czwartek, 28 marca 2024

Solskinnsboller - norweskie bułeczki słoneczne

Jak Skandynawia długa i szeroka stoi bułeczkami drożdżowymi.
Najpopularniejsze są te z cynamonem, a zaraz za nimi kardamonowe i w zależności od dodatków, czy splotu ciasta noszą inne nazwy.
Dziś zapraszam na norweską wersję cynamonek z nadzieniem!
Solskinnboller, czyli słoneczne bułeczki to pyszne, delikatne cynamonki z kardamonem i budyniowym kremem, który nadaje bułeczkom zupełnie nowego wymiaru :)
Możecie zrobić krem od podstaw, na który podam poniżej przepis ale możecie również uprościć sobie tę część i zrobić nadzienie z budyniu z torebki i masła.
Delikatne, puszyste, niezwykle aromatyczne słoneczne bułeczki z kremowym nadzieniem, które pysznie przeplata się z cynamonowymi spiralami drożdżowego ciasta, to pyszny wstęp do wiosennych dni pełnych coraz cieplejszego słońca :)
Są przepyszne i choć mogą początkowo wydawać się trudne, to jest to naprawdę prosty proces, by już po kilku chwilach zachwycając się ich smakiem, który wspaniale komponuje się z poranną kawą lub ulubioną herbatą.
Do tego długo zachowują świeżość, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w podróży i na piknikach, na które właśnie będzie rozpoczynał się sezon ♥







































Solskinnsboller
na ok. 20 bułeczek
Potrzebujesz:

  • 25g świeżych drożdży
  • 250g lekko ciepłego mleka
  • 50g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 100g roztopionego masła / oleju
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki granulowanego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
      lub:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • mleko (ilość według instrukcji na opakowaniu budyniu)
  • cukier (ilość według instrukcji na opakowaniu budyniu)
  • 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem.
2. Przelej zaczyn drożdżowy do miski i dodaj resztę składników - zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
3. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na oprószonym blacie mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 25cm x 60cm.
5. Równomiernie rozsmaruj nadzienie na cieście, zostawiając ok. 2-3cm marginesu wzdłuż jednego dłuższego boku.
6. Zwijaj ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku w stronę marginesu, a następnie pokrój na 2-3cm plastry ostrym nożem
7. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. W każdej bułeczce zrób wgłębienie, wgniatając środek i wypełnij łyżeczką budyniowego kremu.
9. Piecz bułeczki w 200*C przez 10min.
10. Upieczone i ostudzone bułeczki polej lukrem.

Krem budyniowy:
1. W rondelku podgrzej mleko i połowę cukru. Laskę wanilii rozetnij nożem, ostrożnie wyskrob nasiona i dodaj je do mleka.
2. W misce wymieszaj resztę cukru z mąką i skrobią ziemniaczaną. Dodaj żółtka i jajko i wymieszaj, aż masa będzie gładka.
3. Gdy masa mleczna zacznie wrzeć, wlej jej około połowę do miski z masą jajeczną, cały czas szybko mieszając. Następnie ponownie postaw rondelek na ogniu i wlej mieszaninę jajek i mleka z miski z powrotem do rondla, cały czas mieszając. 
4. Gotuj budyń przez 2 minuty, cały czas mieszając. Pod koniec masa powinna być dość gęsta.
5. Po 2 minutach zdejmij budyń z ognia i przelej do czystej miski. Przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu kremu - odstaw krem ​​do ostygnięcia.

lub

1. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i w gorący dokładnie wmiksuj masło.
2. Przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu kremu - odstaw krem ​​do ostygnięcia.

Smacznego!









































Solskinnsboller - norwegian sunshine cinnamon buns
for approx. 20 buns
Ingredients:
  • 25g fresh yeast
  • 250g slightly warm milk
  • 50g of sugar
  • 400g wheat flour
  • 1 teaspoon ground cardamom
  • 100g melted butter/oil
  • pinch of salt
Filling:
  • 100g soft butter
  • 100g of sugar
  • 2 tablespoons of ground cinnamon
  • 1 teaspoon ground cardamom
Custard cream:
  • 2 cups of milk
  • 1/2 cup of granulated sugar
  • 3 yolks
  • 1 egg
  • 2.5 tablespoons of flour
  • 1.5 tablespoons of potato starch
  • 1 vanilla pod
       or:
  • 1 package of instant vanilla pudding
  • milk (amount according to the instructions on the pudding package)
  • sugar (amount according to the instructions on the pudding package)
  • 1 tablespoon of butter
Method:
1. Dissolve the yeast and sugar in warm milk.
2. Pour the yeast into a bowl and add the rest of the ingredients - knead a smooth, uniform dough.
3. Set the dough aside, covered, in a warm place to rise for 1 hour.
4. Knead the risen dough again on a floured surface and roll it out into a rectangle measuring 25cm x 60cm.
5. Spread the filling evenly on the dough, leaving a 2-3 cm margin along one long side.
6. Roll the dough along the long side towards the margin, then cut into 2-3 cm slices with a sharp knife
7. Place the rolls on a baking tray lined with baking paper.
8. Make an indentation in each bun, squeezing the center, and fill with a teaspoon of custard cream.
9. Bake the buns at 200*C for 10 minutes.
10. Pour the icing over the baked and cooled rolls.

Custard cream:
1. Heat the milk and half the sugar in a pot. Split the vanilla pod with a knife, carefully scrape out the seeds and add them to the milk.
2. In a bowl, mix the remaining sugar with flour and potato starch. Add the yolks and egg and mix until the mixture is smooth.
3. When the milk mixture begins to boil, pour about half of it into the bowl with the egg mixture, stirring rapidly. Then return the pot to the heat and pour the egg and milk mixture from the bowl back into the pot, stirring constantly.
4. Cook the pudding for 2 minutes, stirring constantly. By the end the mass should be quite thick.
5. After 2 minutes, remove the pudding from the heat and pour into a clean bowl. Cover with plastic wrap so that it touches the top of the cream - set the cream aside to cool.

or

1. Prepare the pudding according to the instructions on the package and thoroughly mix in the butter when hot.
2. Cover with plastic wrap so that it touches the top of the cream - set the cream aside to cool.

Enjoy!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...