poniedziałek, 7 stycznia 2019

Duńska zupa z porów

Gdy za oknem prawdziwa, mroźna zima (hurra!), szukamy w zakamarkach spiżarni i na talerzach smakołyków i dań, które pomogą się ogrzać i odtajać po zimnych spacerach.
W tej roli wspaniale sprawdzają się wszelkie zupy, które łagodnie rozlewają swoje ciepło bo wychłodzonym wnętrzu.
Dziś jedna z tych zup, która swoją kremowością i delikatnym smakiem nasyci i wypełni przyjemnym ciepłem wszystkie zakamarki wymagające kulinarnej troski.
Oto pyszność prosto z najszczęśliwszego kraju na świecie!
Przed Państwem duńska zupa z porów z serem i szynką :)
Wspaniała w swej prostocie, nieskomplikowaniu i smaku.
Jest przepyszna!
Lekko kremowa słodycz porów w połączeniu z rozgrzewającą gałką muszkatołową i śmietankowym serkiem tworzą podstawę zupy, a całości dopełnia starty żółty ser i cienkie paski dobrej szynki.
Jeżeli macie ochotę, można podać do miseczki parującej dobroci garść grzanek lub mięciutką bułeczkę, jednak i bez tego można się nasycić :)
W swoim przepisie pomięłam dodatek śmietany i zmniejszyłam ilość masła, bo zupa jest dość kaloryczna poprzez dodatek serów, ale mimo wszystko warto ją przyrządzić i sprawić sobie trochę otulającej przyjemności w te zimowe dni :)








































Duńska zupa z porów
na 4 porcje
Potrzebujesz:

  • 2 duże pory
  • 1 średnią cebulę
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu (może być z kostki)
  • 100g kremowego śmietankowego serka topionego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 50g startego żółtego sera
  • 100g pokrojonej w cienkie paseczki szynki 
Sposób przyrządzenia:
1. Pokrój pora w talarki, a cebulę w kostkę i podsmaż w garnku na maśle przez ok. 5min.
2. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15min.
3. Dodaj do zupy serek topiony i gotuj do momentu, aż się rozpuści.
4. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Podawaj z porcją szynki i posyp startym żółtym serem.

Smacznego!









































Danish leek soup
for 4 servings
Ingredients:
  • 2 big leeks
  • 1 medium onion
  • 1 tablespoon of butter
  • 1.5 liters of broth 
  • 100g creamy cheese
  • salt, pepper, ground nutmeg to taste
  • 50g of grated cheese
  • 100g sliced into thin strips of ham
Method:
1. Cut the leek into the slices and dice onion and fry in a pot with butter for about 5 minutes.
2. Pour the broth, bring to a boil and cook for about 15 minutes.
3. Add cream cheese to the soup and cook until it dissolves.
4. Season the soup to taste with salt, pepper and nutmeg.
5. Serve with a portion of ham and sprinkle with grated cheese.

Enjoy!


20 komentarzy:

  1. Zupa musi być pyszna!
    Jest idealna na zimę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda! odpowiednio doprawiona rozgrzeje każdego! :)

      Usuń
  2. Robiłam podobną całkiem niedawno i była absolutnie przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez się cieszę z tej zimowej aury ;)
    A pora bardzo lubię, więc zupa trafia w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy z pora jeszcze nie jadłam, a brzmi bardzo ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo delikatna i przesycona słodyczą z porów, polecam :)

      Usuń
  5. Fajnie jest poznać tradycje kulinarne z innych krajów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się prezentuje 💓bardzo ciekawa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupy są najlepsze właśnie teraz i każdemu smakują! Ciekawa propozycja i bardzo na teraz! Musze zrobić, koniecznie. Nie wiem dlaczego ostatnio tylko marznę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zatem ta zupa może być odpowiedzią na Twoje marznięcie :) polecam i dziękuję :)

      Usuń
  8. Uwielbiam pora, z chęcią spróbuje. Zapisuję przepis i zabieram się gotowanie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Miałam okazję spróbować :) moim zdaniem trzeba dobrze doprawić :) ale w smaku bardzo dobra :) Twoja wersja pięknie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) też uważam, że im lepiej doprawiona, tym smaczniejsza i lepiej rozgrzewa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...