Wakacje rozpoczęły się na dobre!
Ci, co mają wolne mogą rozkoszować się długimi i późnymi śniadaniami codziennie, a ci, dla których wolne i beztroskie dni urlopu dopiero nadejdą, mogą wprowadzić sobie wakacyjny śniadaniowy klimat co weekend!
Na takie śniadania idealnie sprawdzą się puszyste pancakes inspirowane sztandarową, włoską słodkością - ciastkiem Cannoli! :)
Wewnątrz puchatego naleśniczka kryje się kremowe nadzienie na bazie sera Ricotta z kawałkami czekolady, nutą cynamonu i gałki muszkatołowej.
Do tego soczyste i świeże owoce jagodowe, które idealnie dopełniają i orzeźwiają całość, dodając typowo letniego twistu :)
U mnie pękate borówki, strzelające sokiem pod zębami i słodkie maliny, symbol lipcowych rozkoszy.
Beztroska i rozpusta w każdym kęsie ♥
Po takim śniadaniu, wszystko się uda!
Ci, co mają wolne mogą rozkoszować się długimi i późnymi śniadaniami codziennie, a ci, dla których wolne i beztroskie dni urlopu dopiero nadejdą, mogą wprowadzić sobie wakacyjny śniadaniowy klimat co weekend!
Na takie śniadania idealnie sprawdzą się puszyste pancakes inspirowane sztandarową, włoską słodkością - ciastkiem Cannoli! :)
Wewnątrz puchatego naleśniczka kryje się kremowe nadzienie na bazie sera Ricotta z kawałkami czekolady, nutą cynamonu i gałki muszkatołowej.
Do tego soczyste i świeże owoce jagodowe, które idealnie dopełniają i orzeźwiają całość, dodając typowo letniego twistu :)
U mnie pękate borówki, strzelające sokiem pod zębami i słodkie maliny, symbol lipcowych rozkoszy.
Beztroska i rozpusta w każdym kęsie ♥
Po takim śniadaniu, wszystko się uda!
Pancakes Cannoli
Potrzebujesz:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki posiekanej / startej ciemnej czekolady
- 250 g ricotty
- 50 ml bardzo zimnej śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej ciemnej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże maliny
- świeże borówki
Pancakes:
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Do żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko - zmiksuj składniki na gładkie ciasto.
3. Białka ubij ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z ciastem.
4. Rozgrzej patelnię (nie dodawać tłuszczu) i wlewaj porcje ciasta wielkości talerzyka pod filiżankę.
5. Nieusmażoną stronę naleśnika oprósz czekoladą i obróć na drugą stronę.
Nadzienie:
1. Śmietankę ubij z cukrem pudrem.
2. Wymieszaj na gładko z Ricottą, cynamonem, gałką i czekoladą.
3. Wypełniaj usmażone pancakes.
4. Gotowe naleśniki wypełnione nadzieniem układaj na talerzu i udekoruj świeżymi owocami.
Smacznego!
Pancakes Cannoli
Ingredients:
- 3 eggs
- 1/2 cup wheat flour
- 1 teaspoon of baking powder
- 1/2 cup of milk
- pinch of salt
- 3 tablespoons of chopped / grated dark chocolate
- 250 g ricotta
- 50 ml very cold cream 30%
- 2 tablespoons of chopped dark chocolate
- 1/2 teaspoon cinnamon
- a pinch of nutmeg
- 2 tablespoons powdered sugar
- fresh raspberries
- fresh blueberries
Pancakes:
1. Separate the yolks from the egg whites.
2. Add flour, baking powder and milk to the yolks - blend the ingredients into a smooth batter.
3. Beat egg whites with a pinch of salt and gently mix with in batter.
4. Heat a frying pan (do not add fat) and pour a portion of the cup plate-sized pancakes.
5. Sprinkle the un-fried side of the pancake with chocolate and turn it over.
Filling:
1. Whip cream with powdered sugar.
2. Mix smoothly with Ricotta, cinnamon, nutmeg and chocolate.
3. Fill fried pancakes.
4. Place the ready pancakes filled with ricotta filling on a plate and decorate with fresh fruit.
Enjoy!
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdzięki, bardzo się cieszę! :)
UsuńŚwietne naleśniczki :)
OdpowiedzUsuńwyszły naprawdę dobrze, polecam! :)
UsuńTo śniadanie prezentuje się po prostu obłędnie. Składniki również mówią, że będzie pyszotka. Chciałbym, żeby ktoś mi takie coś naszykował :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za przemiły komentarz! :) Może w takim razie warto podrzucić komuś ukradkiem ten przepis? ;)
Usuń