poniedziałek, 3 czerwca 2024

Bułeczki z rabarbarem

Czasami gdy ktoś dowie się, że lubię pichcić w kuchni, pyta mnie o moje popisowe danie.
Nigdy nie wiem, co wtedy odpowiedzieć, bo w mojej kuchni znajdzie się zawsze coś dla słodkożerców, wytrawnych smakoszy, wielbicieli mięsa, samych warzyw i tych, którzy uwielbiaja zamykać smaki w słoiku na szare miesiące.
Długo wracało do mnie to pytanie, aż w końcu pomyślałam, że to właśnie z ciastem drożdżowym lubię pracować najbardziej :)
Elastyczne, mięciutkie, pełne troskliwych bąbelków nadających pulchność i dające tak wiele możliwości doboru smaków i formy.
Zapraszam więc na drożdżowe powitanie Czerwca i bułeczki z rabarbarem, które pierwotnie miały być w kształcie kwiatów ale nie specjalnie współpracowały podczas przekładania na blachę i ostatecznie wyszedł tylko jeden.
Uznajmy więc, że są to pączki kwiatów, które rozwiną się pięknie w cieple naszego wnętrza :)
Ale nie taki kształt ważny, co puszystość bułeczek pełna soczystych, rabarbarowych kawałeczków, które przeplatają się z mięciutkim ciastem.
Na wierzchu chrupiące migdałowe płatki, które pysznie komponują się z rabarbarową owocowością, a miłośnicy większej słodkości mogą całość posypać cukrem brązowym lub perlistym przed pieczeniem lub oblać bułeczki lukrem po wystygnięciu :)
Smakują wspaniale z filiżanką ulubionej kawy, na balkonie w słoneczny wiosenny dzień i pod dachem w czasie letnich burz :)
Chodźcie wszyscy na złote bułeczki z rababarem!







































Bułeczki z rabarbarem:
na ok. 10 szt
Potrzebujesz:

  • 15g świeżych drożdży
  • 150g lekko ciepłego mleka
  • 25g cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50g roztopionego masła / oleju
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania bułeczek
  • płatki migdałów do posypania
  • cukier brązowy do posypania
Nadzienie:
  • 150-200g rabarbaru
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem.
2. Przelej zaczyn drożdżowy do miski i dodaj resztę składników - zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
3. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na oprószonym blacie mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubośći ok. 0,5cm
5. Równomiernie rozsmaruj nadzienie na cieście, zostawiając ok. 2-3cm marginesu wzdłuż jednego dłuższego boku.
6. Zwijaj ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku w stronę marginesu, a następnie pokrój na 8-10 równych części ostrym nożem - możesz zostawić takie ślimaczki lub zawinąć je na palcach, tworząc supełek.
7. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp migdałami (oraz cukrem jeśli korzystasz).
8. Piecz w 200*C przez 13-15 min.

Nadzienie:
1. Rabarbar drobno pokrój i zasyp cukrem ze skrobią ziemniaczaną - wymieszaj i odstaw na 30min. 
2. Zalej całość wodą i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszająć, do powstania konsystencji żelu.
3. Odstaw do całkowitego wystudzenia przed nadzianiem bułeczek.

Smacznego!










































Rhubarb rolls
for approx. 10 pcs
Ingredients:
  • 15g fresh yeast
  • 150g slightly warm milk
  • 25g of sugar
  • 250g wheat flour
  • 1 tablespoon of vanilla sugar
  • 50g melted butter/oil
  • pinch of salt
  • egg for brushing the buns
  • almond flakes for sprinkling
  • brown sugar for sprinkling
Filling:
  • 150-200g of rhubarb stalks
  • 4 teaspoons of sugar
  • 1.5 teaspoons of potato flour
  • 1/2 cup of water
Method:
1. Dissolve the yeast and sugar in warm milk.
2. Pour the yeast into a bowl and add the rest of the ingredients - knead a smooth, uniform dough.
3. Set the dough aside, covered, in a warm place to rise for 1 hour.
4. Knead the risen dough again on a floured surface and roll it out into a rectangle about 0.5 cm thick.
5. Spread the filling evenly on the dough, leaving a 2-3 cm margin along one long side.
6. Roll the dough along the longer side towards the margin, then cut it into 8-10 equal parts with a sharp knife - you can leave the snails like this or wrap them on your fingers, forming a knot.
7. Place the rolls on a baking tray lined with baking paper, brush with beaten egg and sprinkle with almonds (and sugar, if using).
8. Bake at 200*C for 13-15 minutes.

Filling:
1. Finely chop the rhubarb and sprinkle with sugar and potato starch - mix and set aside for 30 minutes.
2. Pour water over everything and heat over low heat, stirring frequently, until a gel consistency is formed.
3. Set aside to cool completely before filling the buns.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...