poniedziałek, 19 października 2020

Jabłkowe supełki

Pewnego szarego, ołowianego dnia, kiedy właśnie szykowałam drugie śniadanie, spojrzałam w kuchenne okno.
Na tle ciężkich chmur właśnie przelatywał klucz dzikich ptaków kierujących się na zachód.
Na grzbiecie ptaka przewodnika dało się dostrzec zarys postaci.
To Lato ze swoimi wypchanymi zielenią walizkami odfruwało do dalekich przystani razem z ptactwem.
Do zobaczenia za rok, soczysty, Szalony Kolego! :)
A zatem jesień w pełni: w powietrzu, na drzewach, na niebie, w szafach i w końcu w kuchni.
Dynie we wszystkich odcieniach pomarańczy i rudości, ciepłe smaki, gęste tekstury i sycące pyszności.
W garnku z mocno rozgrzanym olejem wydymają złote brzuszki drożdżowe supełki przeplatane jabłkami z cynamonem - jednym z pyszniejszych, jesiennych smaków.
Puszyste i mięciutkie w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące, oblane odrobiną lekko karmelowego lukru na brązowym cukrze (ale możecie użyć syropu klonowego).
Między splątanymi paskami drożdżowego ciasta kryje się pyszne nadzienie z jabłek i cynamonu, które nadaje jeszcze większej wilgoci i typowo jesiennego charakteru, który pysznie otula kuchenne kąty i podniebienie :)
Kilka pociągnięć nożem, supełek z nadzianego ciasta zaplątany na palcu i szybka kąpiel w gorącym oleju, a potem już tylko miękka, jabłkowa rozkosz :)
Takie supełki to idealny pomysł na deser lub podwieczorek w chłodniejszy dzień!
Smakuje dużym i małym, chodźcie! :D























Jabłkowe supełki
Potrzebujesz:

  • 225g mąki pszennej
  • 25g cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 60ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 25g masła
  • olej do głębokiego smażenia
Nadzienie:
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru
Lukier z brązowego cukru:
  • 3 łyżki zmielonego na puder brązowego cukru
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:
1. Wykonaj zaczyn - w dużej misce drożdże zalej letnim mlekiem i dodaj cukier - mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży i odstaw na 15min.
2. Do zaczynu dodaj mąkę i jajko i zacznij wyrabiać ciasto.
3. Dodaj masło i zagniataj ciasto przez 10min. aż będzie jednolite i miękkie - odstaw do wyrośnięcia na 1,5h.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.
5. Podsyp blat odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto na prostokąt grubości 3-4mm.
6. Całą powierzchnię ciasta posmaruj musem jabłkowo-cynamonowym i złóż na pół.
7. Przy pomocy ostrego noża lub noża do pizzy wykrawaj paski szerokości około 2cm.
8. Koniec pojedynczego paska ułóż na palcu wskazującym i zwiń supełek, tak, jak zwija się włóczkę (nadzienie może wypłynąć i okleić cały supełek - to nic, dzięki temu stworzy się skarmelizowana skórka).
9. Odłóż do ponownego wyrośnięcia na 15-20min.
10. Smaż supełki w bardzo mocno rozgrzanym głębokim oleju (ok. 175*C)
11. Usmażone racuchy odkładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
12. Polej lukrem.

Nadzienie jabłkowe:
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki bardzo dokładnie.

Lukier z brązowego cukru:
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki bardzo dokładnie.

Smacznego!


Apple pie fritters
Ingredients:

  • 225g of wheat flour
  • 25g of sugar
  • 25g of fresh yeast
  • 60ml of lukewarm milk
  • 1 egg
  • 25g of butter
  • deep frying oil

Filling:

  • 4 tablespoons of apple sauce
  • 1/2 teaspoon of ground cinnamon
  • 1 tablespoon of brown sugar

Brown Sugar Icing:

  • 3 tablespoons of ground brown sugar
  • 1 teaspoon of water
  • 1 teaspoon lemon juice

Method:
1. Make a leaven - pour the yeast in lukewarm milk in a large bowl and add sugar - stir until the yeast is completely dissolved and set aside for 15 minutes.
2. Add the flour and egg to the leaven and start kneading the dough.
3. Add butter and knead the dough for 10 minutes. until it is uniform and soft - set aside to rise for 1.5 hours.
4. Knead the dough again.
5. Sprinkle the top with a little flour and roll out the dough into a rectangle 3-4mm thick.
6. Brush the entire surface of the dough with the apple and cinnamon mousse and fold it in half.
7. Using a sharp knife or pizza cutter, cut out strips about 2 cm wide.
8. Place the end of a single strip on your index finger and roll the knot in the same way as yarn is rolled (the filling may come out and cover the entire knot - it's ok, it will create a caramelized skin).
9. Set aside to rise again for 15-20 minutes.
10. Fry the apple pie knots in very hot deep oil (approx. 175*C).
11. Put the fried fritters on a paper towel to get rid of excess fat.
12. Pour with the icing.

Apple filling:

1. Combine all ingredients together thoroughly.

Brown Sugar Icing:
1. Combine all ingredients together thoroughly.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...