niedziela, 26 sierpnia 2018

Letnia sałatka z halloumi i tzatziki

Ostatnie dni upływają pod znakiem szarych, deszczowych chmur i chłodnego ukojenia.
Na szczęście zostało nam jeszcze trochę lata :)
Zapraszam Was zatem na wciąż letnią sałatkę.
Przy drewnianym stoliku chrupie świeża cukinia, ociekają sokiem maliny i jeżyny, dodaje kremowości awokado :)
Hej, może się dosiądziesz?
Mam jeszcze do tego bardzo śródziemnomorski akcent pod postacią słonego, pysznego halloumi z patelni i kremowego, dodającego świeżości tzatziki w wersji z serkiem zamiast jogurtu.
A gdzieś z tyłu głowy białe ściany, okiennice i drzwi we wszystkich odcieniach niebieskiego i trochę morskiej bryzy osiadającej na policzkach, wędrującej z rozwiewającym włosy wiatrem.
Na zwieńczenie całości listki mięty.
Wszystko gotowe, rozgośćcie się :)



























Letnia sałatka z halloumi i tzatziki
na 2 porcje
Potrzebujesz:
  • 4 garści świeżego szpinaku baby
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 kostka sera halloumi
  • 1/2 awokado
  • garść malin
  • garść jeżyn
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • listki świeżej mięty
Tzatziki:
  • 500g delikatnego twarogu (u mnie President)
  • 1 zielony ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól lub vegeta do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Halloumi pokrój w plastry grubości ok. 4mm i smaż na złoto z obu stron.
2. Cukinię umyj i pokrój w ćwiartki, a następnie w plasterki.
3. Awokado wyjmij ze skórki i pokrój w plasterki.
4. Na talerzach rozłóż liście szpinaku.
5. Na jednej połowie talerza rozłóż cukinię, awokado i maliny z jeżynami.
6. Po drugiej stronie ułóż gorące plastry halloumi i tzatziki.
7. Skrop całość oliwą i posyp listkami mięty.

Tzatziki:
1. Obierz ogórka ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Posiekaj koperek i przeciśnij czosnek przez praskę.
3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Smacznego!








































Summer salad with halloumi and tzatziki
for 2 servings
Ingredients:
  • 4 handfuls of fresh baby spinach
  • 1/2 of a small zucchini
  • 1 halloumi cheese cube
  • 1/2 avocados
  • a handful of raspberries
  • a handful of blackberries
  • 2 tablespoons of olive oil
  • fresh mint leaves
Tzatziki:
  • 500g of delicate curd (I used President)/ creamy cottage cheese
  • 1 green cucumber
  • 2 cloves of garlic
  • 1/2 bunch of dill
  • salt to taste
Method:
1. Cut halloumi into slices about 4mm thick and fry on gold on both sides.
2. Wash zucchini and cut into quarters, then into slices.
3. Remove the avocado from the skin and cut into slices.
4. Spread the spinach leaves on the plates.
5. On one half of the plate, lay zucchini, avocado and raspberries with blackberries.
6. On the other side, place hot slices halloumi and tzatziki.
7. Sprinkle the whole with olive oil and mint leaves.

Tzatziki:
1. Peel the cucumber and grate on a large mesh grater.
2. Chop the dill and smash the garlic through the press.
3. Mix all ingredients together and season to taste.

Enjoy!



27 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam tego sera, ale w końcu musze się skusić :) Wygląda pięknie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaki idealne dla mnie. Bardzo lubię takie sałatki z serem halloumi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zatem polecam spróbować i tej wersji, jest naprawdę tego wara :)

      Usuń
  3. Biore w ciemno w kazdych okolicznościach. Przyrządzone z pasją, to widać! Nigdy czegoś podobnego nie jadłam, nie zawahaŁabym się chwili!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fantastycznie, bardzo dziękuję! :D częstuj się! :)

      Usuń
  4. Lubię ser halloumi!
    Z owocami smakuje świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Halloumi i tzatziki, czyli dwie rzeczy, które uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczna kombinacja 😊 i do tego świetne zdjęcia 👌

    OdpowiedzUsuń
  7. zdecydowanie moje smaki! salatka wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja :) zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem na tak! wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta sałatka tak pysznie wygląda! W weekend wpadają znajomi, to zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. UWIELBIAM HALLOUMI - to jeden z najlepszych serów... Choć przyznam, że zdecydowanie lepszy wychodzi grillowany niż smażony... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jeden i drugi świetnie sprawdzą się w sałatce :)

      Usuń
  12. takie śniadanko to ja z chęcią bym jadla :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie to wygląda... :) Super propozycja.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...