poniedziałek, 27 lutego 2017

Semlor, czyli szwedzkie bułeczki na tłusty wtorek

Już jutro ostatni dzień karnawału!
U nas ostatki lub śledzik ale w wielu krajach to własnie ten dzień spełnia rolę naszego tłustego czwartku.
W Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, czy Australii jest to naleśnikowy wtorek (Pancake Tuesday/ Shrove Tuesday). Oprócz spożywania ogromnej ilości naleśników w każdej postaci, w krajach tych odbywają się także festyny i parady z okazji ostatniego dnia karnawału.
W Północnej Europie w tłusty wtorek jada się przepyszne, kremowe Semlor (lub Semla), czyli bułeczki pszenne z kardamonem, masą marcepanową i sporym kleksem bitej śmietany, oprószone cukrem pudrem.
Przeważnie są podawane w swojej czystej postaci, jednak można dostać je także w głębokim talerzu podlane mlekiem.
Mówi się, że sprowadziła je do Skandynawii pierwsza żona szwedzkiego króla Gustawa Wazy, która będąc Niemką narzekała na wszystko, co szwedzkie.
Pierwotną wersją była po prostu pszenna bułeczka zamoczona w mleku, dopiero z biegiem czasu dodano do niej marcepan i bitą śmietanę i w takiej wersji funkcjonuje do dziś.
Semlor jest typowym przysmakiem w tłusty wtorek ale w sklepach pojawiają się tuż po Sylwestrze i można je kupować właściwie aż do Wielkanocy.
Bułeczki są cudownie puszyste, a wypełnienie rozpływa się w ustach.
Najfajniejsze jest jednak to, że są naprawdę proste w przygotowaniu, a podczas ich pieczenia kuchnia w najciemniejszych zakamarkach wypełnia się zapachem kardamonu i migdałów ;)
Pychota!








































Semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe
Na 8 bułeczek
Potrzebujesz:
Bułeczki

  • 10g świeżych drożdży
  • 100ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 40g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
Masa marcepanowa
  • 100g mielonych migdałów 
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • szczypta kardamonu
  • 1 kropla olejku migdałowego
  • 30-40ml wody
Śmietana
  • 300ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Bułeczki:
1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko z cukrem i drożdżami, do momentu aż drożdże się rozpuszczą).
2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie.
3. Miskę oprósz mąką, przełóż do niej ciasto na bułki, przykryj ściereczka kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40min.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części, uformuj z każdej bułeczkę i układaj na blasze do pieczenia w sporych odstępach - przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika.
5. Piecz 8min w 210*C.

Masa marcepanowa:
1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie, regulując gęstość masy wodą (powinna mieć konsystencję rzadszego kremu).

Śmietana:
1. Śmietanę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem.

Całość:

1. Wystudzonym bułeczkom odetnij wierzchy/ czapeczki.
2. Na środek bułeczek wykładaj porcję masy marcepanowej (możesz nieznacznie wydrążyć środki).
3. Nadzienie marcepanowe otocz bitą śmietaną lub nałóż na wierzch porcję.
4. Przykryj bułeczki czapeczkami i oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!




























Semlor- Swedish carnival buns

8 buns
Ingredients:
Buns
  • 10g fresh yeast
  • 100ml milk
  • 2 tablespoons sugar
  • 1.5 glasses flour
  • 40g soft butter
  • 1 teaspoon ground cardamom
  • 1 small egg
  • pinch of salt
Marzipan mass
  • 100g ground almonds
  • 1/4 cup powdered sugar
  • 1 tablespoon heavy cream
  • A pinch of cardamom
  • 1 drop of almond oil
  • 30-40ml water
Cream
  • 300ml chilled heavy cream
  • 1 tablespoon icing sugar
Method:
Buns:
1. Prepare a solution yeast (Heat the milk with sugar and yeast, stir until yeast dissolves).
2. Add remaining ingredients and knead the dough until flexible and soft.
3. Sprinkle the bowl with a little bit of flour, put in the dough, cover with a cloth and set aside in a warm place to rise for 30-40min.
4. Divide dough into 8 equal parts, shape each into bun and place on a baking tray- cover with a cloth and leave to rise (warm-up time of the oven).
5. Bake 8min at 210 * C.

Marzipan mass:
1.Mix all the ingredients together very carefully by adjusting the density of the masses with water (it should have the consistency of cream).

Cream:
1. Whisk the cream to stiff with powdered sugar.

Whole:
1. Cut off the tops of buns / cap.
2. Place the portion of marzipan mass in the middle of bun (you can slightly hollow means).
3. Surround marzipan filling with whipped cream or apply a portion on the top.
4. Cover the buns with their tops and sprinkle with powdered sugar.

Enjoy!




4 komentarze:

  1. Robisz fajne klimatyczne zdjęcia, a i przepis niczego sobie ;) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie to ostatnio wzystko takie FIT :) ale jak patrzę na te bułeczki to achh :) wzdycham :) tylko, ze ja wiem, że jak raz się skuszę, to dietę trafi szlag ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...