czwartek, 25 stycznia 2024

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Tak marzę ostatnio o jakiejś dziczy i przestrzeni, że postanowiłam chociaż trochę przywołać klimat, który mógłby mnie przenieść w podobne miejsce chociaż smakiem.
Dlatego usmażyłam złociste Fuczki.
Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, które wywodzą się z kuchni łemkowskiej to pyszna ciekawostka z krainy zielonych połonin.
Proste ciasto naleśnikowe, kiszona kapusta i odrobina ziół to przepis na aromatyczne placuszki o złotych, chrupiących brzegach.
To idealne danie na zimowe popołudnie, które przyjemnie rozgrzeje i wypełni policzki przytulnym, swojskim smakiem podszytym przygodą na bieszczadzkim szlaku.
Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany, domowym sosem czosnkowym albo ciepłym pieczarkowym ale możecie podać je tak, jak chcecie :)
Siekajcie kiszoną kapustę i miejszajcie ciasto, niech na patelni zaskwierczą bieszczadzkie Fuczki!








































Fuczki
Potrzebujesz:
  • 250g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 100ml mleka
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki nasion kminku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj.
2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju, następnie dodaj do kapusty.
3. W misce połącz jajka z mąką i mlekiem na cisto naleśnikowe i dodaj do niego zioła, przyprawy i kiszoną kapustę - dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!









































Fuczki - sauerkraut mountains fritters
Ingredients:
  • 250g sauerkraut
  • 1 small onion
  • 2 eggs
  • 4 heaping tablespoons of flour
  • 100 ml of milk
  • 1/2 teaspoon of dried marjoram
  • 1/4 teaspoon cumin seeds (optional)
  • salt and pepper to taste
  • oil or clarified butter for frying
Method:
1. Squeeze the excess juice from the sauerkraut and chop it.
2. Peel the onion, dice it finely and fry it in oil, then add it to the sauerkraut.
3. In a bowl, combine eggs with flour and milk to make pancake dough and add herbs, spices and sauerkraut - mix everything thoroughly.
4. Fry the fritters in hot oil until golden on both sides.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...