Cały rok czekam na ten niewielki dodatek do świątecznych potraw.
Kiedyś pojawił się na naszym stole jako kulinarny eksperyment i od tego czasu nie ma bez niego wielkanocnego śniadania :D
Faktem jest, że przecieranie jajek przez sitka wymaga odrobiny więcej czasu i nie jest to ciekawy etap przygotowywania sosu, ale gdy tylko uda Wam się przez niego przebrnąć, reszta pójdzie jak po przysłowiowym maśle i przy następnych razach będzie dużo szybciej i łatwiej! :D
A jestem przekonana, że będą następne razy, jak u mnie! :)
Zapewniam jednak, że więcej, jak 20min przyrządzanie tego sosu nie zajmie :)
Do jajek, kiełbas i wędlin.
Prze-py-szny!
Polski sos wielkanocny
Potrzebujesz:
- 250ml śmietany
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 3 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka stołowa posiekanego koperku
- 1 łyżka chrzanu ( lub więcej, jeśli wolisz bardziej pikantnie)
- sok z 1/4 cytryny
- sól i cukier do smaku
1. Do miski wlej śmietanę.
2. Przez drobne sitko przetrzyj do śmietany jajka- dzięki temu sos jest lekki i puszysty.
3. Dodaj szczypiorek, koperek, chrzan, sok z cytryny- wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Dopraw solą i cukrem do smaku.
5. Wstaw do lodówki na ok. 1h dla 'przegryzienia się' smaków.
Smacznego!
Ingredients:
- 250ml of cream
- 3 cooked hard eggs
- 3 tablespoons chopped chives
- 1 tablespoon chopped dill
- 1 tablespoon horseradish (or more, if you prefer more spicy)
- juice of 1/4 lemon
- Salt and sugar to taste
Method:
1. Pour cream into the bowl.
2. Through a small strainer, rubeggs to the cream - so the sauce is light and fluffy.
3. Add chives, dill, horseradish, lemon juice - mix well.
4. Season with salt and sugar to taste.
5. Put in the fridge for about 1 hour, that tastes can mix.
Tastes great with hams, eggs and vegetables.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz