sobota, 8 stycznia 2022

Zimowy krem z dyni i gruszek

Przejrzałam ostatnio moje wpisy o zupach i zdecydowany prym wiodą w nich zupy krem.
Zatem, aby tradycji stało się zadość zapraszam dziś na pyszny, zimowy krem z dyni piżmowej, która zachwyca swoim lekko owocowo-orzechowym posmakiem i świetnie sprawdza się w zimowej kuchni :)
Do tego słodka gruszka i delikatny por.
Całość ogrzana pikanterią imbiru i ciepłem korzennej gałki muszkatołowej, która wspaniale dogaduje się i z dynią i z gruszkami.
To idealna zupa na mroźny dzień, kiedy trzeba porządnie się rozgrzać po leśnym, śnieżnym spacerze.
Można ją też przelać do termosu i delektować się nią w trasie, na szlaku, czy na szczycie, zagryzając wszystko kromką ulubionego chleba.
Dla chętnych jeszcze kleks z jogurtu, który wprowadza przyjemnie równoważącą smaki, lekką kwaskowatość i odrobina natki pietruszki dla świeżości i dodatkowej dawki witaminy C, która zimą szczególnie się przydaje.
Ciepła, w kolorze zachodzącego, zimowego słońca i pełna przytulności, a do tego niemal sama się robi!
Jeśli masz ochotę rozgrzać wnętrze dyniową pysznością w zimowej odsłonie, to siadaj do stołu, właśnie nalewam :)























Zupa dyniowa z gruszką
Potrzebujesz:

  • 800g dyni piżmowej
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gruszki 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu warzywnego / wody
  • 50g pora
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Do tego (opcjonalnie):
  • jogurt
  • natka pietruszki
  • pieczywo / grzanki
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię obierz i wydrąż pestki, marchewkę obierz, gruszki umyj i wydrąż gniazda nasienne.
2. Pokrój dynię w półplasterki grubości ok. 1cm, marchewkę w grubsze plastry, a gruszki na ćwiartki - ułóż całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem, skrop olejem, wymieszaj dokładnie i piecz w 180*C przez 20min.
4. Pora i czosnek pokrój w plasterki i przełóż do garnka - zalej bulionem / wodą.
5. Do pora dodaj pieczone warzywa i gruszki i gotuj do momentu, aż por zmięknie - ok. 10min.
6. Dopraw całość imbirem, gałką muszkatołową i papryką i zblenduj na gładko i dopraw do smaku, jeśli potrzeba.
7. Podawaj z kleksem jogurtu, natką pietruszki i pieczywem.

Smacznego!







































Butternut squash and pear cream soup
Ingredients:
  • 800g butternut squash
  • 2 carrots
  • 1 clove of garlic
  • 2 pears
  • 2 tablespoons of oil
  • 2 cups of vegetable broth / water
  • 50g leek
  • 1 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 3/4 teaspoon of thyme
  • 1/3 teaspoon of dried ginger
  • 1/4 teaspoon of ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon of ground sweet pepper
Additionally (optional):
  • natural yoghurt
  • chopped parsley
  • bread / croutons
Method:
1. Peel and hollow the squash, peel the carrot, wash the pears and hollow out the seeds.
2. Cut the squash into half-slices about 1 cm thick, the carrots into thicker slices, and the pears into quarters - put it all on a baking sheet lined with baking paper.
3. Sprinkle with salt, pepper and thyme, drizzle with oil, mix thoroughly and bake at 180°C for 20 minutes.
4. Slice the leek and garlic and put into a pot - pour the broth / water.
5. Add the baked vegetables and pears to the leek and cook until the leek is soft - about 10 minutes.
6. Season with ginger, nutmeg and paprika and blend until smooth, then season to taste if needed.
7. Serve with a blot of yogurt, parsley and bread.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...