sobota, 18 lutego 2017

PROJEKT ŚNIADANIE: Zielony omlet pachnący latem

Ostatnie dni były tak słoneczne i ciepłe,jakby zima zwijała manatki.
Siedząc na ławce w parku, wystawiając twarz do słońca, słuchałam pierwszych, nieśmiałych ale radosnych ćwierków ptaszyn. Pies szalał w mokrym śniegu.
Pomyślałam wtedy, że oto właśnie znajduję się w samym centrum przemiany pór roku, a dziś już drugi dzień z rzędu pada deszcz i trzeba naprawdę się starać, żeby nie pogubić nóg na mokrym lodzie.
Chcąc choć na chwilę przywrócić wspomnienie ciepłych promieni słońca, przeprosiłam się z zaniedbanym projektem śniadaniowym i szybko zmieszałam zielonego omleta ;)
Zapach obłędny, przepyszny w smaku i tak puszysty, że mimowolnie zamkniecie oczy w podniebieniowym uniesieniu okraszonym uśmiechem :D
Wnętrze omleta wypełniłam mleczną mozzarellą i świeżymi pomidorami, tworząc tym samym namiastkę włoskiego smaku ale możecie wpakować do niego swoje ulubione dodatki. ;)
Zapraszam zatem na śniadanie w kolorach letniego poranka!








































Omlet na zielono
na 1 omlet
Potrzebujesz:

  • sporą garść świeżych liści szpinaku baby
  • 1 suszonego pomidora z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżkę mleka
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka plasterków mozzarelli
  • kilka plastrów świeżego pomidora
Sposób przyrządzenia:
1. Umyty szpinak, obrany ząbek czosnku i suszonego pomidora umieść w blenderze, zalej mlekiem i zblenduj na gęstą, gładką pastę.
2. W misce rozkłóć ze sobą jajka, dodaj szpinakową pastę, dopraw solą i pieprzem - dokładnie wymieszaj.
3. Smaż omleta na małym ogniu z dwóch stron.
4. Omleta wypełnij mozzarellą i pomidorami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!




























Green omelette 
1 omelette
Ingredients:
  • a large handful of fresh baby spinach leaves
  • 1 dried tomato 
  • 1 garlic 
    clove 
  • 1 tablespoon milk
  • 2 eggs
  • oil for frying
  • a pinch of salt
  • a pinch of pepper
  • a few slices of mozzarella
  • a few slices of fresh tomato
Method:
1. Place washed spinach, peeled clove of garlic and dried tomato in a blender, pour milk and blend on a thick, smooth paste.
2. Mix the eggs in a bowl, add the spinach paste, season with salt and pepper - mix thoroughly.
3. Fry the omelet over low heat on both sides.
4. Fill omelette with mozzarella and tomatoes or other favorite toppings.

Enjoy!








































W akcji: Smaczne a nie tuczy

2 komentarze:

  1. Trochę ala sałatka caprese w wersji naleśnikowej, prawda? Wygląda przepysznie i na pewno też tak smakuje. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolorystycznie na pewno! ;D tutaj nieco się różnią składniki, zachowując jednak mozzarellę i pomidory! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...