środa, 25 września 2024

Zupa z pieczonych pomidorów i węgierek na powitanie jesieni

W ostatnich dniach jednym z najchętnej czytanych przez Was przepisów jest zupa dyniowa z pieczonymi warzywami
Nic dziwnego! :) To niezwyke ciepła, pełna głębokiej, przytulnej i otulajacej aromatami jesieni propozycja.
Ale zanim wszystko dookoła pokryje się musztrdową żółcią i rdzawą pomarańczą, zanim na dobre zacznie się dyniowy sezon, wciąż trwa jeszcze złoty czas przejścia, choć w kalendarzu własnie wybiła jesień.
Upiekłam więc to przyjemne wrześniowe ciepło z pomidorami i słodkimi śliwkami węgierkami, by móc zmiksować je z kremową śmietanką i ziołami, które wciąż ochoczo wyciągają swoje zielone ramiona z doniczek ku słońcu.
Tak powstała kremowa zupa na powitanie jesieni, której już nie mogłam się doczekać i króra obwieszcza sezon na miseczki wypełnione troskliwą pysznością ♥
Wytrawna słodycz pomidorów, lepkie od soku śliwki, pieczony czosnek, tymianek i rozmaryn to niezwykłe połączenie, które otuli Wasze brzuchy jak najmilszy kocyk pleciony ze sebrzystych nitek babiego lata :)
Żeby urozmaicić teksturę i jeszcze pogłębić rozpustę, podaję do każdej porcji chrupiącego tosta z zółtym serem, który podbija smak zupy i wspaniale ją harmonizuje swoją wytrawnością.
Każda miseczka tej pyszne zupy to eksplozja smaków wczesnej jesieni i całego bogactwa jej wyrrawnej słodyczy, którą można się wypełniać, patrząc na ostatnie klucze odlatujących ptaków.
Wrzosy, babie lato mieniące się we wrześniowym słońcu i aksamitny krem z pieczonych pomidorów i węgierek z chrupiącym tostem i ciągnącym się serem...chodź się rozgościć, to będzie piękna jesień ♥
A jeśli lubisz wytrawne, rozgrzewające zupy z owocowym twistem, koniecznie rzućcie okiem na dyniową z gruszkami, kalafiorowej z jabłkiem, morelową z soczewicą i krem z czerwonej kapusty z pomarańczą!



Krem z pieczonych pomidorów i węgierek
Potrzebujesz:
  • ok. 1,5 kg mięsistych pomidorów 
  • 200g wypestkowanych śliwek węgierek
  • 4 ząbków czosnku w łupinie
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ok. 300-400ml wody lub bulionu (w zależności od soczystości pomidorów)
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
Do tego:
  • tosty z serem (polecam!) / grzanki / prażone nasiona
Sposób przyrządzenia:
1. Pomidory i śliwki umyj i pokrój na połówki.
2. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia razem z ząbkami czosnku w łupinkach, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką.
3. Oprósz całość sola i polej olejem.
4. Piecz wszystko w 180*C przez 45min.
5. Upieczone składniki przełóż do garnka, czosnek wyciśnij z łupin i zalej całość wodą i śmietanką, dodaj listki ziół - zmiksuj na gładko.
6. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba i serwuj z serowymi tostami.

Smacznego!



Baked tomato and plum creamy soup
Ingredients:
  • about 1.5 kg of fleshy tomatoes
  • 200g pitted plums
  • 4 cloves of garlic in the peel
  • 2 medium onions
  • 1 carrot
  • 3 tablespoons of oil
  • 1 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • about 300-400 ml of water or broth (depending on the juiciness of the tomatoes)
  • 200 ml of heavy cream
  • 1 sprig of rosemary
  • 3 sprigs of thyme
Add to this:
  • cheese toast (I recommend it!) / croutons / roasted seeds
Method:
1. Wash the tomatoes and plums and cut them in half. 
2. Place on a baking sheet lined with baking paper along with garlic cloves in their skins, onion peeled and quartered, carrot peeled and cut into smaller pieces.
3. Sprinkle everything with salt and drizzle with oil.
4. Bake everything at 180*C for 45 minutes.
5. Transfer the baked ingredients to a pot, squeeze the garlic from its skins and pour water and cream over everything, add herb leaves - blend until smooth.
6. Season to taste, if necessary, and serve with cheese toasts.

Enjoy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...