środa, 24 września 2025

Wrześniowy krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa pomidorowa nie jest pierwszą, którą wymienię, jeśli zapytacie mnie o moją ulubioną ale krem z pomidorów to pozycja, po którą naprawdę lubię sięgnąć w pomidorowym sezonie :)
Zapraszam dziś zatem do stołu, gdzie parują miseczki pełne aksamitnego kremu z pieczonych pomidorów z papryką, czosnkiem i aromatyczną bazylią :)
W cieple piekarnika pomidory zalotnie odsłaniają swoją słodycz, odrobina masła nadaje aksamitności i cudownie łączy smaki, a grzanki z ulubionego pieczywa dodają bezwstydnego chrupnięcia maźniętego bazyliowym pesto, jeśli tak zdecydujesz.
Wraz z pomidorami znajdziecie tu jeszcze słodką paprykę, która bardzo podbija smak i czosnek, który po upieczeniu łagodnieje i ociepla swoim smakiem każdą miseczkę.
Prosta, aksamitna zupa, która robi się niemal sama, bo wystarczy wszystko upiec, a potem połączyć i zmiksować na gładko, więc będzie też świetnym pomysłem na dni, kiedy nie macie siły lub ochoty gotować, a jednocześnie chcielibyście wypełnić się czymś świeżym, sycącym i wypełniającym wnętrze pomidorową przytulnością ♥
Zupa, którą żegnam lato i witam jesień, zarzucając na ramiona o poranku lekką kurtkę, wciąż karmiąc się słońcem z urodzajów lata.
Chodź, siadaj i nalej sobie ile Ci trzeba!























Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Potrzebujesz:

  • 4 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała główka czosnku
  • sól,
  • 2 łyżki oleju
  • 100ml mleka (u mnie owsiane)
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Do tego:
  • grzanki z ulubionego pieczywa 
  • pesto (opcjonalnie)
  • jogurt do podania (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Duże pomidory przekrój na pół, paprykę oczyść z nasion i pokrój na połówki - ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Na blachę wsyp pomidorki koktajlowe i dodaj główkę czosnku przekrojoną na pół w poprzek.
3. Całość skrop olejem i oprósz solą.
4. Piecz w 200*C przez ok. 40min.
5. Upieczone warzywa przełóż do blendera (możesz zdjąć z warzyw skórkę), pamiętając, by wycisnąć czosnek z łupinek.
6. Dodaj świeża bazylię, masło i mleko i zblenduj na gładko.
7. Dopraw całość solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
8. Podawaj z jogurtem i grzankami z pesto.

Smacznego!







































Baked Tomato and Pepper Cream Soup
Ingredients:
  • 4 large tomatoes
  • 1 red bell pepper
  • 100g cherry tomatoes
  • 1 small head of garlic
  • salt
  • 2 tablespoons oil
  • 100ml milk (I used oat milk)
  • 2 teaspoons butter
  • 1 sprig fresh basil
  • salt and pepper to taste
Toppings:
  • croutons of your favorite bread
  • pesto (optional)
  • yogurt, for serving (optional)
Method:
1. Halve the large tomatoes, deseed the bell pepper, and cut them in half. Place the vegetables on a baking sheet lined with baking paper.
2. Pour the cherry tomatoes onto the baking sheet and add the garlic head halved crosswise.
3. Drizzle with oil and sprinkle with salt.
4. Bake at 200°C for approximately 40 minutes. 5. Transfer the roasted vegetables to a blender (you can remove the skins), making sure to squeeze the garlic cloves out.
6. Add fresh basil, butter, and milk and blend until smooth.
7. Season with salt and pepper, if necessary.
8. Serve with yogurt and pesto croutons.

Enjoy!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...