W zeszłym roku, gdy moja szefowa obdarowała mnie płatkami magnolii ze swojego ogrodu, zrobiłam z całej ich ilości pyszną surową konfiturę, która w ostatnich tygodniach wyraźnie wiedzie prym w wyszukiwaniach na blogu :)
Tym razem dostałam niemal potrojoną ilość płatków! :D
Zrobiłam z części duży słoik wcześniej wspomnianej konfitury, którą będę wykorzystywać w wiosennych wypiekach i deserach, a także zgotowałam syrop, z którego też nastawiłam magnoliowy szampan!
Niestety, jeśli chodzi o ocet, to muszę jeszcze o tym poczytać, bo to co nastawiłam nadawało się tylko do wylania...ale to nic, bo wciąż zostały słoiczki pysznego syropu magnoliowego na miodzie i kieliszki lekko musującego szampana, który z kostkami lodu świetnie współgra z ciepłą wiosenną pogodą i początkiem balkonowego sezonu :)
Zapraszam zatem na łyk pełen kwiecistej wiosny, która w tym roku zachwyca obfitością!
Syrop z magnolii nie ma oczywistego smaku.
Jest dużo bardziej wytrawny, tak jak i zrobiony z niego szampan (mniej słodki od szampana z czarnego bzu), jednak wciąż zachowuje kwiatową lekkość.
Jeśli wciąż macie dostęp do magnoliowych kwiatów, sięgnijcie po nie koniecznie i zamknijcie trochę ich piękna w słoikach lub nastawcie nieco orzeźwiajacego, szampańskiego nastroju, albo zachowajcie przepis na kolejny magnoliowy sezon :)
(Naturalnie fermentowane 'szampany' z kwiatów są bezalkoholowe)
na ok. 1,5 - 2 litry
- 150ml syropu z kwiatów magnolii (przepis poniżej)
- 4 plastry wyszorowanej pomarańczy
- 1 małe jabłko
- 2 płaskie łyżki miodu
- ok. 1,5-2 litry letniej wody
- 2 wyparzone słoje o pojemności 700-1000ml
- 2 kawałki czystej gazy do przykrycia słoików
- butelki do zlania płynu (najlepiej plastikowe, by gaz ich nie rozsadził)
Ingredients:
- 200ml magnolia flower syrup (recipe below)
- 4 slices of scrubbed orange
- 1 small apple
- 2 flat tablespoons of honey
- approx. 1.5-2 liters of lukewarm water
- 2 sterilized jars with a capacity of 700-1000ml
- 2 pieces of clean gauze to cover the jars
- bottles to drain the liquid (preferably plastic,
- so that the gas does not burst them)
1. Divide the orange slices evenly between two jars.
2. Wash the apple thoroughly and divide into 6 pieces and put 3 in each jar.
3. Pour 100ml of magnolia syrup into each jar, add a tablespoon of honey.
4. Pour lukewarm water over everything and stir until the honey dissolves.
5. Cover the jars with gauze and leave them on a kitchen windowsill for 3 days.
6. After 3 days, stir the jars, screw on the lids and leave them for another 2 days.
8. Pour the liquid into plastic bottles, leaving a 4 cm margin for the gas to collect and leave them in a dark, cooler place for 3-4 days. - you can occasionally drain the excess gas from the bottles if it ferments a lot.
Enjoy!
- 250-300g płatków kwiatów magnolii
- 750ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki białego cukru
1. Wszystkie składniki umieść w garnku i gotuj na małym ogniu do momentu, aż kwiaty zmienią kolor na brązowy.
- 250-300g magnolia flower petals
- 750ml water
- juice from 1/2 lemon
- 2 tablespoons honey
- 4 tablespoons white sugar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz