czwartek, 31 grudnia 2015

Bezglutenowe pralinki w czekoladzie

Niewiele jest słodkości, które mogą jadać osoby nie tolerujące lub niespożywające glutenu.
A może po prostu o nich nie wiem, bo sama jestem glutenu fanką ;)
Mieszkam z jedną bezglutenową osobą pod jednym dachem, dlatego czasem pichcąc coś w kuchni staram się uniknąć nieszczęsnego glutenu, aby każdy mógł tego czegoś spróbować.
Tym razem, tym czymś zostały pralinki!
Słodkie i całkiem pożywne! :D
Świetnie nadają się również, jako słodkie przekąski na imprezy.

Bezglutenowe pralinki

Białe:
Potrzebujesz:
  • 150g orzechów włoskich
  • 50g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczkę brązowego cukru
  • 30g serka mascarpone ( ok. 1 solidnej łyżeczki)
  • 1 tabliczkę białej czekolady
  • 2 łyżeczki mleka
Sposób przygotowania:
1. Orzechy zmiksuj/ utłucz na miałki proszek.
2. Dodaj cukier, pokrojoną żurawinę i serek mascarpone.
3. Z orzechowej masy ulep niewielkie kuleczki.
4. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z mlekiem.
5. Kuleczki obtaczaj w czekoladzie i odstaw w chłodne miejsce do stężenia.

Czarne:
Potrzebujesz:
  • 1 dojrzałego banana
  • 60g migdałów
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 20g skrobi ziemniaczanej
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki mleka
Sposób wykonania:
1. Migdały zmiksuj/ utłucz na miałki proszek.
2. Banana zmiksuj/ rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z migdałami.
3. Dodaj cukier, kakao i skrobię ziemniaczaną i zmiksuj/ wymieszaj wszystko do połączenia się składników.
4. Przelej do kokilki/ kokilek i piecz 15 min w 180*C.
5. Upieczone ciastka ostudź, wyjmij z foremek i uformuj kuleczki. 
6. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z mlekiem.
7. Kuleczki obtaczaj w czekoladzie i odstaw w chłodne miejsce do stężenia

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...