Trafiłam w końcu na sernik milionera i to właśnie on zaspokoił wszystkie moje potrzeby domowej słodkości, na jaką miałam ochotę.
Ciasto wielu tekstur, choć tej z klasycznego sernika raczej w nim nie znajdziecie :)
Bardzo krucha podstawa o karmelowym posmaku, a na niej aksamitna masa serowa z kajmakiem, która bardziej przypomina puszysty krem, niż sernikowe wypełnienie.
Całość wieńczy ciężka i równoważąca karmelową słodycz, polewa z gorzkiej czekolady.
Kruche i kremowe, lekkie i dość sycące zarazem, zwyczajne, a jednak bogate w smaku i dość wyrafinowane już przez samą nazwę :)
To sernik, który rozpływa się w ustach i najlepiej smakuje schłodzony, z filiżanką dobrej kawy :)
To pyszny i prosty deser na zimowy weekend!
Aksamitny sernik milionera
Potrzebujesz:
Spód:
- 175g mąki pszennej
- 125g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 50g brązowego cukru
Masa serowa:
- 350g kremowego twarożku naturalnego (u mnie: President) lub typu philadelphia
- 400g kajmaku
- 125g Mascarpone
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 1/2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Wszystkie składniki zagnieć szybkimi ruchami, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
2. Gotowym ciastem wylep spód foremki (ok. 24x24 cm) i włóż do lodówki na 20min.
3. Wyjmij formę z lodówki i ponakłówaj ciasto widelcem.
4. Piecz 15min. w 190*C.
5. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masa serowa:
1. Wszystkie składniki umieść w misce i miksuj ok. 5-7min. tak, aby nie było żadnych grudek, a masa była napowietrzona.
2. Wylej masę na upieczony spód ciasta.
Polewa:
1. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Dodaj mleko i mieszaj do całkowitego połączenia składników.
3. Wylej polewę na sernik i równomiernie rozprowadź lub przy pomocy wykałaczki przeciągaj czekoladę w różne strony, aby powstał wzór.
4. Włóż do lodówki na 2-3h, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Millionaire cheesecake
Ingredients:
Crust:
- 175g of wheat flour
- 125g of cold butter cut into pieces
- 50g brown sugar
Curd:
- 350g of creamy philadelphia cheese
- 400g of dulce de leche
- 125g Mascarpone
Icing:
- 100g of dark chocolate
- 5 tablespoons of milk
- 1/2 tablespoon of butter
Method:
Crust:
1. Knead quickly a smooth dough using all ingredients.
2. With a ready-made dough stick the bottom of the mold (about 24x24 cm) and put in the fridge for 20 minutes.
3. Take the form out of the fridge and make plenty of holes in a dough with a fork.
4. Bake 15min at 190*C.
5. Let it cool down completely.
Curd:
1. Put all the ingredients in a bowl and mix about 5-7min. so that there are no lumps and the mass was aerated.
2. Pour the mass over the baked crust.
Icing:
1. Melt chocolate and butter in a water bath.
2. Add milk and mix until the ingredients are completely combined.
3. Pour the glaze onto the cheesecake and spread it evenly or use a toothpick to drag the chocolate in different directions to create a pattern.
4. Put in the fridge for 2-3 hours, and preferably overnight.
Enjoy!
Mniam! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI taki właśnie jest! dziękuję :)
UsuńWspaniały, chętnie poprawię sobie nim humor :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) na pewno świetnie sprawdzi się w roli umilacza :)
Usuń