Witam się z Wami noworocznie tym pięknym kawałem soczystej szynki w przepysznej glazurze miodowo-musztardowej.
Najeżona goździkami pachnie i smakuje wybornie :)
Oto klasyka kuchni brytyjskiej, gdzie podczas świątecznych celebracji, nie tylko indyk się złoci.
Dorodny udziec wieprzowy odgrywa na stole nie mniej ważną i nie mniej pyszną rolę.
Koniecznie z tłuszczykiem i skórką, a podawany na gorąco z pieczonymi warzywami lub ziemniaczanym puree.
Proces przygotowywania takiej szynki, jakimi są namaczanie, gotowanie i pieczenie, zapewniają jej soczystość i pełnię smaków i aromatów.
Będzie nie tylko wspaniała do obiadu ale sprawdzi się także jako pyszna domowa wędlina na kanapki :)
To właśnie tu wytrawność mięsa przeplata się ze słodyczą miodu, owocowością cydru, charakterem musztardy i ciepłym aromatem goździków.
I chociaż po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach nasze brzuchy zostały wypełnione wszelkim dobrem i pysznością, to przed nami karnawał i ogrom spotkań towarzyskich każdego rodzaju, na których mięso przyrządzone w ten sposób na pewno zaskarbi sobie podniebienie niejednego gościa :D
Szynka w glazurze miodowo-musztardowej
Potrzebujesz:
- ok. 3kg surowej szynki wieprzowej ze skórą (namoczonej przez noc w osolonej wodzie)
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pokrojone w plastry cebule
- 1 pokrojoną w plastry marchewki
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- woda
Glazura:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- garść goździków
- 300ml cydru
Sposób przyrządzenia:
1. Odsącz szynkę z wody z solą.
2. Umieść szynkę w garnku, zalej świeżą wodą tak, aby przykrywała mięso i doprowadź do wrzenia, zdejmując z wywaru wszelkie szumowiny.
3. Do wywaru z szynką dodaj warzywa, liście laurowe i pieprz - gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa (ok. 1,5-2h).
4. Ugotowaną szynkę pozostaw w wywarze do całkowitego ostudzenia.
5. Wyjmij mięso z wywaru i bardzo delikatnie odetnij skórę, tak, aby nie naciąć mięsa i pozostawiając warstwę tłuszczu.
6. Delikatnie, aby nie naruszyć mięsa, natnij tłuszcz w krateczkę.
7. Posmaruj nacięty tłuszcz musztardą, a w miejscach, gdzie nacięcia się krzyżują powbijaj goździki - posyp całość brązowym cukrem.
8. Umieść szynkę w naczyniu żaroodpornym i polej ją miodem.
9. Do naczynia z mięsem wlej cydr i piecz całość 1h w 160*C, polewając mięso z wierzchu płynem z pieczenia co 15min.
Smacznego!
2. Umieść szynkę w garnku, zalej świeżą wodą tak, aby przykrywała mięso i doprowadź do wrzenia, zdejmując z wywaru wszelkie szumowiny.
3. Do wywaru z szynką dodaj warzywa, liście laurowe i pieprz - gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa (ok. 1,5-2h).
4. Ugotowaną szynkę pozostaw w wywarze do całkowitego ostudzenia.
5. Wyjmij mięso z wywaru i bardzo delikatnie odetnij skórę, tak, aby nie naciąć mięsa i pozostawiając warstwę tłuszczu.
6. Delikatnie, aby nie naruszyć mięsa, natnij tłuszcz w krateczkę.
7. Posmaruj nacięty tłuszcz musztardą, a w miejscach, gdzie nacięcia się krzyżują powbijaj goździki - posyp całość brązowym cukrem.
8. Umieść szynkę w naczyniu żaroodpornym i polej ją miodem.
9. Do naczynia z mięsem wlej cydr i piecz całość 1h w 160*C, polewając mięso z wierzchu płynem z pieczenia co 15min.
Smacznego!
Honey and mustard glazed ham
Ingredients:
- about 3 kg of raw pork ham with skin (soaked overnight in salted water)
- 2 stalks of celery
- 2 sliced onions
- 1 sliced carrot
- 4 bay leaves
- 1 tablespoon of black peppercorns
- water
- 2 tablespoons of English mustard
- 2 tablespoons of brown sugar
- 3 tablespoons of honey
- a handful of whole cloves
- 300ml cider
Method:
1. Drain the ham of salted water.
2. Put the ham in a pan, pour fresh water so that it covers the meat and bring to a boil, skimming off any scum.
3. Add to the broth with ham, vegetables, bay leaves and peppercorns - cook on low heat until the meat is tender (about 1.5-2 hours).
4. Leave cooked ham in the broth to cool completely.
5. Drain the meat and carefully peel the skin very gently so as not to cut the meat and leaving a layer of white fat.
6. Gently so as not to disturb the meat, cut the fat into a grid.
7. Brush fat with mustard, and in places where the incisions cross, stick the cloves - sprinkle with brown sugar.
8. Place the ham in alarge roasting tin and pour over the honey.
9. Pour cider into a tin with meat and bake for 1 hour at 160*C, basting every 15 minutes to ensure an even glaze.
Enjoy!
Pięknie wygląda, zapewne pyszne i aromatyczne. Podoba mi się ten przepis- zapisuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Szynka jest naprawdę warta uwagi :)
UsuńZapowiada się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO, tak! Polecam! :D
Usuń