czwartek, 15 marca 2018

Sakiewki z karmelizowaną marchewką, fetą i ziołami

Pisałam kiedyś, że uwielbiam momenty, kiedy do głowy wpada mi jakieś połączenie smaków.
Tak było pewnego letniego poranka z malinami i lawendą i tak było wczorajszego popołudnia, kiedy miałam właśnie zabrać się za pieczenie ciasta!
Otworzyłam lodówkę, gdzie na wprost moich oczu wciąż leżało ciasto francuskie czekające na wykorzystanie, a tuż za nim mały kawałek pysznej fety, która także nie mogła doczekać się wydostania z lodówkowych otchłani.
I nagle pstryk! Pełno żółtych, jaskrawych iskierek zamigotało w mojej głowie, kiedy w międzyczasie błądzenia, mój wzrok padł na marchewki.
Oto i ciasto francuskie i feta wymykają się z lodówki, za nimi podążają słoneczne marchewki i pęczki świeżych ziół.
Tak właśnie powstały pyszne, maślane sakiewki pełnie słodkich, karmelizowanych w miodzie i soku z pomarańczy marchewek, świeżych ziół i słonej fety :)
Do tego mały, a jednak wyrazisty akcent w postaci ziaren czarnuszki na samym wierchu.
Te maleńkie, czarne ziarenka mają w sobie tyle wspaniałych dla naszego zdrowia i organizmu właściwości, że już w Starożytności były nazywane złotem faraonów!
Ich kolor i smak bardzo ciągną w stronę wiosny, której tak wszyscy już wypatrujemy, a która dopiero otrzepuje buty przed wejściem :)
Pyszne, proste i pięknie się prezentujące sakiewki z marchewką, ziołami i fetą mogą być także miłym urozmaiceniem wielkanocnego stołu, szczególnie dla tych, którzy nie koniecznie przepadają za mięsnymi potrawami.
Zaprośmy wiosnę do stołu na sakiewki pełne aromatycznego nadzienia w radosnym kolorze! :D







































Sakiewki z karmelizowaną marchewką, fetą i ziołami
6 sakiewek
Potrzebujesz:

  • 4 średnie marchewki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100g sera feta
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • rozkłócone jajko do posmarowania
  • nasiona czarnuszki (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Marchewki obierz i pokrój w kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj marchewkę przez ok. 10min.
3. Dodaj do marchewki przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wymieszaj, podlej wodą i duś 5min. pod przykryciem.
4. Dodaj miód i sok z pomarańczy, wymieszaj całość bardzo dokładnie i na gotuj średnim ogniu, aż płyn się zredukuje.
5. Marchewki odstaw do wystudzenia.
6. Do ostudzonych marchewek dodaj posiekane zioła i pokrojoną w kosteczkę fetę, wymieszaj.
7. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 6 równych kwadratów.
8. Rozdziel farsz po równo na każdy kwadrat ciasta, układając kopczyk na środku i zlep wszystkie rogi ciasta, zamykając farsz w środku i formując sakiewkę.
9. Każdą sakiewkę posmaruj z wierchu jajkiem i posyp ziarenkami czarnuszki.
10. Piecz 15-18min. w 200*C.

Smacznego!








































Caramelized carrots, feta and herbs purses
6 purses
Ingredients:
  • 4 medium carrots
  • 1 large garlic clove
  • 1 tablespoon of oil
  • 3 tablespoons of water
  • 1.5 teaspoons of honey
  • juice of 1 orange
  • pinch of salt
  • 2 pinches of black pepper
  • 1 tablespoon of chopped dill
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 100g feta cheese
  • 1 packet of puff pastry
  • whisked egg for egg wash 
  • Black cumin seeds (optional)
Method:
1. Peel carrots and cut into cubes, finely.
2. Heat the oil in a frying pan and fry carrots for about 10 minutes.
3. Add mashed garlic, salt and pepper to the carrots, mix, pour water in and cook 5 minutes. under the lid.
4. Add honey and orange juice, mix everything very well and cook on medium heat until the liquid is reduced.
5. Leave carrots to cool.
6. Add to the cooled carrots chopped herbs and diced feta cheese, mix.
7. Divide puff pastry into 6 equal squares.
8. Divide the stuffing equally into each square of the puf pastry, arranging the mound in the middle of each square and stick together the horns, closing the stuffing in the middle and forming a purse.
9. Brush each purse with egg and sprinkle with black cumin.
10. Bake 15-18min. at 200 * C.

Enjoy!




8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...