Majowa pokrzywa me teraz swój najlepszy czas!
Bogata w żelazo, krzem, jod i całą gamę innych ważnych pierwiastków i witamin świetnie sprawdza się w naparach ze świeżych i suszonych liści lub jako słodki dodatek do lemoniady w postaci pokrzywowego syropu z miętą, o którym pisałam tu w zeszłym sezonie :)
Ale, ale! Pokrzywa nie tylko do picia!
Jej majowe liście świetnie prezentują się i smakują jako farsze, czy elementy sałatek i surówek, dlatego dziś zapraszam Was na talerz sezonowej pyszności z pokrzywą na włoską nutę!
Przed Państwem pyzate Gnudi, czyli włoskie kluseczki lekkie i puszyste, jak obłoczki zrobione z ricotty :)
Nazwa tych pysznych kuleczek, czyli nagie, gołe, odnosi się do ich podobieństwa do znanych wszystkim ravioli, tyle, że bez makaronu.
To tak, jakby gotować sam farsz pierogów otoczony cieniusieńką warstwą semoliny, która utrzymuje w jedności ich krągłe kształty :)
Puszyste golaski z ricotty i parmezanu, doprawione gałką muszkatołową moszczą się w zielonym gniazdku uwitym z pierwszych zielonych szparagów i liści majowej pokrzywy, która podsmażona straciła swój parzący charakter.
Do tego słuszna ilość masła, aromatyczny czosnek i kilka kropel orzeźwiającego soku z cytryny na sam koniec.
Pozostaje zanurzyć się w tych miękkich, zielonych smakach i odpłynąć na majowych obłoczkach z ricotty i parmezanu w stronę
Tak właśnie smakują: wiosenne popołudnie, ciepły wieczór i pierwsze wiosenne burze.
Gnudi z pokrzywą i szparagami
Potrzebujesz:
Gnudi
- 500g ricotty
- 50g parmezanu
- 120g semoliny / kaszy manny + do obtaczania
- gałka muszkatołowa
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 duży ząbek czosnku
- 3/4 szklanki liści pokrzywy majowej
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do podania
- tarty parmezan do podania (opcjonalnie)
3. Masę serową dopraw solą i świeżo mieloną gałką muszkatołową - ok. 1/4 łyżeczki.
1. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce.
- 500g of ricotta
- 50g of Parmesan cheese
- 120g semolina + to coat
- nutmeg
- 1/3 teaspoon of salt
- 3 tablespoons of clarified butter
- 1 large clove of garlic
- 3/4 cup of May nettle leaves
- 1/2 bunch of green asparagus
- salt and pepper to taste
- lemon juice to serve
- grated parmesan for serving (optional)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz