wtorek, 8 maja 2018

Tarta ze szparagami, kurczakiem i porem

Piękny, długi weekend minął zostawiając w głowach dymny zapach węgli i brykietów, żarzących się pod grillowanymi, majówkowymi pysznościami.
Ale wciąż Maj!
I wciąż ciepły, słoneczny, pachnący mieszanką bzów z konwaliami...i cały czas pełen zielonych i smukłych szparagów (bogatych w witaminę C, witaminy z grupy B, A, E, PP ) :)
Z okazji krótkiego sezonu na te warzywka w kolorze nadziei pędzę szybko podzielić się z Wami przepisem na pyszną tartę pełną zieloności!
Kruchy spód z aromatem oregano i puszyste nadzienie z porem i kurczakiem, które tworzy mięciutką poduszeczkę dla pięknych szparagów.
Na koniec subtelna nuta tartego sera o wyrazistym smaku, który wieńczy potrawę.
Teraz nie pozostaje nic innego, jak zatopić zęby w ciepłym, kruchym kawałku i rozkoszować się wytrawną stroną wiosny :)
Przy stole w popołudniowych promieniach słońca, na balkonie lub w ogrodzie pod ulubionym drzewem.
Ta tarta świetnie też sprawdzi się na piknikach, na które najpiękniejszy teraz sezon :)
Pysznie i prosto!







































Tarta ze szparagami, kurczakiem i porem
Potrzebujesz:
Spód:
  • 100g zimnego masła
  • 220g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Farsz:
  • 1 mały por
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 100ml mleka
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki startego grana padano/ parmezanu
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto.
2. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min.
3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty.
4. Ponakłuwaj obficie ciasto widelcem i piecz 10min. w 180*C.

Farsz:
1. Pora umyj i pokrój w talarki.
2. Pierś kurczaka pokrój w niewielką kostkę.
3. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki.
4. Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, mleko i wymieszaj na jasną, jednolitą masę.
5. Do masy jajecznej dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
6. Na upieczony spód tarty ułóż pora i kurczaka i zalej całość masą jajeczną.
7. Na wierzchu ułóż szparagi i posyp całość równomiernie startym serem.
8. Piecz 30-40min. w 180*C.

Smacznego!







































Asparagus, chicken and leek tart
Ingredients:
Shortcrust:
  • 100g of cold butter
  • 220g of wheat flour
  • 1 egg
  • 2 pinches of salt
  • 1/2 teaspoon of dried oregano
Stuffing:
  • 1 small leek
  • 1 chicken breast
  • half a bunch of green asparagus
  • 4 eggs
  • 3 heaped tablespoons of sour cream 18%
  • 100ml of milk
  • 1/2 tablespoons chopped parsley
  • 1/2 tablespoons of chopped basil leaves
  • 2 cloves of garlic
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 3/4 teaspoon of salt
  • 2 tablespoons of grated grana padano / parmesan cheese
Method:
Shortcrust:
1. Knead a smooth and elastic dough using all shortcrust ingredients
2. Form a ball from the dough, wrap with plastic wrap and put in the fridge for 30 minutes.
3. Roll out the chilled pastry, thinly and place it in the tart form.
4.  Make plenty of holes with a fork and bake for 10 minutes in 180C.

Stuffing:
1. Wash and cut the leek into slices.
2. Cut the chicken breast into a small cubes.
3. Wash asparagus and chop off hard tips.
4. Crack eggs into a bowl, add cream, milk and mix to a light, uniform mixture.
5. Add chopped herbs,  crushed garlic and spices to the egg mixture.
6. Lay the leek and chicken on the baked shortcrust bottom of the tart and pour over the egg mixture.
7. Arrange asparagus on the top and sprinkle with evenly grated cheese.
8. Bake 30-40min. at 180 * C.

Enjoy!



6 komentarzy:

  1. Wygląda to obłędnie! Wszystko co ze szparagami mogę jeść na potęgę, ale to danie wyjątkowo przypadło mi do gustu Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogromnie się cieszę! :) ja też uwielbiam szparagowy sezon :)

      Usuń
  2. Właśnie przymierzam się do upieczenia tej wyjątkowe tarty! <3 (oczywiście bez kurczaka :D ) jakiej wielkości blaszki użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jak Ci się udała :) moja blaszka miała wymiary 24x32

      Usuń
  3. Genialna tarta, ciagle sie przymierzam do tarty z zielonymi szparagami cos stoi na przeszkodzie :-)
    Ale to nic, pozachwycam sie Twoja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, dzięki, bardzo mi miło! :) mam nadzieję, że jednak się skusisz na przygotowanie swojej, bo tarty z zielonymi szparagami są naprawdę pyszne! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...