piątek, 26 lipca 2019

Letnie mini quiche z bobem, kurkami i porzeczką

Półmetek lata to absolutnie wspaniały czas na zgłębianie jego smaków i łączenie w ulubione formy.
Ostatnio na blogu było raczej słodko, dlatego dziś radośnie posyłam nieco bardziej wytrawną wersję lata :)
Główni bohaterowie, to absolutni giganci końca lipca; bób, kurki i soczyste porzeczki.
Tak, tak...znów owoce po słonej stronie widelca!
Dodatek kwaskowatej i lekko słodkiej porzeczki przełamuje ziemistą tonację bobu i kurek.
Całość obsypana słoną fetą, kolejnym zaskakującym i zniewalającym dodatkiem, który razem z porzeczkami wynosi smak mini quiche'y w letnie przestworza!
Na spodzie chrupiąca skorupka z kruchego ciasta, a między elementami farszu delikatna masa jajeczna z ogromem pietruszki.
Kilka małych, idealnych na przystawkę, obiad, kolację lub do zabrania na piknik.
Możecie także zrobić jeden duży quiche i wydłużyć nieco pieczenie z farszem o 5-10 minut - będzie przepysznie!
Pozostaje tylko mrużenie oczu od słońca i przyjemności, którą niesie ze sobą smakowanie tych przepysznych quiche'y środka lata! :)
Mnogość tekstur i wielowymiarowość smaków zachwyci niejednego, a może nawet przekona do siebie tych, którzy z bobem nie koniecznie są za pan brat ;)
Szybko! Siadajcie do stołu, bo stygną!







































Mini quiche z bobem, kurkami i porzeczką
na 4 porcje
Potrzebujesz:
Na ciasto:
  • 110g mąki
  • 50g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200g kurek
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 300g obranego i ugotowanego bobu
  • 30g sera feta
  • garść czerwonej porzeczki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto.
2. Uformuj kulę i podziel na 4 równe ćwiartki.
3. Każdą ćwiartkę rozwałkuj i wyłóż foremki, w których będziesz przygotowywać quiche.
4. Ponakłówaj obficie widelcem i włóż do lodówki na 15min.
5. Wyjmij foremki z ciastem z lodówki i podpiecz w 180*C przez 10 min.

Farsz:
1. Cebulę pokrój w piórka, a oczyszczone kurki na mniejsze kawałki.
2. Podsmaż cebulę z kurkami na oleju, dodaj posiekany czosnek, oregano, dużą szczyptę soli i dwie spore szczypty pieprzu - wymieszaj i smaż do miękkości grzybów (ok. 10min).
3. Wsyp na patelnię z kurkami bób i wymieszaj, podgrzewaj przez 2 min. i zdejmij z ognia.
4. Przełóż farsz na podpieczone spody quiche'y, posyp każdy pokruszonym serem feta i porzeczkami.
5. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, posiekaną pietruszkę i dopraw odrobiną soli i pieprzu - wymieszaj dokładnie.
6. Zalej równomiernie masą jajeczną quiche i piecz w 180*C przez 15min.

Smacznego!
































































Mini broad beans, chanterelles and red currants quiche
for 4 servings
Ingredients:
For crust:
  • 110g flour
  • 50g butter
  • 2 tablespoons of cold water
  • pinch of salt
Stuffing:
  • 1 medium onion
  • 2 large cloves of garlic
  • 1 teaspoon of dried oregano
  • 200g chanterelles
  • 3 tablespoons vegetable oil
  • 300g boiled and peeled broad beans
  • 30g feta cheese
  • a handful of red currants
  • 2 eggs
  • 4 tablespoons of sour cream 
  • 1 heaped spoon of chopped parsley
  • salt and pepper to taste
Method:
Crust:
1. Knead quickly a smooth dough using all ingredients.
2. Form a ball and divide into 4 equal quarters.
3. Roll out each quarter and place in the molds in which you will prepare the quiche.
4. Make plenty of holes in pastry with fork and put in the fridge for 15 minutes.
5. Remove the molds from the fridge and roast at 180 * C for 10 minutes.

Stuffing:
1. Slice onion finely and cut cleaned chanterelles into smaller pieces.
2. Fry the onions with chanterelles on oil, add chopped garlic, oregano, a large pinch of salt and two large pinch of pepper - mix and fry until chanterelles are soft (about 10 minutes).
3. Put broad beans on the frying pan with chanterelles and mix, heat for 2 minutes and take it off the heat.
4. Put the stuffing on the bottoms of the quiche, sprinkle each with crumbled feta cheese and red currants.
5. In a bowl, whisk eggs, add sour cream, chopped parsley and season a little with salt and pepper - mix thoroughly.
6. Fill quiche with egg mass evenly and bake at 180*C for 15 minutes.

Enjoy!



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...