wtorek, 12 września 2017

Klasyczny lemon curd

"Już trzeci dzień z rzędu po kuchennym blacie rozlewają się ciepłe promienie wrześniowego słońca, więc chwytam je i pakuję w słoiczek." - tak właśnie zaczynałam pisać tego posta dwa dni temu...a kiedy dziś go kończę, chodnik schnie po deszczu.
To drugi dzień, kiedy na niebie znów trochę bardziej buro.
Jednakże w te kilka pięknych dni udało mi się upchnąć do słoiczka trochę złotej poświaty...i to w bardzo klasycznym wydaniu! :)
Lemon curd to przepyszny, gęsty krem cytrynowy, który na przełomie XIXw i XXw. był w Anglii podawany jako alternatywa dla dżemów do bułeczek, ciasteczek, czy grzanek, którymi Anglicy lubili (i wciąż lubią) się raczyć do popołudniowej herbatki.
Dziś jest tak samo popularny i wykorzystywany także jako nadzienie do ciast, tart, czy dodatek do jogurtów i serników.
Jest tak pyszny, aksamitny i kremowy, że wyjadanie go ze słoiczka to czysta przyjemność.
Przyjemność w kolorze słońca, która fantastycznie zwieńczy Wasze desery i ciasta! :D







































Lemon curd
Potrzebujesz:


  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160g cukru
  • 60g masła
  • otarta skórka i sok z 2 cytryn
Sposób przyrządzenia:
1. W niedużym garnuszku roztrzep jajka z żółtkami i cukrem do połączenia.
2. Do jajecznej mieszaniny dodaj sok i skórkę otartą z cytryn.
3. Całość podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając do zgęstnienia.
4. Gęsty krem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się grudek.
5. Do gładkiego kremu dodaj masło i dokładnie połącz.
6. Przelej do wyparzonego słoiczka i odstaw do ostudzenia - przechowuj w lodówce (do miesiąca).

Smacznego!








































Lemon curd
Ingredients:

  • 2 eggs
  • 2 egg yolks
  • 160g of sugar
  • 60g butter
  • grated zest and juice of 2 lemons
Method:
1. In a small pot, whisk the eggs with egg yolks and sugar to combine.
2. Add the juice and lemon zest to the egg mixture.
3. Heat the whole on low heat, stirring constantly to thicken.
4. Sieve curd to remove lumps.
5. Add butter and mix well.
6. Transfer to a boiled jar and leave to cool - store in a refrigerator (up to a month).

Enjoy!


2 komentarze:

  1. Kiedyś jadłam i całkiem o nim zapomniałam! a jest rzeczywiście przepyszny! Dziękuję za przypomnienie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...