Dlatego usmażyłam złociste Fuczki.
Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, które wywodzą się z kuchni łemkowskiej to pyszna ciekawostka z krainy zielonych połonin.
Proste ciasto naleśnikowe, kiszona kapusta i odrobina ziół to przepis na aromatyczne placuszki o złotych, chrupiących brzegach.
To idealne danie na zimowe popołudnie, które przyjemnie rozgrzeje i wypełni policzki przytulnym, swojskim smakiem podszytym przygodą na bieszczadzkim szlaku.
Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany, domowym sosem czosnkowym albo ciepłym pieczarkowym ale możecie podać je tak, jak chcecie :)
Siekajcie kiszoną kapustę i miejszajcie ciasto, niech na patelni zaskwierczą bieszczadzkie Fuczki!
To idealne danie na zimowe popołudnie, które przyjemnie rozgrzeje i wypełni policzki przytulnym, swojskim smakiem podszytym przygodą na bieszczadzkim szlaku.
Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany, domowym sosem czosnkowym albo ciepłym pieczarkowym ale możecie podać je tak, jak chcecie :)
Siekajcie kiszoną kapustę i miejszajcie ciasto, niech na patelni zaskwierczą bieszczadzkie Fuczki!
Fuczki
Potrzebujesz:
- 250g kiszonej kapusty
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki
- 100ml mleka
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki nasion kminku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj.
2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju, następnie dodaj do kapusty.
3. W misce połącz jajka z mąką i mlekiem na cisto naleśnikowe i dodaj do niego zioła, przyprawy i kiszoną kapustę - dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!
Fuczki - sauerkraut mountains fritters
Ingredients:
- 250g sauerkraut
- 1 small onion
- 2 eggs
- 4 heaping tablespoons of flour
- 100 ml of milk
- 1/2 teaspoon of dried marjoram
- 1/4 teaspoon cumin seeds (optional)
- salt and pepper to taste
- oil or clarified butter for frying
Method:
1. Squeeze the excess juice from the sauerkraut and chop it.
2. Peel the onion, dice it finely and fry it in oil, then add it to the sauerkraut.
3. In a bowl, combine eggs with flour and milk to make pancake dough and add herbs, spices and sauerkraut - mix everything thoroughly.
4. Fry the fritters in hot oil until golden on both sides.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz