Z pewnością byłby słodki, gęsty i w ciepłej tonacji.
Przetrącony lekkim posmakiem łąk i pól, które o zachodzie biorą głęboki wdech po upalnym dniu i pachną najpiękniej.
I gdybym miała urzeczywistnić ten smak, to poleciłabym Wam dzisiejszego bohatera w kolorze zachodzącego słońca nad złotymi polami :)
Słodka morela o ciężkim, owocowym smaku, lekkie rozpromienienie w tle sokiem z cytryny i łąkowy akcent w postaci tymianku, to mieszanka, która przyprawi Wasze podniebienia o doznania, których nawet się nie spodziewacie!
Niby dżem z moreli, a jednak tymianek odmienia jego oblicze w niezwykły sposób :)
Spróbujcie i zachowajcie na szarugi trochę letnich zachodów słońca w słoiczkach.
Morelowy dżem z tymiankiem
Potrzebujesz:
- 1kg moreli
- 1/3 szkl. wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Sposób przyrządzenia:
1. Morele umyj i wypestkuj - pokrój w ćwiartki.
2. Umieść owoce w garnku razem z cukrem, wodą i sokiem z cytryny - gotuj do momentu, aż owoce się rozpadną.
3. Do dżemu dodaj tymianek, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15min- 20min.
4. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików, mocno zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego!
Apricot thyme jam
Ingredients:
- 1kg apricot
- 1/3 glass of water
- 3/4 cup of sugar
- 1 tablespoon of lemon juice
- 1 teaspoon of dried thyme
Method:
1. Wash apricots and destone them - cut into quarters.
2. Put the fruit in a pot along with sugar, water and lemon juice - cook until the fruits fall apart.
3. Add thyme to the jam, mix thoroughly and cook for 15min- 20min.
4. Put the hot jam into the boiled jars, tighten the curls up and leave them standing upside down to cool.
Enjoy!
W akcji:
Jaki to ma cudowny kolor, no i dodatek tymianku to dla mnie strzał w 10!
OdpowiedzUsuńNaprawdę robi różnicę! dzięki! :D
Usuńuwielbiam morele, czekam na nie. Wapniały dżem <3
OdpowiedzUsuńja także darzę je sporym uczuciem :) dziękuję!
Usuń