Słońce zalewa swoimi promieniami radości wszystko dookoła, a do upragnionego weekendu zostało już naprawdę niewiele :)
Ale...dlaczego z przyjemnością i chwilą dla siebie czekać aż do weekendu, kiedy po powrocie do domu można rozpłynąć się w kremowości i owocowych aromatach rabarbarowego tiramisu.
Lekkie, słodkie, owocowe i, od czasu do czasu, z przyjemną chrupkością zielonej pistacji.
A jeśli z kawałkiem tego wiosennego deseru przysiądziecie na balkonie, tarasie, czy w swoim ulubionym miejscu w ogrodzie, to weekend...może być właściwie codziennie!
Rabarbarowe zwieńczenie tego ciasta opływa miodem, aromatami wanilii i pomarańczy.
Każdy z tych trzech składników, aby powstać, potrzebuje pomocy pasiastych, bzyczących stworzonek...pszczół!
Bez nich nie będzie ani pomarańczy, ani aromatycznych waniliowych lasek, a już na pewno nie posmakujemy słodkiego miodu.
Opryski pestycydami, zanieczyszczenie powietrza, niestabilne pory roku w swej pogodzie, a także...ludzie podpalający ule (sic!) dziesiątkują te pożyteczne owady.
Bez pszczół kiaty pozostaną niezapylone, a bez zapylenia nie będzie nawet jednego, najmniejszego owocu, dlatego doceniajmy i szanujmy pracę małych pszczółek, od których zależy obfitość na naszych talerzach.
Mam nadzieję, że Wiosna nie przyszła tym razem na moment i chcąc zachęcić ją do pozostania, stawiam na stole rabarbarowe tiramisu.
Jestem pewna, że nawet ona mu się nie oprze! ;)
Rabarbarowe tiramisu
Potrzebujesz:
- 300g biszkoptów ladyfingers
- 500g Mascarpone
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 pomarańcza
- 1 laska wanilii
- 500-600g rabarbaru
- 2 łyżki miodu
- 2 garści pistacji
Sposób przyrządzenia:
Krem:
Krem:
1. Żółtka i cukier utrzyj w misce na puszystą, jasną masę.
2. Partiami dodawaj do masy Mascarpone, wciąż ucierając/ miksując.
3. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, wyskrob ziarenka i dodaj do kremowej masy. (nie wyrzucaj łupinek!)
4. Do kremowej masy dodaj sok z połowy pomarańczy - całość dobrze połącz.
Rabarbar:
1. Rabarbar umyj i obierz, a następnie pokrój pod skosem na kawałki długości ok. 5 cm.
2. Kawałki rabarbaru ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. W małej miseczce połącz miód, skórkę otartą z połowy pomarańczy i sok z połowy pomarańczy.
4. Miodową glazurą polej rabarbar, delikatnie przemieszaj, dodaj puste części laski wanilii.
5. Piecz 10 min. w 190*C.
Całość:
1. Formę o wymiarach 36 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia/ pergaminem.
2. Biszkopty maczaj w soku powstałym z pieczenia rabarbaru i wyłóż nimi cały spód blachy.
3. Na biszkopty wyłóż połowę masy mascarpone i dokładnie rozsmaruj, wyrównaj.
4. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów (nie musisz ich już maczać) i wyłóż drugą część kremu, rozsmaruj i wyrównaj.
5. Na wierzch tiramisu układaj kawałki pieczonego rabarbaru.
6. Wstaw do lodówki na min. 3h, najlepiej na noc.
7. Podawaj chłodne, posypane kruszonymi pistacjami.
Smacznego!
Rhubarb tiramisu
Ingredients:
Method:
Cream:
1. Whisk yolks with sugar in a bowl until a fluffy, light mass.
2. Add mascarpone, partly, to the mass, still whisking / mixing.
3. Cut the vanilla cane in half, scrape the beans and add to the creamy mass. (Do not throw the husk!)
4. Add juice of half an orange to the creamy mass - combine well.
Rhubarb:
1. Wash and peel rhuburb, then slice aslant to pieces about 5 cm long.
2. Place rhubarb pieces on a baking tray lined with baking paper.
3. In a small bowl, combine the honey, grated zest of half an orange and juice of half an orange .
4. Pour the honey glaze on rhubarb, gently mix, add the empty parts of the vanilla cane.
5. Bake 10 mins. In 190 * C.
Whole:
1. Line a 36cm x 28cm mold with baking paper / parchment paper.
2. Soak ladyfingers biscuits in juice of baked rhubarb and place the bottom of the mold with biscuits.
3. Put half mascarpone cream on biscuits and thoroughly spread, align.
4. Place another layer of biscuits (you do not have to soak them anymore) and put the remaining cream, smear and align.
5. At the top of tiramisu put the pieces of baked rhubarb.
6. Refrigerate for min. 3h, preferably all night.
7. Serve cool, sprinkled with crushed pistachios.
2. Partiami dodawaj do masy Mascarpone, wciąż ucierając/ miksując.
3. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, wyskrob ziarenka i dodaj do kremowej masy. (nie wyrzucaj łupinek!)
4. Do kremowej masy dodaj sok z połowy pomarańczy - całość dobrze połącz.
Rabarbar:
1. Rabarbar umyj i obierz, a następnie pokrój pod skosem na kawałki długości ok. 5 cm.
2. Kawałki rabarbaru ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. W małej miseczce połącz miód, skórkę otartą z połowy pomarańczy i sok z połowy pomarańczy.
4. Miodową glazurą polej rabarbar, delikatnie przemieszaj, dodaj puste części laski wanilii.
5. Piecz 10 min. w 190*C.
Całość:
1. Formę o wymiarach 36 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia/ pergaminem.
2. Biszkopty maczaj w soku powstałym z pieczenia rabarbaru i wyłóż nimi cały spód blachy.
3. Na biszkopty wyłóż połowę masy mascarpone i dokładnie rozsmaruj, wyrównaj.
4. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów (nie musisz ich już maczać) i wyłóż drugą część kremu, rozsmaruj i wyrównaj.
5. Na wierzch tiramisu układaj kawałki pieczonego rabarbaru.
6. Wstaw do lodówki na min. 3h, najlepiej na noc.
7. Podawaj chłodne, posypane kruszonymi pistacjami.
Smacznego!
Rhubarb tiramisu
Ingredients:
- 300g of ladyfingers biscuits
- 500g Mascarpone
- 2 yolks
- 3 tablespoons of sugar
- 1 orange
- 1 vanilla cane
- 500-600g rhubarb
- 2 tablespoons of honey
- 2 handfuls of pistachios
Method:
Cream:
1. Whisk yolks with sugar in a bowl until a fluffy, light mass.
2. Add mascarpone, partly, to the mass, still whisking / mixing.
3. Cut the vanilla cane in half, scrape the beans and add to the creamy mass. (Do not throw the husk!)
4. Add juice of half an orange to the creamy mass - combine well.
Rhubarb:
1. Wash and peel rhuburb, then slice aslant to pieces about 5 cm long.
2. Place rhubarb pieces on a baking tray lined with baking paper.
3. In a small bowl, combine the honey, grated zest of half an orange and juice of half an orange .
4. Pour the honey glaze on rhubarb, gently mix, add the empty parts of the vanilla cane.
5. Bake 10 mins. In 190 * C.
Whole:
1. Line a 36cm x 28cm mold with baking paper / parchment paper.
2. Soak ladyfingers biscuits in juice of baked rhubarb and place the bottom of the mold with biscuits.
3. Put half mascarpone cream on biscuits and thoroughly spread, align.
4. Place another layer of biscuits (you do not have to soak them anymore) and put the remaining cream, smear and align.
5. At the top of tiramisu put the pieces of baked rhubarb.
6. Refrigerate for min. 3h, preferably all night.
7. Serve cool, sprinkled with crushed pistachios.
Enjoy!
W akcji:
Mega apetycznie wygląda Twoje ciacho -:)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, dzięki! :D
UsuńMmm.Z pewnością pyszne)))
OdpowiedzUsuńo tak! :) gorąco polecam ;]
UsuńPrzepięknie to wygląda, chętnie bym zjadła, gdybym mogła :) Dziękuję za dodanie przepisu do miodowej akcji i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOch, cała przyjemność po mojej stronie! dzięki! :D
Usuń