Co prawda nie zawiera ani śmietany, ani masła, ponieważ jedynym tłuszczem jest ten zawarty w awokado i to właśnie ono wnosi tutaj najwięcej kalorii ( w 100g owocu- 160kcal).
Ale uwierzcie, że w smaku wcale ich nie czuć, ani nawet nie widać w kremie!
Poza tym jednym mankamentem deser jest bombą witaminową!
Tłuszcz z awokado jest absolutnie zdrowy dla naszego organizmu: obniża zły cholesterol, przeciwdziała nowotworom i chroni serce.
Dodatkowo ten czekoladowy krem zawiera mnóstwo witamin i minerałów z owoców, magnez z kakao i miodową odporność.
( Czy ktoś jeszcze pamięta o kaloriach?)
Aksamitnie gładki i pysznie czekoladowy dopełni niedzielne popołudnie i resztę dni tygodnia fantazyjnością i owocową energią :)
W dodatku, to od Was zależy intensywność tej czekoladowości i poziomu słodyczy deseru :)
Przygotowanie nie powinno zabrać więcej, niż 10min.
Wyciągajcie blendery, bo czas odpłynąć na czekoladowej fali pyszności!
Krem czekoladowy z awokado i bananów (wegański)
Potrzebujesz:
Krem:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe banany
- 2,5 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 łyżki płynnego miodu
Do tego:
- borówki amerykańskie
- maliny
- brzoskwinia
Lub inne ulubione, czy sezonowe owoce.
Sposób przyrządzenia:
1. Miąższ awokado i bananów umieść w blenderze.
2. Dodaj kakao i miód - wszystko zblenduj na gładki krem.
3. Gotowy krem wykładaj do miseczek/ salaterek i chłodź w lodówce ok.30min.
4. Krem podawaj ze świeżymi owocami.
Smacznego!
Bardzo pyszny, często taki robię, choć zamiast miodu dodaję syrop klonowy lub z agawy :-)
OdpowiedzUsuńpyszne połaczenie składników, uwielbiam takie słodkości :)
OdpowiedzUsuń