Szeptali sobie coś do uszu, obserwując zmęczone upałem kaczki na brzegu, kradli całusy z ciepłych policzków pod szumiącymi lipami.
Gładzili po dłoniach i chichotali.
Oczy mieli jasne, uśmiechnięte...i pewnie z osiemdziesiąt lat na każdym karku :)
I tymi rozradowanymi oczami zaczepili o mojego kudłatego, sapiącego pieska i chwalili, że taki grzeczny i tak pięknie dookoła i wszystkiego najlepszego! :)
Tak bardzo mnie tym wszystkim urzekli, bo przecież kto by nie chciał mieć w sobie tyle radości i jasności w tym pomarszczonym wieku i siedzieć wieczorem pod drzewami w mgiełce najpiękniejszego uczucia?
Stałam po drugiej stronie stawu i nie mogłam oderwać od nich oczu.
Jakby zatrzymał się czas, albo nawet cofnął o parędziesiąt lat, bo świat dookoła pędził i szumiał, a siwa starsza para siedziała nad stawem z wciąż bardzo młodzieńczym rumieńcem :)
A do tej miłej anegdotki dodam jeszcze kawałek kruchej tarty z brzoskwiniami w kolorze zachodzącego słońca i o nostalgicznym zapachu lawendy.
Chyba pasuje? ;)
Krucha podstawa z delikatnym posmakiem śmietany pysznie okala soczyste owoce swoimi rumianymi bokami.
Idealna z czarną kawą!
Idealna w samotności, w duecie lub szerszym towarzystwie...w ulubionym fotelu, przy kuchennym stole lub nad stawem ;)
Późne lato w jednym kęsie!
Rustykalna tarta z brzoskwiniami i lawendą
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 200g mąki kukurydzianej
- 200g schłodzonego masła
- 60g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 2 szczypty soli
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- białko do posmarowania brzegów ciasta
- 1 łyżeczka brązowego cukru do posypania brzegów
Dodatkowo:
- 7 brzoskwiń
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy/ 1,5 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
Sposób przyrządzenia:
1. Masło przesiekaj z obiema mąkami, cukrem i solą.
2. Dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć ciasto.
3. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 45min.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek (grubości ok, 3-4 mm) na papierze do pieczenia i razem z papierem przełóż na blachę.
5. Na środku placka ułóż pokrojone na cząstki brzoskwinie tak, aby z każdej strony został 4cm margines ciasta.
6. Obsyp owoce cukrem i kwiatami lawendy - lekko wymieszaj.
7. Zawiń brzegi ciasta na owoce.
8. Posmaruj brzegi ciasta białkiem jaja i oprósz brązowym cukrem.
9. Piecz 40-45min. w 190*C.
Smacznego!
2. Dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć ciasto.
3. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 45min.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek (grubości ok, 3-4 mm) na papierze do pieczenia i razem z papierem przełóż na blachę.
5. Na środku placka ułóż pokrojone na cząstki brzoskwinie tak, aby z każdej strony został 4cm margines ciasta.
6. Obsyp owoce cukrem i kwiatami lawendy - lekko wymieszaj.
7. Zawiń brzegi ciasta na owoce.
8. Posmaruj brzegi ciasta białkiem jaja i oprósz brązowym cukrem.
9. Piecz 40-45min. w 190*C.
Smacznego!
Rustic peaches and lavender tart
Ingredients:
Crust:
Additionally:
Method:
1. Chop butter with both flours, sugar and salt.
2. Add egg yolks and cream and knead dough.
3. Form the dough into a ball, wrap it in food foil and put in the fridge for 45 minutes.
4. Roll cooled dough in a shape of the circle (approx. 3-4 mm thick) on the baking paper and put it onto the baking tray along with the paper.
5. Place the cut peaches in the center of the dough so that the side of the cake is 4cm.
6. Sprinkle the sugar and lavender flower on the peaches - mix lightly.
7. Wrap the edges of the dough on fruit.
8. Brush the edges of the dough with egg white and sprinkle with brown sugar.
9. Bake 40-45min. at 190 * C.
Enjoy!
Ingredients:
Crust:
- 200g of wheat flour
- 200g corn flour
- 200g of chilled butter
- 60g of sugar
- 2 teaspoons vanilla sugar
- 3 yolks
- 2 pinches of salt
- 2-3 tablespoons sour cream
- 1 egg white to spread the edges of the dough
- 1 teaspoon of brown sugar for sprinkling the edges
Additionally:
- 7 peaches
- 3 tablespoons of brown sugar
- 3 teaspoons of fresh lavender flowers / 1.5 teaspoons of dried lavender flowers
Method:
1. Chop butter with both flours, sugar and salt.
2. Add egg yolks and cream and knead dough.
3. Form the dough into a ball, wrap it in food foil and put in the fridge for 45 minutes.
4. Roll cooled dough in a shape of the circle (approx. 3-4 mm thick) on the baking paper and put it onto the baking tray along with the paper.
5. Place the cut peaches in the center of the dough so that the side of the cake is 4cm.
6. Sprinkle the sugar and lavender flower on the peaches - mix lightly.
7. Wrap the edges of the dough on fruit.
8. Brush the edges of the dough with egg white and sprinkle with brown sugar.
9. Bake 40-45min. at 190 * C.
Enjoy!
Ciasto z lawenda? Istny raj
OdpowiedzUsuńo tak! :D
UsuńWygląda przepysznie! A ciasto z dodatkiem lawendy nigdy nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) spróbuj koniecznie, bardzo aromatycznie :)
UsuńBoskie i w sumaku i w wygladzie. Istny raj :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję ^^ :)
UsuńUwielbiam rustykalne tarty - maja swój nieodparty urok. Nie próbowałam jeszcze polaczenia brzoskwiń i lawendy, ale wyglada to świetnie!
OdpowiedzUsuńprawda, im bardziej nieidealne, tym piękniejsze :)
UsuńSuper ! Ja najczęściej robię z jabłkami lub śliwkami :) Pora wypróbwać z brzoskwiniami
OdpowiedzUsuńpysznie! :) wszystkie sezonowe owoce świetne się sprawdzają :)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńZawsze piekę przynajmniej raz w sezonie...
pycha! :)
UsuńWspaniała tarta ❤️ Robiłam ostatnio ze śliwkami, ale Twoja brzoskwiniowa wygląd bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNigdy nie robiłam takiej rustykalnej tarty...a prezentuje się świetnie:) chyba już wiem co będzie w weekend do kawy <3
OdpowiedzUsuńnaprawdę warto :) jest naprawdę prosta i pyszna :D
Usuń