wtorek, 30 stycznia 2018

Totalne Chili con Carne z kawą i czekoladą!

Odwilż pełną gębą!
Na osiedlowych łączkach, przy okazji spaceru, można zostawić za sobą buty w grząskim błocie.
Przenikliwy, porywisty wiatr miota moimi włosami we wszystkie strony, zasłaniając ich poplątaną warstwą oczy i czasem ciężko utrzymać jeden kierunek, w którym się zmierza ;)
Ale nie było jeszcze takiego wiatru w historii, który tak by nogi zaplątał, że nie dotarłoby się do domowej kuchni, w której czeka wielka patelnia pełna pysznego i rozgrzewającego Chili con Carne!
Sycąca i niezwykle aromatyczna rzecz, będąca oficjalnym daniem amerykańskiego stanu Teksas rozgrzeje Was po wietrznym i mokrym spacerze, czy dniu pełnym wyzwań.
Jest przepyszne!
A dodatkowymi aromatami i głębią smaku w wersji, którą dziś stawiam przed Wami na blogowym stole, są czarna kawa i kostki gorzkiej czekolady!
Wynoszą danie na totalnie wyższy poziom i porywają kubki smakowe w szalony taniec gorącej Zatoki Meksykańskiej, którego nie da opisać się słowami! :D
Do tego kilka kawałków mięciutkiego awokado, jeśli lubicie, kleks śmietany, ryż lub podpieczona, chrupiąca tortilla i koniecznie zielony rzut posiekanej kolendry albo pietruszki.
Rozgrzeje, nasyci, a swoja pysznością nawet rozplącze rozwichrzone wiatrem włosy :)
Vamos do Kuchni! :D







































Chili con Carne z kawą i czekoladą
Potrzebujesz:
  • 500g mielonej wołowiny
  • 50g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • 150 ml bulionu (warzywnego lub wołowego)
  • 70 ml kawy (zbożowej lub zwykłej)
  • 2 puszki pomidorów (krojonych lub całych)
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól i pieprz do smaku
Do podania:
  • awokado
  • śmietana
  • natka kolendry/ pietruszki
  • tortilla/ ugotowany ryż
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i boczek posiekaj w drobną kostkę, rozgnieć ząbki czosnku i zeszklij całość na rozgrzanej oliwie.
2. Dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie z cebulką.
3. Zsuń cebulkę z boczkiem na bok patelni i na wolnej przestrzeni przesmaż mielone mięso, często mieszając aby je rozdrobnić - następnie połącz z cebulką.
4. Zalej całość bulionem i kawą - gotuj pod przykryciem ok. 15min.
5. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa razem z pomidorami, kostkami gorzkiej czekolady i czerwoną (odsączoną) fasolką - gotuj całość ok. 30-40min. na średnim ogniu bez przykrycia, aby zredukować płyn.
6. Pod koniec gotowania wsyp kukurydzę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
7. Podawaj gorące z ryżem lub tortillą, posypane natką.

Smacznego!



























Chili con Carne with coffee and chocolate
Ingredients:
  • 500g ground beef
  • 50g of smoked bacon
  • 1 onion
  • 2 garlic cloves 
  • 1 teaspoon of ground coriander
  • 1 teaspoon of ground sweet pepper
  • 1/2 a teaspoon of cumin
  • 1/2 teaspoon of dried oregano
  • 1/3 teaspoon of ground chili
  • 150 ml of broth (vegetable or beef)
  • 70 ml of coffee (cereal or regular)
  • 2 cans of tomatoes (diced ​​or whole)
  • 1 red bell pepper
  • 2-3 cubes of dark chocolate
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 can of red beans
  • 1/2 can of sweet corn
  • salt and pepper to taste
To be served:
  • an avocado
  • sour cream
  • chopped coriander / parsley
  • tortilla / cooked rice
Method:
1. Chop the onion and bacon into small pieces, crush the garlic cloves and fry it on hot oil.
2. Add the spices and mix thoroughly with the onion.
3. Slide the onion and bacon on the side of the pan and fry minced meat on the empty area, stirring often to crush them - then combine with onion.
4. Pour in broth and coffee - cook covered for about 15 minutes.
5. Dice pepper and add them to the meat along with tomatoes, dark chocolate and red (drained) beans - cook everything about 30-40min. on medium heat without a lid to reduce the liquid.
6. At the end of cooking, add corn and season with salt and pepper to taste.
7. Serve hot with rice or tortilla, sprinkled with parsley.

Enjoy!








































W akcji: Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

8 komentarzy:

  1. Długa lista składników, zwłaszcza przypraw, ale zdaje się, ze o to w tej potrawie chodzi. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak...długa lista składników może odrobinę zniechęcić ale jak się wszystko zbierze, to właściwie nie wychodzi tego aż tak dużo :) chili con carne bardzo aromatyczne i głębokie w smaku danie, właśnie dzięki przyprawom :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. dzięki! jest naprawdę warta wypróbowania :D

      Usuń
  3. wow, z czekoladą musi być ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadaje niesamowitej głębi smaku :D ciężko nawet opisać ten smak..

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...