Jesień to zdecydowanie czas herbaty!
Wietrzne i deszczowe dni wzmagają chęci na ogrzanie podniebienia troskliwym ciepłem złotej jesieni.
Dlatego zainspirowana domową przytulnością i owocowymi skarpetkami od Many mornings zmieszałam domową herbatę pełną owocowych skarbów jesieni :)
Są śliwki, jabłka, głóg i płatki aksamitki.
Bierzesz łyk gorącego naparu i nagle stajesz przed dużym, starym sadem.
Jeszcze zielona trawa usłana coraz większą ilością złoto-brązowych liści zaprasza na przechadzkę między drzewami, na których wiszą ostatnie śliwki i jesienne jabłka i gruszki.
W powietrzu czuć wilgoć, na owocach osadzają sie kropelki wody z mgły spowijającej okolicę.
Ktoś przy drewnianym płotku posadził rządek jaskrawych aksamitek, zaraz obok starego głogu, który z daleka przełamuje szary krajobraz czerwienią swoich drobnych owoców.
Ta herbata to esencja jesiennych spacerów, przytulnych koców i otulającego smaku, o jakim marzy się po powrocie do domu.
#eatthatsock w płynnej postaci z nutami cynamonu!
Tworzenie własnych herbat smakowych to niekończące się wariacje łączenia dodatków i świetna zabawa na jesienne wieczory, której efektami będzie można się cieszyć jeszcze długo potem :)
Zachęcam i Was do herbacianej przechadzki październikowym sadem - to uczta dla podniebienia i jesienna przyjemność w każdym łyku!
Domowa herbata W październikowym sadzie
Potrzebujesz:
- 5 świeżych śliwek
- 2 małe jabłuszka
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżkę suszonych owoców głogu
- płatki z 2 kwiatów aksamitki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 50 g czarnej liściastej herbaty dobrej jakości
1. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki.
4. Jabłka umyj i usuń gniazda nasienne - pokrój w bardzo drobną kostkę, wyłóż na blachę (jak najluźniej) i susz w 70*C z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach przez 20-30min.
- 5 fresh plums
- 2 small apples
- peel grated from 1/2 lemon
- 2 sticks of cinnamon
- 1 tablespoon of dried hawthorn berries
- petals from 2 marigold flowers
- peel grated from 1/2 lemon
- 50 g of good quality black leaf tea
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz