poniedziałek, 28 kwietnia 2025

Z ŁĄKI NA TALERZ: Szampan i syrop z kwiatów magnolii

W zeszłym roku, gdy moja szefowa obdarowała mnie płatkami magnolii ze swojego ogrodu, zrobiłam z całej ich ilości pyszną surową konfiturę, która w ostatnich tygodniach wyraźnie wiedzie prym w wyszukiwaniach na blogu :)
Tym razem dostałam niemal potrojoną ilość płatków! :D
Zrobiłam z części duży słoik wcześniej wspomnianej konfitury, którą będę wykorzystywać w wiosennych wypiekach i deserach, a także zgotowałam syrop, z którego też nastawiłam magnoliowy szampan!
Niestety, jeśli chodzi o ocet, to muszę jeszcze o tym poczytać, bo to co nastawiłam nadawało się tylko do wylania...ale to nic, bo wciąż zostały słoiczki pysznego syropu magnoliowego na miodzie i kieliszki lekko musującego szampana, który z kostkami lodu świetnie współgra z ciepłą wiosenną pogodą i początkiem balkonowego sezonu :)
Zapraszam zatem na łyk pełen kwiecistej wiosny, która w tym roku zachwyca obfitością!
Syrop z magnolii nie ma oczywistego smaku.
Jest dużo bardziej wytrawny, tak jak i zrobiony z niego szampan (mniej słodki od szampana z czarnego bzu), jednak wciąż zachowuje kwiatową lekkość.
Jeśli wciąż macie dostęp do magnoliowych kwiatów, sięgnijcie po nie koniecznie i zamknijcie trochę ich piękna w słoikach lub nastawcie nieco orzeźwiajacego, szampańskiego nastroju, albo zachowajcie przepis na kolejny magnoliowy sezon :)
(Naturalnie fermentowane 'szampany' z kwiatów są bezalkoholowe)

Szampan z kwiatów magnolii
na ok. 1,5 - 2 litry
Potrzebujesz:
  • 150ml syropu z kwiatów magnolii (przepis poniżej)
  • 4 plastry wyszorowanej pomarańczy
  • 1 małe jabłko
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • ok. 1,5-2 litry letniej wody
  • 2 wyparzone słoje o pojemności 700-1000ml
  • 2 kawałki czystej gazy do przykrycia słoików
  • butelki do zlania płynu (najlepiej plastikowe, by gaz ich nie rozsadził)
Sposób przyrządzenia:
1. Plastry pomarańczy rozdziel po równo między dwa słoiki.
2. Jabłko dokładnie umyj i podziel na 6 cząstek i włóż po 3 do każdego słoika.
3. Do każdego słoika wlej po 100ml syropu z magnolii, dodaj po łyżce miodu
4. Zalej całość letnią wodą i mieszaj do momentu, aż miód się rozpuści.
5. Przykryj słoiki gazą i odstaw np. na kuchenny parapet na 3 dni.
6. Po 3 dniach zamieszaj w słoikach, zakręć wieczka i pozostaw na kolejne 2 dni.
7. Zlej lekko gazowany napój - możesz pić go już teraz z kostkami lodu, przechowuj w lodówce.
8. Zlej płyn do plastikowych butelek, zostawiając 4cm margines na zbierający się gaz i odstaw w zaciemnione, chłodniejsze miejsce na 3-4 dni. - możesz co jakiś czas spuszczać lekko nadmiar gazu z butelek, jeśli będzie mocno fermentował.

Smacznego!

--------------------------------------------------------------------------------------------

Magnolia flower champagne
for approx. 1.5 - 2 liters
Ingredients:
  • 200ml magnolia flower syrup (recipe below)
  • 4 slices of scrubbed orange
  • 1 small apple
  • 2 flat tablespoons of honey
  • approx. 1.5-2 liters of lukewarm water
  • 2 sterilized jars with a capacity of 700-1000ml
  • 2 pieces of clean gauze to cover the jars
  • bottles to drain the liquid (preferably plastic,
  • so that the gas does not burst them)
Method:
1. Divide the orange slices evenly between two jars.
2. Wash the apple thoroughly and divide into 6 pieces and put 3 in each jar.
3. Pour 100ml of magnolia syrup into each jar, add a tablespoon of honey.
4. Pour lukewarm water over everything and stir until the honey dissolves.
5. Cover the jars with gauze and leave them on a kitchen windowsill for 3 days.
6. After 3 days, stir the jars, screw on the lids and leave them for another 2 days.
7. Pour off the slightly carbonated drink - you can drink it now with ice cubes, store in the fridge.
8. Pour the liquid into plastic bottles, leaving a 4 cm margin for the gas to collect and leave them in a dark, cooler place for 3-4 days. - you can occasionally drain the excess gas from the bottles if it ferments a lot.

Enjoy!



Syrop z kwiatów magnolii
Potrzebujesz:
  • 250-300g płatków kwiatów magnolii
  • 750ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki białego cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki umieść w garnku i gotuj na małym ogniu do momentu, aż kwiaty zmienią kolor na brązowy.
2. Zlej syrop do drugiego garnka przez sito i podgrzej czysty syrop do zagotowania.
3. Przelej do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!

----------------------------------------------------------------------------------
 
Magnolia Flower Syrup
Ingredients:
  • 250-300g magnolia flower petals
  • 750ml water
  • juice from 1/2 lemon
  • 2 tablespoons honey
  • 4 tablespoons white sugar
Method:
1. Place all ingredients in a pot and cook over low heat until the flowers turn brown.
2. Pour the syrup into another pot through a sieve and heat the clear syrup until it boils.
3. Pour into sterilized jars, seal tightly and leave upside down to cool.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...