środa, 14 października 2020

Domowa herbata W październikowym sadzie

Jesień to zdecydowanie czas herbaty!
Wietrzne i deszczowe dni wzmagają chęci na ogrzanie podniebienia troskliwym ciepłem złotej jesieni.
Dlatego zainspirowana domową przytulnością i owocowymi skarpetkami od Many mornings zmieszałam domową herbatę pełną owocowych skarbów jesieni :)
Są śliwki, jabłka, głóg i płatki aksamitki.
Bierzesz łyk gorącego naparu i nagle stajesz przed dużym, starym sadem.
Jeszcze zielona trawa usłana coraz większą ilością złoto-brązowych liści zaprasza na przechadzkę między drzewami, na których wiszą ostatnie śliwki i jesienne jabłka i gruszki.
W powietrzu czuć wilgoć, na owocach osadzają sie kropelki wody z mgły spowijającej okolicę.
Ktoś przy drewnianym płotku posadził rządek jaskrawych aksamitek, zaraz obok starego głogu, który z daleka przełamuje szary krajobraz czerwienią swoich drobnych owoców.
Ta herbata to esencja jesiennych spacerów, przytulnych koców i otulającego smaku, o jakim marzy się po powrocie do domu.
#eatthatsock w płynnej postaci z nutami cynamonu!
Tworzenie własnych herbat smakowych to niekończące się wariacje łączenia dodatków i świetna zabawa na jesienne wieczory, której efektami będzie można się cieszyć jeszcze długo potem :)
Zachęcam i Was do herbacianej przechadzki październikowym sadem - to uczta dla podniebienia i jesienna przyjemność w każdym łyku!























Domowa herbata W październikowym sadzie
Potrzebujesz:

  • 5 świeżych śliwek
  • 2 małe jabłuszka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżkę suszonych owoców głogu
  • płatki z 2 kwiatów aksamitki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 50 g czarnej liściastej herbaty dobrej jakości
Sposób przyządzenia:
1. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki.
2. Każdą ćwiartkę śliwki pokrój na cieniutkie plasterki i układaj pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Susz plasterki śliwek w piecu rozgrzanym do 70*C z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach przez 40-50min lub do suchości.
4. Jabłka umyj i usuń gniazda nasienne - pokrój w bardzo drobną kostkę, wyłóż na blachę (jak najluźniej) i susz w 70*C z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach przez 20-30min.
5. Laski cynamonu lekko posrusz w moździerzu.
6. Oberwij płatki aksamitki, zetrzyj skórkę cytryny na drobnych oczkach i wysusz w piekarniku przez 2-3min.
7. Do słoika wsyp herbatę i wszystkie wysuszone dodatki.
8. Herbata na kubek: 1 łyżeczkę zalać wrzątkiem i zaparzać 5-7min.

Smacznego!










































Homemade tea 'In the October orchard'
Ingredients:
  • 5 fresh plums
  • 2 small apples
  • peel grated from 1/2 lemon
  • 2 sticks of cinnamon
  • 1 tablespoon of dried hawthorn berries
  • petals from 2 marigold flowers
  • peel grated from 1/2 lemon
  • 50 g of good quality black leaf tea
Method:
1. Wash the plums, test them and cut them into quarters.
2. Cut each quarter of the plum into thin slices and place them individually on a baking sheet lined with baking paper.
3. Dry the plum slices in an oven heated to 70 ° C with fan air with the door ajar for 40-50 minutes or until dry.
4. Wash the apples and remove the seed nests - cut them into very small cubes, put them on a baking tray (as loosely as possible) and dry them at 70 * C with air circulation with the door ajar for 20-30 minutes.
5. Lightly crush the cinnamon sticks in a mortar.
6. Tear off the marigold petals, grate the lemon peel on small eyes and dry in the oven for 2-3 minutes.
7. Pour the tea and all dried additives into the jar.
8. Tea per cup: Pour boiling water over 1 teaspoon and let it brew for 5-7 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...