Jagodowy czas ma się nie najgorzej pomimo ostatnich upałów i braku deszczu.
Przydrożni sprzedawcy zachęcają słoikami wypełnionymi po brzegi czarną dobrocią.
W naszej lodówce została resztka przepysznych leśnych jagód, podarowanych od cioci, która co roku wybiera się do pobliskiego boru, by wypełnić wiaderka okrągłymi darami lipca.
Można by je zjeść od razu, same, wrzucając garść do buzi, wypełniając policzki rozkosznym fioletem ale wtedy nie starczyłoby dla wszystkich, dlatego wrzucam je do gęstego ciasta jogurtowego i smażę słodkie placuszki.
Lipcowy podwieczorek dla każdego!
Lekko słodkie, z pękającymi ciepłym sokiem jagodami wewnątrz ust i nutą wanilii, a do tego miodowo-cytrynowy sos, odświeżające kleksy jogurtu i listki mięty, jeśli ktoś ma ochotę ;)
Łatwo, szybko i w smakach lata.
Zasiadajcie zatem do stołu i cieszcie się słodkim momentem razem ze mną, zatapiając zęby w złotych placuszkach z jagodami, wanilią i miodową polewą ♥
Waniliowe placuszki z jagodami na jogurcie
Potrzebujesz:
- 1 szklankę mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru
- 2 garści leśnych jagód/ borówek amerykańskich
- olej do smażenia
- 2-3 łyżeczki płynnego miody
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- jogurt naturalny
- listki mięty
- świeże jagody
- cukier puder
1. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta na placuszki, oprócz jagód, na gładko.
2. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj, starając się aby owoce za bardzo się nie rozpadły.
3. Smaż placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto.
4. Podawaj ciepłe placuszki z kleksem jogurtu, polane miodowym sosem z listkami mięty i jagodami.
Sos miodowy:
1. Wymieszaj dokładnie oba składniki.
Smacznego!
Vanilla yoghurt pancakes with billberries
Ingredients:
- 1 glass of flour
- 2 eggs
- 1/2 teaspoon baking powder
- 150g of natural yogurt
- 1 teaspoon of vanilla extract
- 2 tablespoons of sugar
- 2 handfuls of billberries / blueberries
- frying oil
- 2-3 teaspoons of liquid honey
- 1-2 teaspoons of lemon juice
- natural yogurt
- mint leaves
- fresh billberries
- powdered sugar
1. In a bowl, mix all ingredients of the pancake dough, without berries, smoothly.
2. Add berries and mix gently, trying to keep the fruits from falling apart.
3. Fry pancakes on a small amount of oil from both sides until gold.
4. Serve warm pancakes with a dollop of yogurt, topped with a honey sauce with mint leaves and berries.
Honey sauce:
1. Mix thoroughly both ingredients.
Enjoy!
pysznie :) u nas były owsiane z jagodami kilka dni temu :)
OdpowiedzUsuńowsiane też bardzo lubię ;) dziękuję :)
UsuńLubię!
OdpowiedzUsuńJagody nadają im letniego sznytu.
To prawda, dzięki!
UsuńAle letnio. Cudownie :) z jagodami uwielbiam
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
UsuńWyglądają świetnie 😍i ten miodowy sos ❤️
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńNa takie śniadanie to i o 6 rano bym wstała 😁
OdpowiedzUsuńnie ma to, jak dobrze zacząć dzień :D ♥
UsuńPrawdziwe pyszności, łapsnęłabym !
OdpowiedzUsuńhaha, dziękuję bardzo! siadaj do stołu! :D
UsuńJagody to moje ulubione letnie owoce :) takie placuszki muszę zrobić na śniadanie, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł! :)
Usuń