czwartek, 13 sierpnia 2020

Bazyliowy chłodnik z rukoli i ogórków - graj w zielone!

Choć lato nie jest do końca moją porą roku, to uwielbiam w niej ogrom urodzaju, którego repertuar zmienia się z tygodnia na tydzień, ciepłe wieczory, zapach koszonej trawy i dotyk jej długich, nieskoszonych źdźbeł podczas spaceru łąką, brzęczenie pracujących owadów, chłód wody na rozgrzanym ciele, kolorowe sukienki kwiatów...ale nade wszystko co roku nasycam się wszechobecną zielenią.
Szumiącą, wijącą się, szeleszczącą, tańczącą na wietrze, w każdym możliwym odcieniu i przynoszącą tyle ukojenia dla oczu i wnętrza, ile tylko można sobie wyobrazić.
Ulubioną!
Dlatego dziś na blogowym stole miseczki pełne zielonego, orzeźwiającego dobra w postaci chłodnika :)
W takie parne dni ze słońcem palącym ramiona, chłodnik przynosi pyszne smaki w bardzo letnim wydaniu.
A tu jest lekki i wnoszący najwięcej rześkości zielony ogórek, pikantna rukola, kremowe awokado i moc aromatycznej bazylii.
Do tego kilka kropel cytryny i plasterki charakternego chili, które pobudza kubki smakowe, szczypiąc w język pomiędzy przesuwającymi się po podniebieniu kremowymi obłoczkami chłodnika.
Eksplozja smaku w kolorze nadziei!
A zatem nastawcie miksery, rozgrzejcie blendery i siekajcie chili.
Niech chłód rozleje się po wnętrzu! :D



Bazyliowy chłodnik z rukolą i ogórkiem
Potrzebujesz:
  • 2 długie zielone ogórki
  • 1 awokado
  • 100g rukoli
  • 2 garści liści bazylii
  • 1/4 szklanki łagodnej oliwy / oleju
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Do tego
  • kilka listków świeżej rukoli
  • kilka listków bazylii
  • śmietana
  • plasterki czerwonego chili
  • ogórek zielony pokrojony w drobną kosteczkę
  • pieprz 
  • ilowa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Ogórki obierz ze skórki, wydrąż miąższ awokado.
2. Umieść w blenderze ogórki, awokado, rukolę i bazylię - zmiksuj na pastę.
3. Dodaj oliwę i sok z cytryny i miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
4. Dopraw solą do smaku i schłodź w lodówce.
5. Podawaj chłodnik z kleksem śmietany, kostkami ogórka, plasterkami chili i świeżymi ziołami. Oprósz pieprzem i skrop oliwą.

Smacznego!







































Basil gazpacho with arugula and cucumber
Ingredients:
  • 2 long green cucumbers
  • 1 avocado
  • 100g arugula
  • 2 handfuls of basil leaves
  • 1/4 cup mild olive oil / oil
  • salt to taste
  • 1-2 tablespoons of lemon juice
Additionally
  • a few leaves of fresh arugula
  • a few basil leaves
  • sour cream
  • slices of red chili
  • cucumber diced, finely
  • pepper
  • olive oil
Method:
1. Peel the cucumbers, hollow the avocado.
2. Put the cucumbers, avocado, arugula and basil in the blender - blend into a paste.
3. Add the olive oil and lemon juice and blend until it is smooth and creamy.
4. Season with salt to taste and refrigerate.
5. Serve gazpacho with a dollop of cream, cucumber cubes, slices of chili and fresh herbs. Sprinkle with pepper and drizzle with olive oil.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...