shallot
  • 3 cloves of garlic
  • 1/2 red chili pepper
  • 6 dried tomatoes with oil
  • 1 heaped teaspoon of mustard
  • 5-6 large mushrooms or oyster mushrooms
  • 150g of fresh spinach leaves
  • 100ml of white semi-dry wine
  • 100g of mascarpone
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • salt and pepper to taste
  • 1/3 cup of water after cooking the pasta
  • 2 tablespoons of oil
Additionally:
  • roasted sunflower seeds or pine nuts
  • chafed peel and lemon juice
Method:
1. Cook the pasta al-dente according to the instructions on the package.
2. Wash the mushrooms and cut them into slices - fry them in a deep frying pan in oil until they turn light brown.
3. Finely chop the shallots, garlic and chilli and add to browned mushrooms - saute it.
4. Add chopped sun-dried tomatoes, mustard, wine and mascarpone - mix everything thoroughly, then add the spinach leaves and simmer covered for 1 minute.
5. Season with thyme, salt and pepper to taste.
6. Put the cooked pasta into the sauce, add the cooking water and mix thoroughly.
7. Serve the pasta sprinkled with seeds/ peanuts and lemon zest, sprinkle with lemon juice.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...