Nareszcie są!
Wyczekiwane rubinowo-zielone łodygi rabarbaru w końcy zaczęły pysznić się w skrzynkach osiedlowych warzywniaków i na stoiskach bazarku.
Rabarbar to dla mnie słodki symbol wiosny i jej rozkwitu w pełni, dlatego gdy go tylko zobaczyłam, zabrałam kilka tych smukłych przystojniaków do kuchni :)
W złotym świetle zachodzącego, majowego słońca zalewałam rabarbar gęstym ciastem, by już po chwili przewrócić całość do góry nogami i rozkoszować się wiosenną słodkością.
Ciasto ucierane to jedno z tych, które kojarzą się z domową przytulnością albo babciną kuchnią i słodkim dzieciństwem :)
W takim cieście świetnie odnajdują się owoce sezonowe i na takie ciasto zapraszam Was dziś do słonecznej kuchni.
Proste, pyszne i pełne rabarbarowych, soczystych cząstek.
Idealne do wiosennej kawy!
Im więcej rabarbaru na dnie blachy ułożycie, tym więcej słodkiego syropy uzyskacie po pieczeniu - u mnie niestety było go trochę za mało ale w przepisie podaję podwojoną porcję :)
Odwrócone ciasto ucierane z rabarbarem
Potrzebujesz:
- 500g rabarbaru
- 120g miękkkiego masła +40g
- 175g cukru + 2 łyżki
- 4 jaja
- 400g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml mleka
1. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na długość formy, której użyjesz do pieczenia.
- 500g of rhubarb
- 120g soft butter + 40g
- 175g of sugar + 2 tbsp
- 4 eggs
- 400g of flour
- 1 level teaspoon of baking powder
- 100ml of milk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz