piątek, 23 maja 2025

Z ŁĄKI NA TALERZ: Placuszki z młodymi pędami chmielu

Ostatnio na spacerze odwiedziłam zakątek, w którym rośnie chmiel.
A tam wciąż dostępne, smukłe i delikatne młode pędy, które dzięki chłodnej wiośnie rosły trochę dłużej.
Dlatego, jeśli wiecie, gdzie w Waszej okolicy rośnie chmiel, to biegnijcie nazrywać sobie trochę jego młodych pędów, bo to ostatni moment!
Najlepiej zbierać je wczesnym rankiem, lub pod wieczór, gdy słońce już nie oświeca pędów - wtedy dłużej zachowają jędrność, chociaż im szybciej je przygotujemy tym lepiej, bo końcówki po zerwaniu szybko twardnieją.
Zrywajcie ok 15-20cm pędy, a jeśli chcecie przygotować je następnego dnia, koniecznie przechowujcie je w lodówce owinięte w nawilżony ręcznik papierowy lub w zamykanym pudełku.
Smakują bardzo podobnie do szparagów i tak też można je najprościej przygotować - usmażyć na maśle z czosnkiem i solą :)
Pęczek, który udało mi się uzbierać, nie był bardzo duży, dlatego postanowiłam zwiększyć ich objętość, zanurzając zielone pędy w lekkim cieście i tak powstały placuszki z dziką nowalijką :)
Wyraziste i delikatne zarazem o złotych brzegach!
Do tego jeszcze odrobina jogurtu naturalnego dla chętnych i można zanurzać się w luksusowych smakach wiosny, bo młlode pędy chmielu są jednym z najdroższych warzyw na świecie - cena sięga nawer 1000 euro za 1kg!
A do tego mają mnóstwo własciwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, co wiosną szczególnie się przydaje przy wspieraniu pozimowej odporności.
Wspomagają trawienie i mogą łagodzić stres, dlatego jeśli tylko macie okazję, koniecznie skorzystajcie z dobroci i pysznego smaku młodych pędów chmielu!







































Placuszki z młodymi pędami chmielu
Potrzebujesz:

  • garść młodych pędów chmielu ok. 100g
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki maslanki
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • olej / masło klarowane do smażenia 
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz jajko z maślanką, wodą, solą i mąką na jednolite ciasto.
2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Pędy chmielu dokładnie umyj i odkrój twardsze końcówki, jeśli są.
4. Pędy pokrój na mniejsze kawałki i wmieszaj w ciasto.
5. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż placuszki z obu stron na złoto (1 pełna łyżka na placka).

Smacznego!







































Pancakes with young hop shoots
Ingredients:
  • a handful of young hop shoots, approx. 100g
  • 1 egg
  • 1/4 cup buttermilk
  • 1/4 cup water
  • 2 heaped tablespoons flour
  • 1/3 teaspoon salt
  • 1 small clove garlic
  • oil/clarified butter for frying
Method:
1. In a bowl, combine the egg with buttermilk, water, salt and flour to form a smooth dough.
2. Add garlic pressed through a press.
3. Wash the hop shoots thoroughly and cut off the tougher ends, if any.
4. Cut the shoots into smaller pieces and mix into the dough.
5. Heat the fat in a pan and fry the pancakes on both sides until golden (1 full tablespoon per pancake).

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...