środa, 17 stycznia 2018

PROJEKT ŚNIADANIE: Omlet dyniowy i grzanki z gruszką

Nareszcie prawdziwa zima!
Za oknem, jak okiem sięgnąć, świat oprószony zimnym cukrem pudrem.
Już nie mogłam się doczekać! :)
Osobiście mam nadzieję, że ten śnieg trochę poleży i będzie można napawać się wszystkimi odcieniami bieli, a nie zmieni się za chwilę w szarą chlapę.
A w takie piękne, białe i chłodne poranki, aż chce się wypełnić siebie od środka ciepłą przyjemnością.
Miałam jeszcze trochę puree z dyni i w przypływie białego, zaokiennego szaleństwa, zmieszałam ciepłego, dyniowego omleta ze szpinakiem, aromatycznym czosnkiem i szczyptą rozgrzewającej gałki muszkatołowej.
Do tego chrupiące grzanki ze słodką gruszką i serem pleśniowym - to chyba jedna z moich ulubionych wersji ;)
Jedno uzupełnia smakowo drugie, a drugie pierwsze.
Ciepłe smaki wypełniają po brzegi policzki nabrzmiałe w rozkosznym, śniadaniowym uniesieniu!
I jest wspaniale i pysznie! :)







































Omlet dyniowy i grzanki z gruszką
na 1 porcję
Potrzebujesz:
  • 2 jajka
  • 1 łyżkę mleka
  • 2 łyżki dyniowego puree
  • 2 duże szczypty granulowanego czosnku
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • garść szpinaku baby
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Grzanki:
  • 2 kromki jasnego pieczywa
  • 1 gruszka
  • ser z niebieska pleśnią (u mnie odmiana Gold)
  • pieprz
  • olej 
Sposób przyrządzenia:
1. Wbij jajka do miski, dodaj mleko i dyniowe puree i roztrzep na jednolitą masę.
2. Do masy jajecznej dodaj przyprawy i liście szpinaku - wymieszaj dokładnie.
3. Wylej masę na patelnię rozgrzanym olejem i równomiernie rozprowadź po omlecie liście szpinaku - smaż z obu stron.

Grzanki:
1. Kromki chleba skrop delikatnie olejem i wetrzyj go w pieczywo.
2. Gruszkę umyj i pokrój na plasterki - ułóż na kromkach chleba.
3. Pokrusz ser pleśniowy i posyp na gruszki.
4. Zapiekaj w 150*C przez 10min.
5. Gotowe grzanki oprósz pieprzem.

Smacznego!







































Pumpkin omelette and toasts with pear
for 1 serving
Ingredients:

  • 2 eggs
  • 1 tablespoon of milk
  • 2 tablespoons pumpkin puree
  • 2 large pinches of granulated garlic
  • a large pinch of salt and pepper
  • a pinch of ground nutmeg
  • a handful of baby spinach
  • 2 tablespoons of frying oil

Toasts:

  • 2 slices of light bread
  • 1 pear
  • blue cheese (I used the Gold blue cheese variety)
  • pepper
  • Oil

Method:
1. Crush the eggs into a bowl, add milk and pumpkin puree and whisk until combine.
2. Add spices and spinach leaves to the egg mass - mix thoroughly.
3. Pour the mass into the pan with hot oil and spread the spinach leaves evenly over the omelette - fry on both sides.

Toasts:
1. Grease bread gently with oil.
2. Wash the pear and slice it - place it on bread.
3. Crush the blue cheese and sprinkle on the pears.
4. Bake at 150 * C for 10 minutes.
5. Sprinkle the ready toast with pepper.

Enjoy!


6 komentarzy:

  1. To się nazywa śniadanie mistrzów ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne śniadanie, takie w sam raz, żeby nabrać sił do zadań specjalnych :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...