piątek, 19 sierpnia 2016

Muffiny w jagodowym kapeluszu

Jagody ciągle na krzaczkach!
Co prawda z każdym dniem będzie ich już coraz mniej ale jest jeszcze szansa je nazbierać lub nabyć od przydrożnych handlarzy.
O tym, jakie są zdrowe pisałam trochę w poście o jagodowej owsiance [<- klik], ale oprócz właściwości zdrowotnych są też pełne smaku i głębokiego koloru ( o czym z pewnością przekonaliście się nie raz na swoich ubraniach i ustach, czy językach, kiedy fioletowiały w zawrotnym tempie, z każdą kolejną jagodą :D).
Są naprawdę pyszne i można wzbogacić ich smak o nowe nuty wieloma składnikami.
Na przykład tradycyjnie: śmietaną, a do tego miodowy posmak z wanilią i cytryną.
Absolutna symfonia smaków rozbrzmiewa wtedy na języku i...kakaowych muffinach, które są bohaterkami dzisiejszego wpisu :)
Mięciutkie, biszkoptowe w śmietanowo-jagodowym pokryciu z miodowym sosem z wanilią :)
Łatwe i szybkie!
Będą wyśmienite do popołudniowej kawy, czy herbaty w promieniach sierpniowego słońca.
Zaczęła się druga połowa ostatniego miesiąca wakacji, w sklepach trwa oblężenie półek z tornistrami i zeszytami.
Zanim więc wszystko ruszy pełną parą, warto celebrować te ostatnie sierpniowe tygodnie i wyruszyć na wycieczki, jeśli nie te leśne, to te kulinarne!



























Kakaowe muffiny z jagodami i sosem miodowo-cytrynowo-waniliowym. 
Potrzebujesz:

Na muffiny:

  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. mąki krupczatki
  • 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Topping:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki jagód
Sos miodowo-cytrynowy:
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 laski wanilii
Sposób przyrządzenia:
Muffiny:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka.
3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao i wodę; całość dokładnie połącz.
4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny.
5. Piecz ok.20 min. w 180*C


Topping:
1. Śmietanę ubij.
2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem.
3. Rozgniecione jagody wymieszaj z ubitą śmietaną.

Sos:

1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wybierz wszystkie nasionka.
2. Połącz dokładnie waniliowe nasionka z miodem i sokiem z cytryny.

Całość:
Ostudzone babeczki pokrywaj z wierzchu jagodową śmietaną, udekoruj świeżymi owocami i podawaj z miodową polewą.

Smacznego! :D





4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...