W tej roli wspaniale sprawdzają się wszelkie zupy, które łagodnie rozlewają swoje ciepło bo wychłodzonym wnętrzu.
Dziś jedna z tych zup, która swoją kremowością i delikatnym smakiem nasyci i wypełni przyjemnym ciepłem wszystkie zakamarki wymagające kulinarnej troski.
Oto pyszność prosto z najszczęśliwszego kraju na świecie!
Przed Państwem duńska zupa z porów z serem i szynką :)
Wspaniała w swej prostocie, nieskomplikowaniu i smaku.
Jest przepyszna!
Lekko kremowa słodycz porów w połączeniu z rozgrzewającą gałką muszkatołową i śmietankowym serkiem tworzą podstawę zupy, a całości dopełnia starty żółty ser i cienkie paski dobrej szynki.
Jeżeli macie ochotę, można podać do miseczki parującej dobroci garść grzanek lub mięciutką bułeczkę, jednak i bez tego można się nasycić :)
W swoim przepisie pomięłam dodatek śmietany i zmniejszyłam ilość masła, bo zupa jest dość kaloryczna poprzez dodatek serów, ale mimo wszystko warto ją przyrządzić i sprawić sobie trochę otulającej przyjemności w te zimowe dni :)
Duńska zupa z porów
na 4 porcje
Potrzebujesz:
- 2 duże pory
- 1 średnią cebulę
- 1 łyżka masła
- 1,5 litra bulionu (może być z kostki)
- 100g kremowego śmietankowego serka topionego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 50g startego żółtego sera
- 100g pokrojonej w cienkie paseczki szynki
Sposób przyrządzenia:
1. Pokrój pora w talarki, a cebulę w kostkę i podsmaż w garnku na maśle przez ok. 5min.
2. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15min.
3. Dodaj do zupy serek topiony i gotuj do momentu, aż się rozpuści.
4. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Podawaj z porcją szynki i posyp startym żółtym serem.
Smacznego!
Danish leek soup
for 4 servings
Ingredients:
- 2 big leeks
- 1 medium onion
- 1 tablespoon of butter
- 1.5 liters of broth
- 100g creamy cheese
- salt, pepper, ground nutmeg to taste
- 50g of grated cheese
- 100g sliced into thin strips of ham
Method:
1. Cut the leek into the slices and dice onion and fry in a pot with butter for about 5 minutes.
2. Pour the broth, bring to a boil and cook for about 15 minutes.
3. Add cream cheese to the soup and cook until it dissolves.
4. Season the soup to taste with salt, pepper and nutmeg.
5. Serve with a portion of ham and sprinkle with grated cheese.
Enjoy!
Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńo tak, dziękuję :)
UsuńZupa musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńJest idealna na zimę.
to prawda! odpowiednio doprawiona rozgrzeje każdego! :)
UsuńRobiłam podobną całkiem niedawno i była absolutnie przepyszna!
OdpowiedzUsuńtak, zupy tego rodzaju są pucha! :)
UsuńTez się cieszę z tej zimowej aury ;)
OdpowiedzUsuńA pora bardzo lubię, więc zupa trafia w mój gust :)
to wspaniale! polecam spróbować :)
UsuńZupy z pora jeszcze nie jadłam, a brzmi bardzo ciekawie!
OdpowiedzUsuńjest bardzo delikatna i przesycona słodyczą z porów, polecam :)
UsuńFajnie jest poznać tradycje kulinarne z innych krajów :)
OdpowiedzUsuńprawda!:) i podróżować po talerzu!
UsuńŚwietnie się prezentuje 💓bardzo ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZupy są najlepsze właśnie teraz i każdemu smakują! Ciekawa propozycja i bardzo na teraz! Musze zrobić, koniecznie. Nie wiem dlaczego ostatnio tylko marznę!
OdpowiedzUsuńA zatem ta zupa może być odpowiedzią na Twoje marznięcie :) polecam i dziękuję :)
UsuńUwielbiam pora, z chęcią spróbuje. Zapisuję przepis i zabieram się gotowanie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsmacznego zatem! :)
UsuńMiałam okazję spróbować :) moim zdaniem trzeba dobrze doprawić :) ale w smaku bardzo dobra :) Twoja wersja pięknie wyglada :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) też uważam, że im lepiej doprawiona, tym smaczniejsza i lepiej rozgrzewa :)
Usuń