To kolejna owocowo-kwiatowa wariacja na temat zeszłorocznych Pinkies :)
Wtedy pierwsza próba zakończona pysznym sukcesem w wydaniu smaków środka lipca, czyli malin z lawendą.
Tym razem czerwcowa eksplozja romantyzmu wśród truskawkowych pól i okwieconych krzewów czarnego bzu :)
Wilgotne kawałki ciasta, na wskroś truskawkowe, ze słodkim aromatem kwiatów czarnego bzu i masła, rozkosznie łaskoczą podniebie smakami wczesnego lata :)
I choć w dużo mocniejszym kolorze, niż malinowa wersja (można by rzec, że naprawdę wpadającym w czerwień), to postanowiłam zostać przy nazwie Pinkies, bo ani Redkins, ani Strawkins, na które wpadłam, nie brzmią tak wdzięcznie.
Jeżeli jednak wpadnie Wam do głowy jakaś pyszna czerwona lub truskawkowa nazwa dla tego ciasta, pamiętając, że jego przodkami jego brownies i blondies, to podzielcie się koniecznie w komentarzach! :D
A jeżeli połączenie truskawek z kwiatami czarnego bzu Wam zasmakuje (a myślę, że tak właśnie będzie ;) ) i chcielibyście zachować je na dłużej, to wskoczcie jeszcze po przepis na właśnie taki dżem, coby zamknąć kawałek Czerwca w słoiczkach :)
Pinkies truskawkowe z kwiatami czarnego bzu
Potrzebujesz:
- 80g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 1/3 szklanki mąki
- szczyptę soli
- 1 kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia
- 300g truskawek
- kwiatki z 3 baldachów czarnego bzu
Sposób przyrządzenia:
1. Masło roztop i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
2. Wrzuć do płynnego masła pokrojone truskawki i rozgnieć je dokładnie tłuczkiem lub widelcem (można też zmiksować blenderem).
3. Zmieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
4. Do suchych składników dodaj jajka i truskawkowe masło- zmiksuj na jednolite ciasto.
5. Do ciasta dodaj oberwane kwiatki czarnego bzu i delikatnie wmieszaj.
6. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki, ułóż na wierzchu kilka truskawek.
7. Piecz 20-25min. w 180*C.
Smacznego!
Strawberry and Elderflower pinkies
Ingredients:
- 80g butter
- 1/2 cup of sugar
- 2 eggs
- 1 1/3 glasses of flour
- a pinch of salt
- 1 teaspoon baking powder
- 300g strawberries
- flowers of 3 sprigs of elderflowers
Method:
1. Melt butter and leave it to lightly cool.
2. Put cut strawberries into liquid butter and crush it thoroughly with a pestle or fork (you can also use a blender).
3. Mix all dry ingredients.
4. For dry ingredients, add the eggs and strawberry butter - mix until smooth dough.
5. Add elderberyflowers to the dough and gently mix.
6. Pour the dough into the form lined with baking paper and put a few raspberries on top.
7. Bake 20-25min. at 180 * C.
Enjoy!
Ale ciekawy pomysł! Jednak patrząc na zdjęcia od razu skojarzyło mi się z chlebkiem bananowym, który akurat dozą pierwszy raz zrobiłam. Wilgotny, zbity, ale obłędnie pyszny. Kradnę przepis 😉
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki! :) chlebek bananowy uwielbiam wcinać zimą :)
UsuńBardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńDeser idealny na lato
to prawda, dziękuje! :)
UsuńBardzo fajny pomysł i ciekawe połączenie :) Do tego super kolor!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńWszędzie truskawki i to w coraz pyszniejszej wersji ;) to ciacho mnie intryguje :)
OdpowiedzUsuńjest naprawdę warte spróbowania! :) truskawkowy zawrót głowy :D
UsuńBardzo pomysłowe! Truskawki i dziki bez to super połączenie, zapewne w tym przepisie też się super sprawdziło
OdpowiedzUsuńwyszło naprawdę dobrze! polecam :)
UsuńObłędnie to wygląda😉Koniecznie muszę zrobić😉
OdpowiedzUsuńdzięki, bardzo mi miło :)
UsuńAle świetnie wygląda :-) chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńogromnie polecam i dziękuję! :)
UsuńNie znam takiego deseru ale chetnie poznam :-) prezentuje się wysmienicie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :) jest naprawdę prosty i pyszny :)
UsuńFajny pomysł :)trzeba będzie zabrać dzieciaki na łąkę ;) Czekam na więcej oryginalnych przepisów :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwyprawa na łąkę, to zawsze dobry pomysł! :) dziękuję i serdecznie zapraszam! :D
Usuń