niedziela, 30 maja 2021

Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy miodek ze stokrotek

Wiosna długo wstrzymywała się w tym roku z rozpakowaniem swoich walizek.
Aż w końcu, po wielu chłodnych dniach, wybuchła!
W kilka chwil okolica pokryła się wszystkimi odcieniami soczystej zieleni nakrapianej delikatnymi dzwoneczkami fiołka wonnego, niebieskimi gwiazdkami cebulicy i bielutkich zawilców.
Zaraz po nich wynurzyły się żółte mniszki, których co roku zachłannie zbieramy pełne koszyki na majowy miodek oraz całe pola usłane biało-różowymi stokrotkami.
I w tym roku, to właśnie stokrotki skradły sporą część kuchennych blatów, mocno obradzając na ciocinej działce :)
Zapraszam Was dziś zatem na Majowy miodek ze stokrotek o delikatnym kwiatowym posmaku, który wspaniale odnajduje się w wiosennych lemoniadach :)
Jeśli macie miejsce, gdzie stokrotki rosną z dala od ruchliwych ulic i zanieczyszczonych miejsc, to serdecznie Wam polecam tę płynną słodkość.
























Majowy miodek ze stokrotek
na 2 słoiczki
Potrzebujesz:

  • ok. 200 kwiatów stokrotek
  • 500g cukru
  • 0,5 l wody
  • 1 duża cytryna
Sposób przyrządzenia:
1. Zebrane kwiaty rozłóż na białym papierze lub w wannie i poczekaj, aż wszystkie robaczki z nich powychodzą- nie myj kwiatów!
2. Następnie główki kwiatów włóż do garnka i zalej je wodą.
3. Do stokrotek dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę ze skórką- zagotuj.
4. Zagotowane kwiaty zdejmij z z palnika i odstaw na noc dla przegryzienia się smaków.
5. Następnego dnia odcedź kwiaty i dodaj do wywaru cukier- gotuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu.
6. Gorący miód przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem - pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!







Daisy flowers honey:
2 jars
Ingredients:
  • approx. 200 flowers of dandelion
  • 500g of sugar
  • 0.5 l of water
  • 1 large lemon

Method:
1. Spread flowers on white paper or in the bath and wait until all the worms from them are gone- don't wash the flowers!
2. Put the flowers 'heads' into the pot and pour the water.
3. Add the sliced lemon (with zest) - bring to boil.
4. Take flowers off from the burner and set aside for the night.
5. The next day drain the flowers and add sugar to the remain liquid  - cook on low heat until the consistency of syrup.
6. Pour hot honey into jars, turn tightly and leave upside down to cool.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...