Tym razem jednak sama zmierzyłam się z tym tematem, podważając odrobinę tradycyjne składniki mleczkiem kokosowym, które pozostało mi z innej potrawy.
Zrobiłam, uszczknęłam kawałeczek, coby zobaczyć, czy poradziłam sobie z tradycyjnym wypiekiem wielkanocnym wywodzącym się z Polski, czy jednak mnie przerósł.
Nie chwaląc się...oniemiałam!
To, jak wspaniale komponują się smaki porzeczki z kokosem i odrobiną czekolady, wykrzykiwały moje kubeczki smakowe w przestrzeni buzi.
Policzki wydymały się od eksplozji smaków!
Och, nieładnie się tak przechwalać!
Ale naprawdę jestem z siebie dumna.
I z tą wewnętrzną dumą i pewnością, że Was również zachwyci smak mojego pierwszego mazurka, dzielę się przepisem :)
Mazurek na owsianym spodzie z kokosową pianką
Potrzebujesz:
Na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 małe jajko
- 4 łyżeczki płatków owsianych
Na kokosową piankę:
- 150ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1,5 łyżeczki wiórków kokosowych,
- 3 łyżeczki śmietany 18%
Do tego:
- 200g dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki
- 2 paski czekolady mlecznej (polewa)
- 1 łyżka wody (polewa)
- garstka płatków migdałów do posypania
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki - wszystko przesiekaj ze sobą nożem do uzyskania "okruchów".
2. Do ciastowych okruchów dodaj jajko i płatki owsiane i szybko zagnieć całość.
3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20min.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Gotowe ciasto przykryj osobnym kawałkiem papieru do pieczenia i wysyp na nie groch lub kulki ceramiczne- tak, żeby ciasto nie urosło.
6. Piecz w 180*C przez 15min, następnie ściągnij z ciasta groch/ kulki razem z wierzchnim papierem i dopiecz przez kolejne 10min, aż się ładnie zrumieni.
7. Spód ciasta wystudź.
Kokosowa pianka:
1. Mleczko kokosowe zagotuj z żelatyną.
2. Dodaj cukier i wiórki kokosowe- zdejmij z palnika i przestudź, aż przestanie parować ale nie zacznie się ścinać.
Polewa:
1. Czekoladę rozpuść z łyżką wody.
Całość:
1. Na wystudzony spód ciasta wyłóż dżem.
2. Wylej ciepłą ( nie gorącą!) kokosową piankę na warstwę dżemu i odstaw do stężenia.
3. Mazurka ozdób polewą czekoladową i płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz