W Skandynawii do ich wypiekania używa się specjalnie żłobionych patelni, które zapewniają im okrągły kształt pomimo niewielkiej zawartości tłuszczu.
W Polsce ciężko jest dostać taką patelnię w przeciętnym sklepie i najlepiej szukać ich w sprzedaży internetowej, jednak i bez tego kuchennego naczynia można je przyrządzić!
Brak owej patelni w moich kuchennych zasobach skutkował upieczeniem ich przeze mnie na tej zwykłej, która jest także przystosowana do gotowania beztłuszczowego.
Wyszły płaskie, o nieregularnych kształtach, stąd w tytule wzmianka o racuszkach ;)
Co prawda, nie jadłam ich nigdy w kraju, z którego pochodzą, jednak te, które powstały w domowych zaciszu wyszły naprawdę przepysznie!
Do tego cukier puder, dżem domowej roboty i trochę sosu waniliowego mamy - pyszna rozpusta!
Tradycyjnie wypieka się je w okresie świątecznym i serwuje z dżemem z czerwonych owoców, przeważnie malin, obok gløgga - skandynawskiego grzanego wina.
W przepisie, z którego korzystałam (Wszystkie smaki Skandynawii, Claus Meyer) pączki zawierały znikomą ilość tłuszczu i cukru, dlatego też z pewnością będą świetną alternatywą w Tłusty Czwartek dla osób, które nie zamierzają aż tak tłusto go obchodzić ;)
Nie ma co czekać, czas umilić sobie weekend tymi pyszotkami!
Aebleskiver
Potrzebujesz:
- 225g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 2 jajka
- 200ml maślanki
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego + 1/2 łyżki
- sok z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo:
- cukier puder
- ulubiony dżem z czerwonych owoców
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (łącznie z pomarańczową skórką).
2. Do suchych składników dodawaj kolejno żółtka jaj, maślankę, sok pomarańczowy i olej (1,5 łyżki) - wymieszaj wszystko na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na 15 min.
3. Białka ubij na sztywno i dodaj o ciasta delikatnie łącząc wszystko ze sobą łyżką, nie tracąc puszystości.
4. Patelnię nasmaruj pozostałym olejem (tylko do pierwszej partii) i rozgrzej.
5. Formuj łyżką racuszki i smaż z obu stron na małym ogniu, ok. 3-4 min.
6. Podawaj ciepłe z cukrem pudrem i dżemem.
Smacznego!
Aebleskiver - danish puff pancakes
Ingredients:
- 225g plain flour
- 1/4 teaspoon salt
- 1 heaped teaspoon of sugar
- 1/2 teaspoon ground cardamom
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon grated orange zest
- 2 eggs
- 200ml buttermilk
- 1.5 tablespoons of canola oil + 1/2 tbsp
- juice of 1/2 orange
Additionally:
- powdered sugar
- favorite red fruits jam
Method:
1. Mix together all the dry ingredients (including orange zest) in a bowl.
2. Add the egg yolks, buttermilk, orange juice and oil (1.5 tablespoons) to dry ingredients - mix everything until completely combined dough and leave in the fridge for 15 minutes.
3. Whisk egg whites to stiff and add gently to the dough by stirring everything together with a spoon without losing fluffiness.
4. Lubricate the pan with the remaining oil (only the first batch) and warm the pan up.
5. Form with a spoon puff pancakes and fry on both sides, over low heat approx. 3-4 minutes.
6. Serve warm with powdered sugar and jam.
Enjoy!
Kocham takie placuszki. Są puszyste i przepyszne!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
To prawda! :)
Usuńale cudowne:)
OdpowiedzUsuńdzięki! :D
Usuń