wtorek, 28 czerwca 2016

Truskawkowe orzeźwienie

Podobno w upały najlepiej pić gorącą herbatę.
W krajach o suchym klimacie gorąca, słodka herbata i ubrania z długim rękawem/ nogawkami pomagają organizmowi lepiej się chłodzić poprzez większą ilość wydzielanego potu, który odbiera skórze nadmiar ciepła.
W naszym klimacie aż tak dobrze ten sposób się nie sprawdza z powodu bardziej wilgotnego klimatu, dlatego częściej chłodzimy się zimnymi napojami i kąpielami wodnymi :)
Co prawda daje nam to krótkotrwałe uczucie ochłodzenia, ale za każdym razem jest pyszne i przynosi ogromną ulgę :)
Lemoniady świetnie się tutaj sprawdzają!
U mnie truskawkowa.
Z miłości do truskawek i na pyszny początek końca sezonu na te owoce.
Jeśli nie w upalny dzień, to na pewno wspaniale sprawdzi się wieczorem, kiedy powietrze staje się lżejsze, a ziemia bierze głęboki oddech po lejącym się z nieba żarze.
Na balkonie, tarasie, w ogrodzie lub w wygodnym fotelu.
Z samym sobą lub w gronie przyjaciół.
Wyśmienita!
No to chlup! :)








































Truskawkowa lemoniada
Potrzebujesz:

  • 100g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki miodu ( u mnie miód z mniszka)
  • 600ml chłodnej wody
  • kostki lodu
  • kilka świeżych truskawek do podania
Sposób przygotowania:
1. Truskawki pozbaw szypułek.
2. Owoce zmiksuj/ zblenduj na gładki sos razem z miodem ( ilość zależy od słodyczy truskawek) i sokiem z cytryny.
3. Lemoniadową bazę rozcieńcz wodą i wymieszaj dokładnie.
4. Podawaj z kostkami lodu i pokrojonymi na ćwiartki świeżymi owocami ( wzmocni to smak lemoniady)

Smacznego! 

Ta lemoniada może być też świetną podstawą dla letnich drinków.
Dodajcie do niej szampana, a całość zamieni się w wykwintny trunek końca czerwca! :) :)







































Strawberry lemonade
Ingredients:
  • 100g strawberries
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 2-3 tablespoons honey (I used dandelion honey)
  • 600ml cold water
  • ice cubes
  • a few fresh strawberries to serve
Method:
1. Remove the stalks from the strawberries.
2. Blend the fruit into a smooth sauce with honey (the amount depends on the sweetness of the strawberries) and lemon juice.
3. Dilute the lemonade base with water and mix thoroughly.
4. Serve with ice cubes and fresh fruit cut into quarters (this will enhance the flavor of the lemonade)

Enjoy!

This lemonade can also be a great base for summer drinks.
Add some champagne to it and the whole thing will turn into an exquisite drink for the end of June! :) :)










W akcji: W krainie miodem płynącej... Lemonade Day

piątek, 24 czerwca 2016

Lekki krem warzywny, przy którym stać w upały nie trzeba

Czym prędzej przybywam podzielić się z Wami cudowną i lekką zupą krem.
W takie upalne dni jak dzisiaj, nikomu nie chce się stać przy przysłowiowych garach...a przecież zupy w zasadzie robią się same ;)
Wróciłam dzisiaj do domu niemalże w stanie płynnym bez żadnego pomysłu na obiad.
Podstawowym warunkiem, jakie powinien spełniać posiłek przy takich temperaturach to lekkość i najlepiej, żeby szybko można go było przygotować.
Z lodówki wyciągnęłam trzy ostatnie marchewki i ostatniego młodego buraczka, którego brać wcześniej trafiła do botwinki.
Nie może się zmarnować!
Szybko obrałam i ugotowałam warzywa.
Zrumieniłam nasiona, żeby można było coś w tym kremie chrupnąć.
Do tego delikatny aromat rozmarynu...
Wyszło pysznie!
Lekki letni posiłek z lodówkowych warzywnych ostatków :)
Młode warzywa są w smaku dużo delikatniejsze i słodsze, dlatego zupa miała naprawdę lekką konsystencję i smak lata.
Ogromnie Wam ją polecam na te upalne dni! :)




























Lekka zupa krem z młodych warzyw korzeniowych z rozmarynem
Potrzebujesz:
  • 1 cebulę
  • 350g młodych ziemniaków
  • 3 młode marchewki
  • 1 młody burak
  • gałązka świeżego rozmarynu / 2/3 suszonego
  • 675ml wody (ok. 2,5 szklanki)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • jogurt naturalny do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek.
2. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w wodzie - ok. 20min.
3. Do ugotowanych warzyw ( nie odlewaj wywaru!) dodaj zeszkloną cebulę, oberwane igiełki rozmarynu, sos sojowy i masło.
4. Całość zblenduj/ zmiksuj na gładki krem.
5. Do zupy dodaj cukier i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie.
6. Dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
7. Nasiona lnu i słonecznika upraż na suchej patelni.
8. Podawaj zupę posypaną prażonymi nasionami i kleksem jogurtu naturalnego.

Smacznego!



piątek, 17 czerwca 2016

Łyżeczka słodkiego Czerwca z truskawką

Musicie przyznać, że nie ma to jak słodka i soczysta truskawka w sezonie.
Czekam na nie niecierpliwie przez cały rok, szczególnie na te z babcinego ogródka :)
A kiedy już zagoszczą w kuchni - to siedzą tam do samego końca sezonu!
Wiadomo, że najpyszniejsze są prosto z krzaczka, albo podjadane z kobiałki w drodze powrotnej z rynku...potem można dodać tylko śmietanę bądź jogurt i odrobinę cukru- mniam!
Truskawki są tak wspaniałymi i uniwersalnymi owocami, że można dodawać je do naprawdę przeróżnych potraw!
Na słodko i na słono.
Tym razem przykryłam je puszystym musem z białej czekolady.
Do tego mięta.
Lekkość, słodkość i letniość - właśnie to odnajdziecie w każdej czerwcowej łyżeczce tego deseru.
Porcje są niewielkie ale w zupełności wystarczają by zaspokoić drugośniadaniowe lub poobiednie zapotrzebowanie na kremową słodycz i truskawki ;)
Polecam go Wam ogromnie!
Calusieńkim podniebieniem :D







































Puszysty mus z białej czekolady z miętą i truskawkami
Potrzebujesz:

  • 125g mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 1 białko jaja kurzego
  • 10 listków świeżej mięty ( lub więcej- mniej w zależności od intensywności smaku i upodobań)
  • ok. 20 podobnej wielkości truskawek
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj mascarpone na gładką masę- odstaw do ostudzenia.
2. Białko ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z ostudzoną masą czekoladową.
3. Liście mięty poszatkuj najdrobniej, jak możesz i domieszaj do masy.
4. Przygotuj 4 niewielkie naczynia ( kokilki/ słoiczki) i na dno każdego ułóż po 3 pokrojone truskawki.
5. Przykryj truskawki warstwą musu i na wierzch każdej porcji ułóż po 2 pokrojone owoce.
6. Schłodź w lodówce minimum 30min.

Smacznego!


































W akcji: Milion smaków truskawek - edycja trzecia

wtorek, 14 czerwca 2016

Z ŁĄKI NA TALERZ: Babeczki z kremem z kwiatów czarnego bzu i morelami

Czerwiec to wspaniały miesiąc!
Obfituje w tyle pyszności, że czasem nie wiadomo za co się najpierw złapać, żeby przypadkiem nie przegapić sezonu na całą resztę :)
Razem z mamą chwyciłyśmy jako pierwsze kwiaty czarnego bzu.
Po piękne, kremowe baldachy wybrałyśmy się na rowerach wiejską drogą.
Obok koła biegł zdyszany pies ( bo słońce grzało w pełni, a on jeszcze taki nieogolony był! ), a na bagażniku wiklinowy kosz na kwiatowe cuda.
Przejażdżka wspaniała, kosz pełen kwiecistych baldachów!
Mają w sobie tyle dobrego i taką wspaniałą moc zdrowotną, że na pewno maczała w nich palce jakaś polna nimfa ;)

Np: działają antywirusowo, wzmacniają odporność, stabilizują krwiobieg, uśmierzają bóle głowy,

wychwytują wolne rodniki oraz przyspieszają przemianę materii i łagodzą stany zapalne skóry.

A to tylko nieliczne z ich genialnych właściwości!
Postanowiłam zawrzeć to wszystko w słodkiej przekąsce w postaci kruchych babeczek.
Smak kwiatów czarnego bzu odnajdziecie tu w pysznym i delikatnym kremie.
Do tego najwspanialsze, słodkie i pyszne świeże morele, które są absolutnymi mistrzami rodzimych owoców w działaniu antynowotworowym!
( Tu mogą posypać się ochy i achy ;P)
Ten deser jest prosty, stosunkowo szybki w przygotowaniu i naprawdę bardzo prosty :)
Smak i aromat słonecznego Czerwca w kruchej, mieszczącej się w dłoni babeczce...
Spróbujcie koniecznie, jeśli tylko macie dostęp do tych wspaniałych jadalnych kwiatów oddalonych od ruchliwych ulic i większych miast - to bardzo ważne!




























Babeczki z kremem z kwiatów czarnego bzu i morelami
Potrzebujesz:
Ciasto:
  • 125g schłodzonej margaryny
  • 225g mąki pszennej
  • 75g cukru
  • 1 jajko
Krem:
  • 250g mascarpone
  • 6 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1/4 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oberwanych kwiatków z baldachu czarnego bzu
  • 5 świeżych moreli
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Margarynę pokrój na mniejsze kawałki.
2. Dodaj do niej resztę składników i szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto.
3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30min.
4. Po tym czasie wyłóż ciastem foremki do babeczek, ponakłuwaj widelcem i piecz 10min. w 180*C.

Krem:
1. Do garnka wlej 1/4 szklanki wody, dodaj 2,5 łyżki cukru i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
2. Do cukrowego syropu włóż kwiaty czarnego bzy baldachami do dołu i ogonkami do góry, tak, żeby białe kwiatuszki w całości były zanurzone w syropie - podgrzewaj na małym ogniu przez ok.5-7min.
3. Wyjmij kwiaty, zdejmij garnek z palnika i pozwól delikatnie przestygnąć - przez ok. 1min, dłuższe stygnięcie sprawi, że syrop zaschnie.
4. Syrop wymieszaj z serkiem mascarpone.
5. Do całości wmieszaj łyżeczkę świeżo oberwanych kwiatków.
6. Morele umyj, pozbaw pestek i pokrój w drobną kostkę.

Całość:
1. Upieczone i wystudzone podstawy babeczek wypełnij pokrojonymi morelami.
2. Na wierzch kładź po 1,5 łyżeczki bzowego kremu.

Smacznego!
































W akcji: Czerwiec miesiącem kwiatu bzu czarnego

sobota, 11 czerwca 2016

Tymiankowa tarta z botwiną dumą wiosennej kuchni

Przynajmniej dumą mojej Kuchni :)
I to jaką!
Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie.
Z burakiem ćwikłowym, czy z botwiną?
Najpierw blanszować, czy nie?
Kroić, czy trzeć?
Za twarde, za słone, zbyt mało wyraziste...i tak metodą prób i błędów W KOŃCU znalazłam brakujące elementy, niepotrzebne odstawiłam i smak jaki rozlał się po moich kubeczkach smakowych sprawił, że z polikami wypchanymi po brzegi ową tartą, wydarłam się w kuchenne przestworza soczystym BINGO!
W tym momencie mój pies posłał mi niewybredne spojrzenie, wciągając przy okazji okruchy z podłogi, które opuściły z impetem moje usta w radosnym uniesieniu...
Całość wzbogaciłam serem bałkańskim z owczego mleka.
Twardym, bardzo wyrazistym w smaku, z solanki.
Czekałam na moment, kiedy będę mogła go wykorzystać i głównie do tego potrzebowałam tej tarty :)
Feta spokojnie może go tutaj zastąpić - będzie pysznie!
Oprócz całej swojej wspaniałości smakowej, botwina zawiera mnóstwo soli mineralnych i błonnika.
Czy jest coś, co jeszcze powstrzymuje Was przed jej wypróbowaniem?
Siekajcie buraczane liście, czas ucieka! :D




























Tymiankowa tarta z botwiną, karmelizowaną cebulą i serem bałkańskim
Potrzebujesz:
Ciasto:

  • 120g zimnej margaryny
  • 220g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
Farsz:
  • 2 średnie cebule 
  • pęczek botwiny
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Zalewa:
  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • sól
  • 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • pieprz
Do tego:
  • ser bałkański z owczego mleka z solanki/ feta
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Margarynę pokrój w niewielką kostkę i połącz ją z pozostałymi składnikami ciasta.
2. Z gałązek tymianku oberwij listki i dodaj je do ciasta.
3. Szybkimi ruchami zagnieć wszystko na gładkie ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą.
4. Włóż do lodówki na 30min.

Farsz:
1. Cebule obierz i pokrój w półplasterki.
2. Zeszklij na oleju i dopraw solą.
3. Kiedy cebula zmięknie dodaj łyżkę wody i miód - podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia się miodu.
4. Buraczki z botwiny obierz i pokrój na półplasterki - dodaj do podsmażającej się w miodzie cebuli.
5. Liście i łodygi botwiny pokrój w 2cm paski/ kawałki.
6. Patelnię z cebulą i buraczkami zdejmij z palnika.
7. Do gorących warzyw dodaj pokrojone liście i łodygi botwiny - przemieszaj ze sobą i dopraw sporą ilością pieprzu.

Zalewa:
1. Jajka rozmieszaj z mlekiem do jednolitego koloru.
2. Dopraw solą, pieprzem i dodaj listki tymianku oberwane z gałązek.

Całość:
1. Zimne ciasto rozwałkuj i dokładnie wyłóż nim formę do tarty wcześniej posmarowaną masłem i wysypaną bułką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 10min. w 180*C.
3. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika ( nie wyłączaj go!) i nałóż farsz równomiernie.
4. Całość zalej masą jajeczną.
5. Piecz w 170*C przez 30min.
6. Podawaj posypaną serem.

Smacznego! :)




























Thyme tart with young beets, caramelized onion and Balkan cheese
Ingredients:
Pastry:
  • 120g of cold butter
  • 220g wheat flour
  • 1 egg
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 3 sprigs of fresh thyme / 1/3 teaspoon dried thyme
Stuffing:
  • 2 medium onions
  • a bunch of young beets with leaves
  • 1/2 tablespoon of honey
  • 1 tablespoon of water
  • salt
  • pepper
  • oil for frying
Egg mass:
  • 2 eggs
  • 150ml of milk
  • salt
  • 3 sprigs of fresh thyme / 1/3 teaspoon dried thyme
  • pepper

Additionally:
  • brine Balkan cheese of sheep's milk / feta
Method:
Pastry:
1. Cut butter into small cubes and combine it with the remaining crust ingredients.
2. Trim the thyme leaves of sprigs and add them to the dough or add dried thyme.
3. Quickly knead until a smooth dough, shape a ball and wrap it in a food foil.
4. Put in the fridge for 30 minutes.

Stuffing:
1. Peel onions and cut into half slices.
2. Fry on a pan with oil until soft and season with salt.
3. Add a tablespoon of water and honey - cook, stirring to dissolve the honey.
4. Peel young beets and cut into half slices - add to the honey onion.
5. Cut leaves and stalks of young beets in 2cm stripes / pieces.
6. Take the pan with onion and beets off from burner.
7. Add cut leaves and stalks to hot vegetables - mix together and season with a lot of pepper.

Egg mass:
1. Mix well the eggs together with milk.
2. Season with salt, pepper and add the leaves of the thyme.

Whole:
1. Roll up the dough and place it prcisely in a tart mold lined with baking paper or greased with oil and sprinkled with some flour.
2. Make plenty of holes in pastry with a fork and bake 10min. at 180 * C.
3. Remove the crust from the oven (do not turn it off!) and put on the stuffing evenly.
4. Pour carefully in the egg mass.
5. Bake at 170 * C for 30 minutes.
6. Serve sprinkled with Balkan cheese or feta cheese.

Enjoy!


czwartek, 9 czerwca 2016

Bezglutenowe muffiny o smaku karaibskich wakacji

Sezon letni w kurortach i w ogóle w turystyce już rozpoczęty.
Pierwsi turyści rozkładają koce na plażach, a podróżnicy pakują konserwy i śpiwory z zamiarem zdobycia kolejnych punktów na mapie.
Lato, lato! :)
Co kojarzy się z wakacjami i co widnieje na większości katalogów z ofertami egzotycznych wypraw?
Palmy!
A co kojarzy się z palmami?
Kokosy i rajskie wyspy i kraje otoczone lazurowymi wodami mórz i oceanów!
To może Karaiby na dobry początek? :)
Pełne słońca i wszystkiego co kojarzy się z najbardziej esencjonalną egzotyką.
W tym soczyste mango i aromatyczny kokos :D
Właśnie te dwa smaki dominują w przedstawianych dzisiaj muffinach!
Przenikają się ze sobą między puszystymi warstwami muffinowego ciasta.
Są super!
W dodatku bez glutenu, dlatego nawet alergicy mogą zanurzyć zęby w słodkim smaku Karaibów :)
Moja siostra, która zalicza się do takowych, pochłonęła 3/4 całego wypieku - to chyba dobra rekomendacja? :D
Spróbujcie!




























Bezglutenowe muffiny kokosowe z musem mango
Potrzebujesz:
Mus:
  • 200g miąższu mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki cukru
  • 6-7 listków mięty cytrynowej (opcjonalnie)
  • 1 żółtko
Ciasto na muffiny:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Mus:
1. Mango zblenduj na gładko razem z cukrem, miętą i sokiem z cytryny.
2. Do owocowej masy dodaj żółtko- wymieszaj dokładnie.
3. Podgrzewaj na najmniejszym gazie ciągle mieszając tak, żeby mus zgęstniał, ale żółtko się nie ścięło - to ważny punkt w jego przygotowaniu!
4. Gotowy mus odstaw do ostygnięcia.

Ciasto:
1. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta.

Całość:
1. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami.
2. Każdą z nich wypełnij ciastem do 1/3 jej wysokości.
3. Na ciasto w papilotkach układaj po 1 łyżce ostudzonego musu z mango.
4. Na mus wyłóż kolejną warstwę ciasta, tak, by całość wypełniała 3/4 papilotki.
5. Piecz w 180*C przez ok. 20min.

Smacznego!



czwartek, 2 czerwca 2016

Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy cukier z lilakiem

Czy wiecie, że tak bardzo uwielbiany przez nas pachnący bez przywędrował do nas aż z Imperium Osmańskiego?
Kawał drogi!
Właściwie, to bzem jest nazywany tylko potocznie, ponieważ jego prawdziwa nazwa to Lilak Pospolity i należy do zupełnie innej rodziny roślin, niż prawdziwy bzowy bez czarny.
Dziś rozpycha się po polskich ogrodach i parkach.
W maju wszyscy tracą dla niego głowę i zapraszają do domowych wazonów.
Ja zaprosiłam go również do kuchni, bo nie wiem czy wiecie, ale kwiaty lilaka są jadalne!
Postanowiłam zamknąć jego cudowny zapach w słoiczku :)
Już wcześniej trafiałam w internetach na takie wykorzystanie kwiatów lilaka, wypróbowałam go i jest super! :)
Uwielbiam dodawać bzowy cukier do świeżych truskawek <3
Jako słodzik do herbaty raczej się nie sprawdzi, ale dodatek do ciast i wypieków, czy jako składnik smakowy domowych lodów- będzie genialny!
Spróbujcie koniecznie!

PAMIĘTAJCIE O ZBIERANIU KWIATÓW W MIEJSCACH ODDALONYCH OD ULIC I WIĘKSZYCH MIAST!



























Cukier z kwiatami lilaka ( fioletowym bzem)
Potrzebujesz:
  • 1,5 szklanki kwiatów lilaka
  • 1 szklanka cukru ( może być również brązowy)
Sposób przyrządzenia:
1. Kwiaty zasyp cukrem w słoiku i odstaw na kilka godzin, od czasu do czasu potrząsając słoikiem, żeby kwiaty dobrze oblepiły się cukrem.
2. Mokry, kwiatowy cukier wysyp i rozłóż na pergaminie i pozostaw do wysuszenia.
3. Wysuszony cukier zmiel lub zblenduj i ponownie rozłóż na pergaminie do wysuszenia.
4. Wysuszony i rozdrobniony cukier zblenduj krótko jeszcze raz.
5. Gotowy cukier zsypuj do słoiczków i przechowuj w miejscu nienarażonym na światło słoneczne.

Smacznego!








































Sugar with lilac flowers (purple lilac)
Ingredients:

  • 1.5 glasses of lilac flowers
  • 1 glass of sugar (can also be light brown sugar)

Method:
1. Put flowers fand sugar in a jar and leave them for a few hours, occasionally shaking the jar so that the flowers will stick well to the sugar.
2. Put wet sugar flower out of the jar and lay it on the parchment and let it dry.
3. Blend dried sugar and re-spread on parchment to dry.
4. Blend again dried and crushed sugar, briefly.
5. Put the ready sugar into the jars and store in a place not exposed to sunlight.

Enjoy!



wtorek, 31 maja 2016

Tęczowy torcik dla urwisów

Przygotowałam go pewnego razu na urodziny mojej małej chrześnicy.
Piekłam blat po blacie, bo posiadam tylko jedną formę, a blatów miało być sześć.
Zawiozłam, a radość jej z samego przywiezienia torciku była tak ogromna, jak cały Stumilowy Las!
Potem jednak okazało się, że ona nie lubi tortów i nie będzie go jadła, ale wnętrze zostało zaakceptowane i okrzyknięte wielkim dziecięcym łoooooooo! :)
Myślę jednak, że wśród dzieciaków zdecydowaną większość stanowią te, które lubią ciasta i torciki, a w szczególności te, które zachwycają kolorami tęczy, są słodkie, miękkie i przełożone pysznym śmietankowym kremem i owocami.
Owoców możecie użyć według upodobań, najlepiej tych sezonowych :)
Faktem jest, że torcik zawiera barwniki spożywcze i nie wiem jak podchodzicie do kwestii używania ich w kuchni, ale moim zdaniem, raz na jakiś czas, można pozwolić sobie na ciastową tęczę na talerzu :)
Jeśli, posiadacie więcej, niż jedną foremkę w danym rozmiarze, to jesteście w lepszej sytuacji, a jeśli posiadacie tylko jedną, to będzie to okupione pieczeniem pojedynczych blatów jeden po drugim.
Tak, przepis jest długi ale w końcu mamy tu do czynienia z pięcioma kolorowymi blatami i masą kremu :D
Tak, czy inaczej jest to ciasto warte późniejszych zachwytów i dziecięcych uśmiechów!
Na  Dzień Dziecka lub inną okazję.
Dla urwisów małych i dużych, bo jestem pewna, że zachwyci nie tylko dzieciaki ;)








































Tęczowy torcik
Potrzebujesz:
Biszkoptowe blaty:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze: żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski, fioletowy ( ja używałam tych w proszku)
  • 5 dodatkowych miseczek
Krem:
  • 750g serka mascarpone ( 3 opakowania po 250g)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 7 dorodnych truskawek
  • spora garść malin
Do tego:
  • owoce do udekorowania wierzchu ciasta ( u mnie maliny)
  • płatki migdałów do obsypania boków ciasta
Sposób przyrządzenia:
Biszkoptowe blaty:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubij na sztywną pianę.
3. Nie przestając miksować dodawaj partiami cukier.
4. Wciąż miksując dodawaj do masy żółtko po żółtku.
5. Do masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj dokładnie szpatułką do połączenia się składników.
6. Gotową masę podziel na 6 równych części, rozdzielając łyżką do dodatkowych miseczek ( ok. 3,5 łyżki na 1 miseczkę - powinniśmy otrzymać 6 porcji)
7. Każdą z porcji ciasta zabarw na inny kolor ( ja dałam 1/4 łyżeczki proszku na miseczkę)
8. Tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia i piecz każdy blat osobno 10min w 160*C.
9. Gotowe blaty odłóż do wystygnięcia.

Krem:
1. Jedno opakowanie mascarpone ( 250g) podziel na pół - do pierwszej połowy dodaj garść rozgniecionych malin i 1/2 łyżki cukru pudru, do drugiej dodaj drobno pokrojone truskawki i 1/2 łyżki cukru pudru.
2. Pozostały serek mascarpone wymieszaj z 4 łyżkami cukru pudru i śmietaną.

Całość:
1. Na spód połóż blat w kolorze fioletowym i pokryj warstwą ( ok. 0,5mm) serka mascarpone.
2. Przykryj niebieskim blatem i wyłóż na niego cały malinowy serek mascarpone.
3. Czas na zielony blat i kolejną warstwę serka ( 0,5mm) bez owoców.
4. Całość przykryj blatem czerwonym i pokryj go mascarpone z truskawkami ( całą porcją).
5. Teraz pomarańczowy blat i kolejna warstwa mascarpone. 
6. Na sam wierzch połóż żółty blat.
7. Pozostałą masą z serka pokryj żółty blat i boki torciku.
8. Całość ozdób owocami z wierzchu i płatkami migdałów po bokach.

Uff, to już koniec!

Smacznego! :D







poniedziałek, 30 maja 2016

Jogurtowe muffiny z truskawkami na majowe burze

Uwielbiam burze!
Szczególnie te, które mozolnie się wleką, pchając przed sobą nieznośną duszność i brak najmniejszego ruchu powietrza i szczególnie wtedy, kiedy mam nad głową dach ;)
Za chwilę zrywa się silny, często chłodny wiatr przynoszący wytchnienie, szum drzew i pierwsze grube krople deszczu.
Właśnie ten moment lubię najbardziej!
Lubię też wtedy usiąść na działkowym tarasie, na balkonie, lub w oknie i zagryźć burzę czymś słodkim :)
Na przykład tymi pysznymi muffinami jogurtowymi wypełnionymi po brzegi kawałkami truskawek.
O tak, one spełniają swoje zadanie znakomicie :D
Są mięciutkie, wilgotne i puchate.
No i słodkie!
Są pysznie słodkie i bardzo, bardzo truskawkowe!
Lato w gębie! :D
Niezależnie od tego, czy za Waszymi oknami żar się leje, czy leje się deszcz to warto ich spróbować.
Są absolutnie wyśmienite!




























Jogurtowe muffiny z truskawkami
Potrzebujesz:

  • 300g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju 
  • 200g truskawek
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajka i połącz je z olejem i jogurtem.
3. Teraz przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie, aż powstanie gęste ciasto.
4. Truskawki umyj i pokrój w średniej wielkości kawałki.
5. Pokrojone owoce dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie ale dokładnie.
6. Napełnij ciastem foremki/ papilotki na muffiny do połowy lub wyżej ( wtedy wychodzą naprawdę wielkie!)
7. Piecz 25min w 180*C.

Smacznego!




wtorek, 24 maja 2016

Z ŁĄKI NA TALERZ: Na Dzień Matki: beza, truskawki i kwiatki

Chociaż sama nie jestem jeszcze mamą, to bardzo lubię ten dzień!
Wtedy zawsze świeci słonce, pachnie kwiatami i jest słodko :)
Ten deser łączy w sobie przynajmniej dwie z wyżej wymienionych rzeczy - jest słodki i pachnie kwiatami.
Właśnie tak!
Sformułowanie bukiet smaków w tym wypadku nabiera dużo bardziej dosłownego znaczenia ;)
Szukaliście bezowego torciku pełnego stokrotek? - To dobry adres! :D
Tym razem bezowe podstawy zrobiłam inną metodą, niż zwykle.
Ubijanie białek od razu z cukrem podpatrzyłam u ulubionego Donala Skehana i postanowiłam to wypróbować.
Nie dość, że całość przygotowuje się dużo szybciej, to smak i konsystencja są tak samo ( jeśli nie bardziej) pyszne i zachwycające.
Całość delikatna, miękka, kremowa, pachnąca wiosennymi stokrotkami i okraszona świeżymi truskawkami sprawi, że zatoniecie w smakach maja :)
Dodatkową rozpustą może być lekki sos z rabarbaru.
Symfonia smaków!
Być może przepis wyda Wam się długi i skomplikowany, ale w rzeczywistości jest naprawdę prosty i warty wypróbowania :)
Mamy będą zachwycone :)




























Pavlova prosto z łąki z rabarbarowym sosem
Potrzebujesz:
Pavlova

  • 4 duże białka jaj
  • 250g cukru pudru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 20 kwiatów stokrotki
Sos rabarbarowy:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
Do tego:
  • 500g serka mascarpone
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 300g świeżych truskawek
  • 10 kwiatów stokrotek
  • kilka kandyzowanych kwiatów stokrotek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Pavlova:
1. Piekarnik nastaw na 150*C.
2. Białka i cukier puder umieść w misie i ubijaj nieustannie przez 10min. na najwyższych obrotach.
3. Kiedy masa zrobi się błyszcząca i kleista dodaj skrobię kukurydzianą i ocet - wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki.
4. Dodaj płatki oberwane z 20 kwiatów stokrotki i dokładnie wmieszaj w masę.
5. Podziel masę na pół.
6. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia z każdej połowy uformuj okrąg o średnicy ok. 25cm.
7. Obie blachy z bezowymi podstawami piecz 45min w 150*C.
8. Gotowe bezy wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Sos rabarbarowy:
1. Rabarbar umyj i obierz.
2. Pokrój na mniejsze kawałki (2-3cm), umieść w rondelku, zasyp cukrem i podlej wodą.
3. Gotuj przez ok. 5-7min.

Dodatki:
1. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną.
2. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.

Całość:
1. Na jeden z bezowych blatów wyłóż połowę śmietanowej masy, wyłóż połowę pokrojonych truskawek i obsyp płatkami stokrotek oberwanymi z 5 kwiatków.
2. Na tak przygotowany blat połóż drugi i powtórz resztę czynności.
3. Torcik podawaj z rabarbarowym sosem.

Smacznego!





piątek, 20 maja 2016

Syrop rabarbarowy

Jeśli zostanie Wam trochę rabarbaru, albo chcecie spróbować go w innym wydaniu, niż słodki wypiek, to przedstawiam rabarbarowy syrop!
Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i na pewno będzie miłym urozmaiceniem :)
Można rozcieńczyć go z wodą i popijać w ciepłe dni, lub dolać do lemoniady.
Owsianka z nim też jest pyszna!
Można też buteleczki, czy słoiczki z tym sokiem zachować na jesienne smutki lub długie zimowe wieczory i wtedy delektować się słodko- kwaśnym smakiem późnej wiosny ;)
Spróbujcie, jest genialny!



























Syrop z rabarbaru
ok. 400ml syropu
Potrzebujesz:

  • 500g rabarbaru
  • 200g cukru
  • 200ml wody
Sposób przyrządzenia:
1. Do wody dodaj cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2. Do cukrowego syropu dodaj obrany i pokrojony w większe kawałki rabarbar- gotuj do jego rozpadnięcia się. 15-20min.
3. Gotowy syrop przecedź przez gęste sito lub gazę.
4. Gorący płyn przelewaj do wyparzonych butelek/ słoiczków- zakręcone postaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...