czwartek, 13 maja 2021

Odwrócone ciasto ucierane z rabarbarem

Nareszcie są!
Wyczekiwane rubinowo-zielone łodygi rabarbaru w końcy zaczęły pysznić się w skrzynkach osiedlowych warzywniaków i na stoiskach bazarku.
Rabarbar to dla mnie słodki symbol wiosny i jej rozkwitu w pełni, dlatego gdy go tylko zobaczyłam, zabrałam kilka tych smukłych przystojniaków do kuchni :)
W złotym świetle zachodzącego, majowego słońca zalewałam rabarbar gęstym ciastem, by już po chwili przewrócić całość do góry nogami i rozkoszować się wiosenną słodkością.
Ciasto ucierane to jedno z tych, które kojarzą się z domową przytulnością albo babciną kuchnią i słodkim dzieciństwem :)
W takim cieście świetnie odnajdują się owoce sezonowe i na takie ciasto zapraszam Was dziś do słonecznej kuchni.
Proste, pyszne i pełne rabarbarowych, soczystych cząstek.
Idealne do wiosennej kawy!
Im więcej rabarbaru na dnie blachy ułożycie, tym więcej słodkiego syropy uzyskacie po pieczeniu - u mnie niestety było go trochę za mało ale w przepisie podaję podwojoną porcję :)
























Odwrócone ciasto ucierane z rabarbarem
Potrzebujesz:

  • 500g rabarbaru
  • 120g miękkkiego masła +40g
  • 175g cukru + 2 łyżki
  • 4 jaja
  • 400g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml mleka
Sposób przyrządzenia:
1. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na długość formy, której użyjesz do pieczenia.
2. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż łodygi rabarbaru.
3. Zasyp rabarbar 2 łyżkami cukru i rozrzuć 40g masła w małych kawałeczkach.
4. Masło ubij na białą, puszystą masę.
5. Nie przerywając ubijania dodawaj naprzemiennie jaja i cukier - ubijaj do całkowitego połaczenia się składników.
6. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko - połącz na jednolitą masę.
7. Ciasto równomiernie rozsmaruj na rabarbarze.
8. Piecz 40-45min. w 180*C (do suchego patyczka).

Smacznego!








































Inverted rhubarb sponge cake
Ingredients:
  • 500g of rhubarb
  • 120g soft butter + 40g
  • 175g of sugar + 2 tbsp
  • 4 eggs
  • 400g of flour
  • 1 level teaspoon of baking powder
  • 100ml of milk
Method:
1. Wash rhubarb, peel and cut into the length of the baking tin.
2. Line the baking tray with baking paper and arrange the rhubarb stalks.
3. Cover the rhubarb with 2 tablespoons of sugar and scatter 40g of butter in small pieces.
4. Beat the butter until it is white and fluffy.
5. Continue to whip, alternately add eggs and sugar - beat until the ingredients are completely combined.
6. Add flour with baking powder and milk - combine until smooth.
7. Spread the dough evenly over the rhubarb.
8. Bake for 40-45 minutes. at 180 * C (to a dry stick).

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...