środa, 12 listopada 2025

Rogale maślane z 1933r

Ołowiane chmury płyną ociężale po niebie, zahaczając kłębiastymi brzuchami o nagie już gałęzie drzew.
Jest późny poranek i jest wyjątkowo ciemno, dlatego rozpalam świeczki i małą lampkę na kuchennym blacie, która ociepla wnętrze i zagniatam mięciutkie ciasto na domowe rogale, na które przepis pochodzi z czasów przedwojennych, bo z 1933r, a więc jest prosty i sprawdzony :)
Kilka podstawowych składników wiruje w misce i zmienia się w elastyczną, gładką masę pachnącą masłem i drożdżami.
Zwijam drożdżowe ruloniki i formuję rogale w rytm listopadowej ulewy, która właśnie rozpoczyna kolejny utwór, dzwoniąc o parapet.
Zapach świeżego pieczywa rozjaśnia nawet najbardziej ponure i szare dni, szczególnie wtedy, gdy jest chrupiące z wierzchu i mięciutkie jak letnia chmurka w środku, właśnie tak jak te złociste rogale :)
Do tego masło, ulubiony dżem, kubek kakao lub mleka albo wytrawne dodatki, bo tu obie wersje świetnie się sprawdzą!
Moja koleżanka z pracy robi najlepsze kanapki z rogali z dodatkiem masła, koncentratu pomidorowego, surową cebulą i solą - nie wiem, co jest w tym połączeniu ale rozkłada na łopatki i smakuje tylko na rogalach lub chałce :)
Rozpuszczajcie więc drożdże i wyciągajcie masło, by rozpieścić swoje podniebienia domowymi rogalami w ulubionej odsłonie ♥



Rogale maślane z 1933r
na ok. 8szt
Potrzebujesz:
  • 20g świeżych drożdży
  • 200ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka + do posmarowania rogali
  • 100g masła
Sposób przyrządzenia:
1. Z drożdży, mleka i cukru przygotuj rozczyn i odstaw na 10 min, żeby zaczął pracować.
2. Do rozczynu dodaj resztę składników i zagnieć elastyczne, jednolite ciasto - ok. 10-15min. zagniatania.
3. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na dowolną ilość części (u mnie wyszło 8 średnich rogalików).
5. Każdą część rozwałkuj na owalnego placuszka i zwijaj w ciasny rulon, a następnie formuj na kształt rogala.
6. Układaj rogale w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką jeszcze na 15min.
7. Rogale posmaruj rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i piecz w 190*C przez 20min, aż skórka nabierze złotego koloru.

Smacznego!




Butter Croissants from 1933
for approx. 8 pieces
Ingredients:
  • 20g fresh yeast
  • 200ml lukewarm milk
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 500g all-purpose flour
  • 2 eggs + some for brushing
  • 100g butter
Method:
1. Prepare a yeast, milk, and sugar starter and set aside for 10 minutes to activate.
2. Add the remaining ingredients to the starter and knead into a smooth, elastic dough – kneading takes about 10-15 minutes.
3. Cover the bowl with the dough with a cloth and set aside to rise in a warm place for 1 hour.
4. Divide the risen dough into as many pieces as you like (I made 8 medium-sized croissants). 5. Roll each piece into an oval shape, then roll it tightly, then shape it into a croissant shape.
6. Place the croissants, spaced apart, on a baking sheet lined with baking paper and cover with a cloth for another 15 minutes.
7. Brush the croissants with beaten egg or milk and bake at 190°C (350°F) for 20 minutes, until the crust is golden brown.

Enjoy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...