Przejrzałam ostatnio moje wpisy o zupach i zdecydowany prym wiodą w nich zupy krem.
Zatem, aby tradycji stało się zadość zapraszam dziś na pyszny, zimowy krem z dyni piżmowej, która zachwyca swoim lekko owocowo-orzechowym posmakiem i świetnie sprawdza się w zimowej kuchni :)
Do tego słodka gruszka i delikatny por.
Całość ogrzana pikanterią imbiru i ciepłem korzennej gałki muszkatołowej, która wspaniale dogaduje się i z dynią i z gruszkami.
To idealna zupa na mroźny dzień, kiedy trzeba porządnie się rozgrzać po leśnym, śnieżnym spacerze.
Można ją też przelać do termosu i delektować się nią w trasie, na szlaku, czy na szczycie, zagryzając wszystko kromką ulubionego chleba.
Dla chętnych jeszcze kleks z jogurtu, który wprowadza przyjemnie równoważącą smaki, lekką kwaskowatość i odrobina natki pietruszki dla świeżości i dodatkowej dawki witaminy C, która zimą szczególnie się przydaje.
Ciepła, w kolorze zachodzącego, zimowego słońca i pełna przytulności, a do tego niemal sama się robi!
Jeśli masz ochotę rozgrzać wnętrze dyniową pysznością w zimowej odsłonie, to siadaj do stołu, właśnie nalewam :)
Zupa dyniowa z gruszką
Potrzebujesz:
- 800g dyni piżmowej
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 2 gruszki
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu warzywnego / wody
- 50g pora
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- jogurt
- natka pietruszki
- pieczywo / grzanki
1. Dynię obierz i wydrąż pestki, marchewkę obierz, gruszki umyj i wydrąż gniazda nasienne.
2. Pokrój dynię w półplasterki grubości ok. 1cm, marchewkę w grubsze plastry, a gruszki na ćwiartki - ułóż całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pora i czosnek pokrój w plasterki i przełóż do garnka - zalej bulionem / wodą.
5. Do pora dodaj pieczone warzywa i gruszki i gotuj do momentu, aż por zmięknie - ok. 10min.
- 800g butternut squash
- 2 carrots
- 1 clove of garlic
- 2 pears
- 2 tablespoons of oil
- 2 cups of vegetable broth / water
- 50g leek
- 1 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 3/4 teaspoon of thyme
- 1/3 teaspoon of dried ginger
- 1/4 teaspoon of ground nutmeg
- 1/2 teaspoon of ground sweet pepper
- natural yoghurt
- chopped parsley
- bread / croutons
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz